Apel la „invective” diplomatice sau ritual de Crăciun?

vizavi de expulzarea preoţilor reprezentanţi ai Mitropoliei Basarabiei 

Mi se pare foarte semnificativă, dar şi imprudentă această acţiune din partea autorităţilor moldoveneşti. În primul rînd, religiosul şi tot ce aparţine acestui domeniu este ceva foarte sensibil şi conflictual. Să ne aducem aminte de „războaiele sfinte”, de „Balcani”, de Liban şi Irak etc. Conflictele şi antagonismele cu tentă religioasă sunt cele mai complicate şi greu de gestionat, deoarece ţin de privatul sacru al fiecărei persoane sau grup de indivizi.

Prin urmare, autorităţile moldoveneşti păşesc şi mai departe pe teritoriul subiectelor „explozive” din retorica anti-romanească realizată în ultimul timp de Chişinăul oficial. Totodată, acest gest este semnificativ datorită faptului că s-a produs în toiul sarbătorii de Crăciun (pe stil vechi). Probabil, nu s-a dorit doar aruncarea unui „pietroi” în grădina masiv „bombardată” a părţii romaneşti, dar şi declararea neoficială a deschiderii anului pre-electoral. După cum am menţionat în unele din analizele anterioare, comuniştii doresc să divizeze electoratul în pro-romanesc şi anti-romanesc. Această iniţitivă are drept scop aruncarea rivalilor politici într-un spaţiu electoral mult prea îngust, unde aceştia îşi vor încerca puterile pentru a cîştiga cursa electorală în rîndul populaţiei pro-romane. Astfel, aşa grupări politice ca PPCD, PL, PNL vor trebui să lupte pentru interesele publicului moldovenesc pan-roman, parăsind astfel, din motive tehnice sau de timp, teritoriul altor subiecte importante pentru alte grupuri electorale a RM. Aceasta va fi o condiţie obligatorie pentru ca aceste formaţiuni să poată să treacă nevătămat pragul electoral. În acest caz, totul va depinde de abilitatea organizatorică şi tactica electorală aleasă de aceste partide pentru a ţine piept acestei provocări.

 Totodată, în acestă acţiune se observă lansarea unui mesaj nescris al PCRM-ului adresat electoratului aflat sub jurisdicţia Mitropoliei Moldovei. Astfel, comuniştii intenţionează în mod simultan să mobilizeze cealaltă parte (cu mult mai numeroasă) a electoratului moldovenesc în direcţia unei opţiuni pro-comuniste la alegerile din 2009. Populaţia RM, din păcate, este încă destul de manipulatorie şi vulnerabilă din punct de vedere al cunoştinţelor politice pentru a putea renunţa la această momeală din partea comuniştilor.
Cu toate acestea, ar putea fi cazul ca partidele pro-romaneşti să se aştepte la un „ajutor” din partea Romaniei. Adică, acestea au nevoie de o ripostă riguroasă din partea Bucureştiului pentru a putea utiliza mai eficient subiectele legate de expulzarea diplomaţilor, preoţilor în disursurile lor electorale. Totuşi, se observă o reticenţă şi o atenţie redusă din partea Romaniei faţă de acestea. Poziţia dată este proprie şi convenabilă Romaniei europene, care nu doreşte să cadă pradă capcanei pregătite de conducerea comunistă şi să-şi păteze în continuu imaginea pe plan european în ceea ce priveşte relaţiile moldo-romane. Bineînţeles, că asemenea comportament şi atitudine lasă spaţiu insuficient de manevră electorală pe marginea subiectelor fierbinţi din cadrul relaţiilor moldo-romane pentru partidele pro-romaneşti din RM.

 În final, după mine, menţinerea unei asemenea situaţii ar putea contribui nolens volens la aruncarea şi mai multor aşi în mainile comuniştilor şi la eventuala lor avansare pe tabelul de marcaj al alegerilor din 2009. 

Explore posts in the same categories: NO COMMENTS - MOLDOVA

One Comment pe “Apel la „invective” diplomatice sau ritual de Crăciun?”

  1. unu Says:

    De acord, comunistii o dau in bara in privinta asta.Si de fapt, stii ce nu inteleg? pe de o parte IPS Vladimir il „blagosloveste” pe Voronin, ca ar fi un mare credincios – sa nu uitam si de evenimentul cu renovarea Manastirii Capriana, dar pe de alta parte, insusi presedintele declara ca nu e sigur daca exista Dumnezeu, ci doar ca el crede ca exista o forta supranaturala.Prin urmare?O maaaareee fatarnicie propagandista,pacat ca asta nu inteleg toate babutsele de la noi din sate care inca mai spera la „carnats” ieftin si paine de 16 copeici sau cat era,nu stiu,ca eu nu am trait perioada aia.
    Romania, intr-adevar, a procedat foarte corect, nereactionand la aceste provocari ale comunistilor, mai ales si din faptul pe care l-ai mentionat si tu in privinta neamestecului statului in religie.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: