Islamul în atenţia Europei !!!

Actualiatatea islamului este din ce în ce mai mare în Europa. Aceasta se datorează următorilor factori:

 • numărul mare de emigranţi musulmani în statele europene;
 • procentul considerabil a populaţiei musulmane în ţările UE, circa 20 mil. de oameni (5% din populaţia UE);
 • ponderea Islamului în religiile europene (a doua religie din Europa după Creştinism) şi tendinţa de creştere a acesteia în viitorii ani;
 • creşterea climatului criminal în rândul populaţiei musulmane din ţările europene cu populaţie musulmană considerabilă (Germania se confruntă cu o criză acută privind tinerii infractori, 70% din care se constată a fi reprezentanţi ai comunităţii musulmane; Revoltele din oraşele franceze din ultimii doi ani care au fost generate de nemulţumirea tinerilor musulmani în urma acţiunilor întreprinse de poliţie; etc.);
 • implicarea tot mai activă a musulmanilor care locuiesc în statele europene în planificarea, intermedierea sau realizare unor acţiuni violente sau de teror (Recent, în UE au fost arestaţi musulmani reprezentanţi ai unei organizaţii teroriste care se ocupau de racolarea eventualilor sinucigaşi cu bombe din rîndul populaţiei europene; cazul sinucigaşei cu bombă din Belgia, prima de acest gen în Europa).

În acest sens, dar şi din cauza unor potenţiale pericole legate de creşterea numărului populaţiei musulmane în Europa, se simţea nevoia unei abordări pragmatice şi obiective a acestui fenomen din partea statelor europene. Prin urmare, 400 de grupuri de organizaţii musulmane din 28 de ţări europene (inclusiv Rusia), au adoptat, ieri la Bruxelles, Carta Islamului în Europa. Acest pact conţine 26 de clauze referitoare la perspectivele propăvăduitorilor Islamului în statele europene. Printre cele mai importante dintre acestea se numără:

 • caracterul moderat de conveţuire a musulmanilor de pe spaţiul european;
 • egalitatea între bărbaţi şi femei în rîndul musulmanilor europeni;
 • renunţarea la promovarea violenţei şi terorismului în rîndul musulmanilor de către semenii acestora;
 • integrarea pozitivă a musulmanilor în societăţile ţărilor europene;
 • participarea civică a musulmanilor bazate pe justiţie, egalitatea în drepturi, toleranţa faţă de diversitate.

Principalul scop al acestui document este atragerea Islamului la procesul de modernizare a Europei. Această acţiune reprezintă cu adevărat deschiderea unei noi platforme pentru dialogul dintre musulmanii şi creştinii din Europa. Din păcate, această Cartă a fost adoptată în preponderenţă de reprezentanţii organizaţiilor musulmane de origine Sunită. Prin urmare, alăturarea la aceste principii a unui numărul redus de musulmani Şiiţi (care la moment comit cele mai multe din acte de terorism) şi de alte minorităţi religioase musulmane va crea deficienţe în vederea fezabilităţii realizării depline a Cartei Islamului în Europa. De asemenea, nu se cunoaşte cu precizie numărul persoanelor pe care le reprezintă organizaţiile musulmane care au aderat la această cartă. Aceste lucruri, vor diminua relativ impactul acestui document asupra evoluţiei generale a Islamului în Europa.

În concluzie…

Europenii trebuie să ia în calcul acest lucru şi să recurgă la promovarea continuă a acestui document în rîndul tuturor comunităţilor de musulmani din Europa, în special printre tineret. În acest sens, trebuie să fie create grupuri de lucru în instituţiile centrale şi în rîndul societăţii civile din toate statele europene privitor la examinarea şi promovarea perpetuă a acestui „pact islamo-european”.

Explore posts in the same categories: Realitatea europeană

9 comentarii pe “Islamul în atenţia Europei !!!”

 1. Paisie Says:

  „Trebuie, trebui, trebuie…”
  Cred că soluţii mult mai eficiente şi palpabile propun europenilor partidele naţionalist-populiste din Europa.
  Când europenii vor realiza însfârşit că „lupul musulman părul îşi scimbă iar năravul – ba”, poate că atunci se va schimba ceva.
  „AI VENIT NEPOFTIT – INTEGREAZĂ-TE! NU DOREŞTI – PLEACĂ DE UNDE AI VENIT!”
  E un test elementar de logică…

 2. deniscenusa Says:

  Sunt de acord cu faptul ca trebuie sa se integreze sau sa-i integram pe musulmani, dar nu trebuie sa uitam de drepturile omului si alte valori importante datorita carora supravietuieste UE si alte state democratice. Asa ar trebui sa fie?! Dupa mine, da….Urmeaza sa decideti Dvs.

 3. Paisie Says:

  Nu las’ să decidă alegătorii europeni.
  Cred, respingerea Constituţiei Europene de francezi şi olandezi a fost doar primul semnal, că ceva nu e în regulă cu ideia europeană a multiculturalismului.
  Bradul de Crăcun în locurile publice lezează simţurile religioase a musulmanilor?
  Cred că europenii încep a înţelege că deja sa mers prea departe cu cedările cultural-religioase.

 4. deniscenusa Says:

  Cred ca cetatenii europeni pot fi manipulati de retoricile manipulatorii ale patidelor europene de dreapta. Pentru a evita acest lucru, trebuie sa fie raspicat declarate si respectate toate drepturile, libertatile si valorile umane indiferent de apartenenta rasiala, lingvistica sau religioasa. Atfel, riscam sa ajungem la miscari nationaliste si respectiv fasiste in Europa. Nu trebuie sa uitam de cazul cetatenilor romani din Italia. Acelasi lucru se poate intampla oriunde si cu oricine, daca nu vom recurge la pedepsirea obiectiva si individuala a persoanelor. Cu toate acestea, voi dedica inca o analiza sau mai multe subiectului privitor la musulmani, doar ca in contextul RM. Sper ca va fi ceva interesant si actual!!! Imi pare bine ca v-am cunoscut si astept noi comentarii din partea Dvs. (blogul Dvs este destul de interesant!!!)

 5. Barton Huang Says:

  If only I had a greenback for each time I came to cenusadi.wordpress.com… Incredible writing!


 6. cenusadi.wordpress.com’s done it once more. Incredible article.

 7. Rosendo Ball Says:

  Wow I’m really the only comment to this incredible article!


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: