Consiliul Britanic pe cale să plece din Rusia

kmo_088197_45649_1_t207.jpgAstăzi, MAE-ul rus a invitat pentru convorbiri Ambasadorul Marii Britanii în Rusia, Antonny Brenton, pe marginea activităţii reprezentanţelor Consiliului Britanic în regiunile ruseşti. Coform părţii ruse din motive fiscale, legal-juridice etc. Consiliul Britanic a fost chemat să-şi suspende activitatea sa în Rusia. Această hotărâre a fost luată de autorităţile ruse anul recent şi a intrat în vigoare începând cu 1 ianuarie 2008. Cu toate acestea, reprezentanţii organizaţiei britanice nu şi-au încetat activitatea. Această acţiune a fost calificată de MAE-ul rus drept provocaţie la adresa relaţiilor ruso-britanice, care se află într-o stare exterm de tensionată. În acest context, diplomatul britanic s-a arătat nedumerit de adoptarea unei asemenea decizii de către Rusia, iar reprezentanţii guvernării britanice (Ministrul de externe, David Milliband şi primul-ministru, George Brown) au cerut de nenumărate ori anularea acestei „decizii nejustificate„.


Cu toate acestea, Consiuliul Britanic a revizuit politica sa organizaţională şi geografică şi a decis să desfiinţeze reprezentanţele sale în majoritatea regiunilor ruseşti (cu excepţia Moscovei, Sankt-Petersburgului şi Ekaterenburgului). Aurotităţile ruse invocă diverse motive pentru care Consiliul Britanic este declarat non-grata pe teritoriul Rusiei, printre care:

  • comiterea fraudelor fiscale şi neachitarea cheltuielilor pentru arendă.
  • necorespundere statutului reprezentanţelor culturale britanice la normele legal-juridice ruseşti.
  • formare centrelor Consiliului Britanic din Rusia în cadrul reprezentanţelor diplomatice ale Marii Britanii din statul acreditar.

În afară de aceste motive există şi o serie de cauze serioase care au fundamentat luarea unei asemenea decizii. Acestea includ:

  • agravarea continuă a relaţiilor dintre Rusia şi Marea Britanie (cazul otrăvirii lui Litvinenko; cererea extradării persoanei acuzate de otrăvirea lui Litvinenko, Andrei Lugavoi, de către partea rusă celei engleze; cererea extrădării businessmanului rus azilant în Marea Britanie, Boris Berezovskii, de către Londra părţii ruse; refuzul de a coopera cu Rusia în lupta împotriva terorismului şi nedorinţa Londrei de a acorda FSB-ul rus statutul de partener în orice tip de cooperare; conflictele generate de scandalurile de spionaj etc.).
  • influenţa pe care o poate avea această organizaţie culturală în pluralizarea şi democratizarea societăţii ruseşti prin predarea şi promovarea limbii engleze şi în general a culturii occidentale.
  • posedarea de către această organizaţie a unor imunităţi diplomatice datorită faptului că îşi desfăşoară activitatea sub egida Ambasadei britanice în Rusia, dar şi datorită stabilirii sediilor acestora în cadrul edificiilor diplomatice.

În afară de aceasta, autorităţile ruse văd pericol în faptul că Consiliul Britanic a fost frecventat din 1994 încoace de mai mult de 400 mii de cetăţeni ruşi. Această tendinţă reprezintă o ameninţare la adresa regimului autoritar creat de V. Putin, unde critica şi gândirea alternativă şi eterogenă sunt vicii, ci nu valori.

Partea engleză a criticat la rece această acţiune a Rusiei, acuzând-o pe aceasta de faptul că a tergiversat în mod special procesarea documentelor privind legiferarea statutului Consiliului Britanic. De asemenea, reprezentanţii acestei organizaţii sunt hotărâţi să-şi continue activitatea pe teritoriul rus, chiar dacă sunt în afara legii. Aceştia au calificat drept false şi nejustificate acuzările aduse la adresa Consiliului Britanic privind încălcarea legislaţiei ruse.

Partea rusă a avertizat că va aplica măsuri drastice pentru a impune Consiliul Britanic să respecte prevederile deciziei sus menţionate. Printre aceste acţiuni se numără neacordarea acreditării noilor lucrători ai acestei organizaţii pe teritoriul Rusiei şi neprelungirea acreditărilor pentru angajaţii vechi ai acesteia. De asemenea, acestea prevăd şi alte iniţiative, care deocamdată nu sunt făcute publice, dar desigur vor fi îndreptate împotriva prezenţei şi activităţii acestei organizaţii culturale britanice.

În concluzie…

În pofida faptului că Rusia este din ce în ce mai puternică pe plan regional şi internaţional, aceasta s-ar putea confrunta în viitor cu creşterea numărului celor nemulţumiţi pe plan naţional. Aceste atacuri la adresa occidentului şi a manifestărilor de orice gen a culturii acesteia nu sunt agreate în totalitate de cetăţenii ruşi. Politizarea relaţiilor culturale ruso-britanice ar putea dăuna esenţial imaginii internaţionale a Rusiei, mail ales în rândul statelor occidentale. În final, aceasta ar putea duce la răcirea relaţiilor dintre Rusia şi Occident, care nici într-un caz nu va fi în avantajul populaţiei şi cetăţenilor ruşi, precum şi a comunităţii internaţionale în general.

Este timpul ca electoratul rus să înţeleagă, că în spatele „succeselor economice” şi a stabilităţii politice din Rusia sunt ascunse ambiţiile şi orgoliile clasei militare şi a celei ex-kgb-iste de a crea o Rusie autoritară şi respectiv anti-democratică. După mine, ruşii până la urmă se vor ciocni de această realitate, dar sper să nu fie prea târziu.

Reclame
Explore posts in the same categories: Rusia pretutindeni

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: