Putin s-a apucat de victimele Beslanului…

Conducătorul Kremlinului, V.Putin, a fost învinuit de faptul că este complice al terorismului rusesc şi cel internaţional. Această acuză a fost făcută de către reprezentanţii organizaţiei „Vocile Beslanului” („Голоса Беслана”), alcătuită din victimele actului terorist comis în septembrie 2005 în Osetia de Nord, de către terorişti de origine cecenă. Atunci au fost luaţi în calitate de ostatici în jur de 1000 de oameni. În urmă „eliberării” acestora realizată de către forţele speciale ruse au fost ucişi în jur de 330 de persoane (jumătate din care au fost copii). Apropo, un număr mare de ostatici au decedat (114 persoane) şi în cazul operaţiunii de eliberare a persoanelor luate ostatici de către terorişti, în cadrul spactacolului NORD-OST, din 16.12.2002. La moment, organizaţia neguvernamentală NORD-OST încearcă să atragă la răspundere reprezentanţii forţelor speciale ruse, care se fac vinovaţi de moartea a 114 de persoane în urma asaltului imprudent şi iraţional a clădirii unde se aflau teroriştii şi ostaticii-spectatori.


Evimentele date sunt cauzate de incompetenţa de care au dat dovadă oficialităţile ruse în timpul guvernării lui Putin, gestionând aceste situaţii de criză majoră. Aici, se poate afirma inclusiv incapacitatea însăşi a preşedintelui rus de gestiona probleme complexe (cazul Beslan, NORD-OST). Această ipoteză este susţinută şi de victimele acestor două acte teroriste din 2002 (NORD-OST) şi 2005 (Beslan).

În cazul reprezentanţilor organizaţiei NORD-OST nu se observă reacţii deosebite din partea autorităţilor ruse. Cât priveşte „Vocile Beslanului”, atunci autorităţile ruse de resort au iniţiat chiar un proces juridic împotriva acesteia în legătură cu încalcarea legii despre contracararea activităţii extremiste (din 25 iulie 2002, revăzută şi amendată la data 27 iulie 2006). Această organizaţie neguvernamentală este învinuită de faptul că a comis următoarea infracţiune prevăzută de această lege:

defăimarea persoanei care deţine o funcţie oficială în structurile de stat a Fed. Ruse sau a unuia din subiecţii Fed. Ruse, sau a acţiunilor exercitate de către aceasta în baze obligaţiunilor sale.

Foarte straniu, dar mesajul lansat de această organizaţie a reflectat o poziţie pur umană privind necesitatea cercetării depline şi necondiţionate a evenimentelor de la Beslan şi pedepsirea celor vinovaţi. Este foarte greu de înţeles, în ce mod autorităţile ruse de resort au interpretat mesajul dat, astfel încât l-au calificat drept extremist. Desigur, critica adusă de membrii acestei organizaţii este puţin plăcută pentru autorităţile ruse responsabile, dar acestea sunt manifestări ale libertăţii exprimării. Rusia este membru a Consiliului Europei, iar Convenţia pentru protecţia drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale prevede respectarea clauzelor acesteia de către părţile semnatare. Prin urmare, Rusia trebuie să respecte art.10 a acestei Convenţii, care prevede protecţia libertăţii expresiei. În afară de aceasta, în cazul organizaţiei date se încalcă şi prevederile Constituţiei Fed. Ruse şi a Codului procedurii penale a Fed. Ruse (conform opiniei „Vocile Beslanului”).

Totuşi, de ce Kremlinul şi slujitorii acestuia au reacţionat în acest fel la critica dură adusă regimului lui Putin. Cauzele ar putea fi următoarele:

 • critica dură şi răspicată a membrilor organizaţiei nord-osetine „Vocile Beslanului” adresată cursului politic a lui V. Putin.
 • transmiterea plângerii privind dosarul „Beslan” către examinarea Curţii Europene pentru Drepturile Omului (vare anului 2007), cu acuzarea autorităţilor ruse de examinarea necorespunzătoare a cazului de ucidere în masă în rezultatul luării cu asalt a şcolii din Beslan de către forţele speciale ruse.
 • comunicarea şi contactarea organizaţiilor internaţionale (OSCE) pe marginea cazului Beslan cu criticarea riguroasă a acţiunilor întreprinse de autorităţile ruse administate de regimul lui Putin.
 • comunicarea acestui mesaj critic faţă de administraţia lui Putin către SUA şi Congresul SUA.
 • coinciderea acestei critici cu perioada electorală din Rusia privind alegerea noului Preşedinte rus şi influenţa pe care poate să o aibă aceasta asupra electoratului rus.

Acestea sunt cele mai importante motive care le-au făcut pe autorităţile ruse loiale lui Putin să se comporte în felul dat cu organizaţia „Vocile Beslanului” şi reprezentanţii acesteia. Întradevăr este destul de uluitoare poziţia pe care a luat-o administraţia lui Putin faţă de aceste victime a actului terorist de la Beslan. În acest fel, Putin şi persoanele loiale acestuia demonstrează nu numai că Rusia nu este un stat democratic, dar şi că este un stat injust faţă de cetăţenii săi.

Nu este stat democratic, pentru că încalcă dreptul la exprimare şi îi persecută pe cei ce fac uz de acesta. Este stat injust şi corupt, deoarece ascunde şi/sau nu doreşte să facă publice numele funcţionarilor vinovaţi de moartea a 114 de persoane (copii) nevinovate. Metodele şi instrumentele utilizate pentru a anihila teroriştii au fost contraproductive, deoarece au generat multe victime. Acest lucru trebuie să fie recunoscut şi luat în consideraţie de către toate autorităţile ruse, inclusiv V.Putin. Iar persoanele vinovate trebuie să răspundă în faţa legii.

În conluzie…

Sper că comunitatea internaţională va lua atitudine faţă de acest caz şi va ajuta membrii organizaţiei date să realizeze dreptul lor la proces juridic echitabil şi dreptul la libertatea exprimării. Totodată, sunt convins de faptul că CEDO va aborda în mod just şi corespunzător cazul respectiv, astfel încât „Vocile Beslanului” să poată activa fără probleme. De asemenea, electoratul rus trebuie să fie sensibilizat de către mass-media rusă independentă privind acest caz şi în rezultat să exercite presiuni asupra autorităţilor ruse în vederea susţinerii victimelor Beslanului.

Cu toate acestea, consider că reprezentanţii societăţii civile din Rusia „neprietoşi” faţă de regimul lui Putin se vor confrunta şi în continuare cu probleme majore de ordin legislativ-restrictiv. În acest sens, chem reprezentanţii comunităţii internaţionale să reflecte, dezbată şi să mediatizeze această problemă pe plan regional şi internaţional. UE şi SUA trebuie să ceară de la Rusia respectarea drepturilor omului, indiferent de faptul că populaţia rusă nu este conştientă de faptul că Rusia se transformă tot mai mult într-un un regim autoritar.

Anunțuri
Explore posts in the same categories: Rusia pretutindeni

3 comentarii pe “Putin s-a apucat de victimele Beslanului…”

 1. ki_t Says:

  e foarte tare articolul,
  ma intreb cum l’ai facut,
  ai tradus mai multe articole din rusa si ai facut o sintezza reusita,
  sau ai preluat in intregime un articol deja facut sinteza in rusa?

  in ambele cazuri e f bine, adica f competent, da am bazut numai ce si studiile Dvs.
  dar is sigur ca va ia o groaza de timp traducerea/asamblarea unui articol de asta.

 2. deniscenusa Says:

  daca sincer nu am tradus nimic…le-am citit analizat si expus…dupa felul in care le percep eu..desigur ca am facut referinte daca era cazul….de exemplu mentionez..expertii spun…blablabla….nicidecum nu am tradus….ar fi fost inutil si neinteresant cat pentru, atat si pentru voi …dragi cititori…..cu respect pentru toti cei care ma citesc…

 3. ki_t Says:

  da da exact, aveti dreptate desigur,
  de fapt tot la asta ma refeream cand spuneam de sinteza, insa am pus prea mult accent pe traducere…
  is tare speciali rusii astia…


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: