Austriecii sunt împotriva străinilor

i.jpgÎn ultimul timp creşte numărul europenilor care se împotrivesc ideilor de extinderea a UE şi de facilitare a regimului migraţionist atât pentru statele din vecinătatea europeană , cât şi pentru noii membri ai UE. Printre aceştia se găsesc şi destul de mulţi austrieci, care devin tot mai indispuşi să accepte penetrarea graniţelor teritoriale, sociale, culturale etc. de către imigranţi. Aici, putem menţiona câţiva factori care au influenţat apariţia acestei antipatii faţă de străini:

 • sporirea numărului de infracţiuni comise cu participarea imigranţilor;
 • creşterea nivelului şomajului în rândul austriecilor;
 • politizarea masivă a subiectului de către partidele politice de dreaptă;
 • incapacitatea autorităţilor austriece de resort de a face faţă noilor provocări legate de fluxul mare de imigranţi;
 • natalitate ridicată în rândul imigranţilor (de asemenea, printre azilanţi) în defavoarea austriecilor.

Aceste tendinţe generează un grad înalt de neîncredere a austriecilor faţă de implicarea UE în politica migraţionistă a Austriei. 63 % din aceştia preferă să dea prioritate structurilor naţionale prinvind subiectele ce ţin de migraţie, decât celor europene. Circa 28% din austrieci sunt pentru lărgirea UE, plasându-se pe locul doi după Luxembourg printre statele UE a căror cetăţeni se opun susţinerii extinderii europene.

Pericolele care sunt legate de extindere şi procesul migraţionist sunt totuşi puţin diferite. Fluxul de imigranţi atentează mai mult la echilibrul socio-economic, demografic, etnic, cultural şi religios. Din cauza migraţiei Austria este populată de un număr tot mai mare de musulmani. Acest lucru stresează din ce în ce mai mult populaţia austriacă simplă, generând spirite de xenofobie, descriminare şi ură interetnică.

În timp ce lărgirea UE duce la aderarea unor state noi, care de regulă sunt mai sărace decât vechii membri ai UE. Situaţia dată duce la creşterea fluctuaţiei migraţioniste în cadrul statelor europene, din statele sărace a UE în cele bogate.

Totodată, austriecii sunt deranjaţi de faptul că anumite categorii de azilanţi din noile state UE au posibilitatea să se mute cu traiul în Austria. Această temere este legată de situaţia alarmantă pe care o generează comunitatea cecenă. Reprezentanţii acestei comunităţi se numără printre infractorii cei mai violenţi în mai multe regiuni din Austria. Conform anumitor date circa 2 mii de ceceni primesc azil din partea autorităţilor austriece. Plus la asta, se mai adăugă şi cecenii sosiţi în Austria din statele proaspăt aderate la UE, ceea ce influenţează continuu în mod negativ ordinea publică. Pentru a se opune valului de azilanţi ceceni unii politicieni austrieci propun suspendarea procedurii de acordare a azilului pentru aceştia.

Cu toate acestea, problema migraţiei şi extinderii UE continuă să facă parte din topul de priorităţi a agendei publice şi politice din Austria. În acest context, autorităţile acestei ţări sunt chemate să acţioneze pe plan multidimensional întru redresarea situaţiei privitor la imigranţi şi azilanţi. În afară de iniţierea unor măsuri restrictive faţă de aceştia, Viena trebuie să se ocupe de integrarea plenară şi eficientă a comunităţilor străine de pe teritoriul său.

O măsură importantă în ce priveşte socializarea străinilor din statele europene reprezintă adoptarea Cartei Islamului în Europa. Însă, în afara acestor acţiuni se simte nevoia unei abordări colective comune în cadrul instituţiilor europene, precum şi individuale la nivelul fiecărui stat membru a UE a subiectelor ce ţin de efectele extinderii UE şi cele ale migraţiei.

În concluzie…

Discrepanţele dintre statele dezvoltate şi celelalte state ale UE vor genera conflicte noi. Procesul migraţionist şi efectele acestuia vor duce la antagonizarea şi mai mare a relaţiilor dintre populaţia autohtonă şi cea străină în diverse state europene, inclusiv Austria. Aceasta ar putea duce la revigorarea naţionalismului şi chiar fascismului în Europa. Pentru a preveni acest lucru UE şi statele acesteia trebuie să conştientizeze pericolele şi avantajele migraţiei şi să acţioneze în vederea diminuării primelor.

Situaţia în unele oraşe austriece este întradevăr una gravă. Chiar sora mea, care locuieşte în Austria, mi-a povestit care este comportamentul unor ceceni faţă de autohtoni, dar mai ales faţă de imigranţii din fosta URSS. Din cauza urii pe care aceştia o manifestă faţă de ruşi, sora mea este bruscată în permanenţă de reprezentanţi ai comunităţii cecene. Odată, aceştia chiar au încercat să o răpească. Sora mi-a spus că poliţiştii austrieci nu ştiu cum să lupte cu aceştia. Aceasta îi pune şi mai mult în gardă pe austrieci care nu se simt protejaţi la ei acasă. Nici chiar sora mea nu se simte în siguranţă în Austria, din două motive:

 • În primul rând, pentru că este în mod sistematic şi continuu descriminată de austrieci.
 • Al doilea motiv este legat de ceceni care o urmăresc şi îi ameninţă viaţa.

Cum ar trebui să procedeze ea?

Reclame
Explore posts in the same categories: Realitatea europeană

3 comentarii pe “Austriecii sunt împotriva străinilor”

 1. Paisie Says:

  Răspunsul vine de la sine – să revină la baştină şi să-şi clădească aici, cot la cot cu conaţionalii săi viitorul.
  Alternativa facilă apărută în ultimii ani – a pleca după o viaţă mai bună într-o ţară prosperă, dar în care tu nu ai contribuit anterior la edificarea acestei prosperităţi – această alternativă inevirabil trebuie să dispară. Or fi ei, popoarele prospere toleranţi, numai că proşti şi idioţi nu sunt, ca să suporte la nesfârşit acest haos migraţionist impus de la Bruxel.
  Jos corectitudinea politică şi acest tip european de „IVAN FĂRĂ NEAM ŞI ŢARĂ”

 2. deniscenusa Says:

  Într-un fel sau altul sunt de acord cu Dvs., dar nu trebuie să uităm că prosperitatea multor state europene s-a construit pe resursele naturale, munca ieftină şi pe relaţii colonialiste vizavi de ţările sărace. Drept rezultat avem ceea ce avem, căci cineva este responsabil de trecut. Şi, vă asigur că şi acum europenii au nevoie de aceleaşi lucruri ca şi în trecut de la ţările sărace (resursele naturale şi forţe de muncă ieftine etc), plus la care se mai adaugă şi interese economice. Trebuie să fim realişti, căci altfel ne pierdem. Merci pentru înţelegere.


 3. […] persoane care beneficiau de azil în Polonia. Prin urmarea, supoziţia reflectată de mine anterior privind temerea austriecilor vizavi de un eventual flux al cecenilor obţine un contur din ce în […]


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: