Ingeniozitatea japoneză contra străinilor

i1.jpga.gifa.gifa.gifa.gifJaponia, chiar dacă este departe de UE şi de Europa în genere, oricum se confruntă cu probleme similare la capitolul migraţie. Conform datelor oficiale numărul străinilor situaţi în Japonia  atinge cifra de 2.09 mln de persoane (inclusiv cei care lucrează şi studiază).

 Ieri a fost făcut publică decizia autorităţilor japoneze de a introduce obligativitatea susţinerii testului de cunoaştere a limbii japoneze pentru cetăţenii străini, care doresc să obţină vize de intrare în scopul şederii pe termen lung sau să-şi le reînoiască pe cele vechi.

O regulă destul de draconică, deoarece aplicanţii pentru vize în Japonia, ar trebui să cunoască aproximativ 2 mii de ieroglife. La prima vedere se pare că prevedrea dată e ceva extrem de restrictiv şi aspru. Însă aceasta este adresată în primul rând asiaticilor (coreenilor, chinezilor), care se numără printre cei mai numeroşi imigranţi din Japonia (coreeni circa 29 %).  Totodată, aceste naţionalităţi nu ar întâlni greutăţi mari în studirea semnelor japoneze, deoarece sunt destul de apropiate limbii şi culturii lor de sorginte asiatică. Prin urmare sunt alte motive, care au stat la baza acestei decizii:

 • popularizarea în prealabil a culturii şi limbii nipone printre străini, nu numai cei asiatici, dar şi din restul lumii;
 • integrarea eficace a străinilor în comunitatea niponă;
 • prevenirea penetrării teritoriului nipon de către terorişti şi alţi infractori.

Or, motivaţia autorităţilor japoneze se rezumă la încercarea acestora de soluţiona problema imigranţilor. Totodată, Japonia este îngrijorată de posibilul flux de terorişti, care sunt destul de activi în Oceania şi Asia în general. Pe lângă această măsură, japonezii deja aplică măsuri antiteroriste riguroase (verificarea amprentelor digitale şi fotografierea persoanelor) faţă de cei ce doresc să lucreze sau să înveţe în Japonia.

În acest fel, japonezii demonstrează un inteligenţă deosebită la capitolul gestionarea şi abordarea noilor provocări ale secolului XXI, care se referă la fenomenul migraţiei.

Chiar dacă se vor găsi mulţi opozanţi vizavi de asemenea metode de integrare a străinilor în societăţile autohtone, această practică ar putea să fie preluată de restul lumii. Spre exemplu, măsuri similare ar duce la amortizarea problemelor legate de imigranţii neintegraţi din UE şi alte state europene. Exemplul nipon de abordare a străinilor ar fi o  soluţie destul de bună, dar parţială, pentru mai multe state din UE (Austria, Danemarca, Germania etc). Soluţia respectivă nu ar fi în stare să răspundă la toate problemele europenilor legate de migraţie. Or, europenii trebuie să inventeze mijloace adăugătoare oportune pentru a rezolva cât mai urgent şi în mod durabil chestiunea străinilor. 

În concluzie:

Japonia de mai multe ori ne-a uimit în ce priveşte luarea unor decizii aspre, dar eficiente în legătură cu variate probleme. În acest stil se doreşte şi soluţionarea chestiunea lipsei de coeziunea socială a străinilor din Japonia. În rezultat niponii se vor putea bucura de integrare şi echilibru socio-cultural în ce priveşte imigranţii. 

În fine, ne aşteptăm la asemenea iniţiative şi din partea instituţiilor şi comunităţii europene, chiar dacă acestea ar comporta un caracter restrictiv. Astfel, noi vom putea garanta securitate, siguranţă şi prosperitate cetăţenilor europeni.

 După mine, mulţi moldoveni şi alţii mă vor critica pentru susţinerea unor asemenea acţiuni. Totuşi, trebuie să fim realişti şi să conştientizăm faptul că europenii, ruşii, japonezii şi alte popoare gazde pentru imigranţi, au dreptul la securitate şi echilibru socio-economic, cultural, lingvistic etc.      

Explore posts in the same categories: Estul enigmatic

2 comentarii pe “Ingeniozitatea japoneză contra străinilor”

 1. Turist Says:

  1. „japonezii demonstrează un inteligenţă deosebită”
  2. Din cite tin minte Japonia e una din cele mai omogene (din pdv etnic) tari din lume, e si normal ca se tem de emigranti.
  3. „europenii, ruşii, japonezii şi alte popoare gazde pentru imigranţi, au dreptul la securitate…” – da au dreptul, dar atrage atentie la cum sunt tratati strainii in tarile europene si cum sunt tratati in Rusia. La toate astea trebuie de adaugat ca Rusia are o grava problema demografica in conditiile in care este practic invadata de emigranti…

 2. Alex Railean Says:

  Aceasta masura nu poate fi promovata ca un mecanism de lupta cu terorismul; exista astfel de probleme:
  – insiders;
  – scoli de limba japoneza care se afla in afara Japoniei;

  Astazi in rindurile teroristilor gasim oameni care sunt gata sa se sacrifice pentru obiectivul lor. Cred ca pentru ei nu e o problema sa invete o limba straina, sau sa falsifice documentele (sau sa altereze procesul) care confirma faptul ca ei cunosc limba.

  E sigur ca aceasta masura va opri teroristii de talie mica (acei pentru care „sa invat o limba straina” e o misiune prea dificila), insa acei cu intentii serioase vor continua sa constituie un risc.

  In final, as spune ca la momentul de fata terorismul nu este problema principala a Japoniei, deci nu cred ca terorismul era principala lor motivatie.

  Consider ca aceasta nu ar lucra in Europa – vor fi aduse daune afacerilor, pentru ca unii nu vor putea sa intre in tara (ma refer in special la „contractors”); dar aici depinde de ceea ce se are in vedere prin „termen lung”.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: