Temerea Austriei referitor la Ceceni se adevereşte

i4.jpgi4.jpgi4.jpgExtinderea spaţiului Schengen până la 24 de state a avut un impact direct asupra procesului migraţionist din UE.  În primele zile a anului 2008, Germania şi Austria au trebuit să facă faţă unui număr mare de persoane care încercau să pătrundă ilegal pe teritoriul acestora.  Multe din aceste persoane sunt cecenii care au statut de azilanţi în noile state aderante la spaţiul Schengen (Polonia, Cehia etc.).

Dacă să ne referim la Austria, atunci putem menţiona faptul că de la începutul anului au fost reţinuţi 340 de ceceni care au încercat să ajungă în mod ilegal în acest stat. Mai mult de jumătate din aceştia reprezentau persoane care beneficiau de azil în Polonia. Prin urmarea, supoziţia reflectată de mine anterior privind temerea austriecilor vizavi de un eventual flux al cecenilor obţine un contur din ce în ce mai vizibil.

Desigur că, austriecii şi alţi europeni se vor confruna şi cu numărul mare de cereri pentru acordare  şi/sau reacordare a statutului de azilant. De fapt, această perspectivă împreună cu creşterea imigranţilor ilegali îi înspăimântă cel mai mult pe cetăţenii austrieci cărora le displace comportamentul delincvent a acestora.

Cu toate acestea, oficialii europeni urmăresc scopul de a armoniza legislaţia statelor europene privind acordarea azilului. Aceasta se doreşte pentru a exclude dublarea procesului de acordarea a acestui statut în cadrul UE. Prin urmare, europenii ar putea să adopte actul normativ/legislativ cu caracter supranaţional care ar permite acordarea statutului de azilant valibilă pentru toate statele europene (incluse în zona Schengen). Aceasta ar ridica problema fiecărui solicitant de azil la nivel european, ceea ce ar însemna crearea unei instituţii europene specializate pe asemenea chestiuni. De asemenea, UE ar putea să lese pe seama fiecărui stat european să decidă asupra acordării acestui statut. Însă în acest caz, ar fi destul de complicat de controlat corectitudinea şi competenţa organelor naţionale a membrilor UE în ce priveşte oferirea azilului. Fapt ce ar putea duce la legiferarea deplasării unor infractori, care din diverse motive au putut să obţină azil în ţara X a UE, spre alte state europene. Drept rezultat această procedură ar putea să nu funcţioneze regulamentar compromiţând definitiv această idee de liberalizare a procesului de acordare a azilului.

Asemenea idei ar putea fi respinse de austrieci (şi nu numai) care acordă încredere structurilor naţionale în gestionarea acestor afaceri. În continuare populaţia Austriei ar putea deveni şi mai reticentă faţă de imigranţi, azilanţi şi procesul migraţionist per ansamblu. Or, atât Viena cât şi celelalte capitale europene ar trebui să abordeze şi să reglementeze aceste probleme prin prisma intereselor, avantajelor, dezavantajelor şi riscurilor idividuale a fiecărui membru a UE (cel puţin  în cazul azilanţilor). În afară de asta trebuie, cu certitudine, exclusă procedura de omogenizare şi egalare a tuturor azilanţilor şi  imigranţilor, deoarece fiecare din aceştia sunt egali în drepturi şi libertăţi. Cât priveşte migraţia ilegală, aceasta urmează să fie examinată aparte şi gestionată în corespundere cu justiţia şi normele europene.

În concluzie…

 Atitudinea negativă a austriecilor faţă de imigranţi, azilanţi poate fi justificată. Totuşi, această poziţie este destul de vulnerabilă, deoarece suferă de doză mare de generalizare. Prin urmare, atât austriecii, cât şi alţi europeni, trebuie să folosească examinarea şi abordarea în mod particular a problemei legate de imigranţi şi azilanţi, chiar şi a celor de etnie cecenă.

Fără echivoc drepturile omului sunt prioritarea în abordarea fenomenului migraţiei, chiar dacă asta facilitează dinamica acestuia. Trebuie să rezolvăm problemele care apar în complexitatea lor şi să nu arătăm cu degetul la un element al acestora.

P.S. Sunt convins că austriecii şi alţii mă vor înţelege corect (chiar şi sora mea care locuieşte în Austria). 

Explore posts in the same categories: Realitatea europeană

5 comentarii pe “Temerea Austriei referitor la Ceceni se adevereşte”

 1. Vasile Says:

  Uite ca si Moldova poate avea in curind probleme cu imigrantii – nu cu ceceni – cu arabi. La noi nu exista o politica in acest sens… Denis scrii bine dar axeaza-te mai mult pe probleme mai populare sau care sa aiba tangente cu Moldova, Romania…

 2. deniscenusa Says:

  Ma voi stradui, dar nu trebuie sa uitam ca traim intr-o lume a Globalizarii, unde totul este interconectat. Ceea ce azi se intampla in Rusia se va intampa la noi…s.a.m.d. Voi analiya numaidecat problema arabilor din RM. Succese!!!

 3. Turist Says:

  „La noi nu exista o politica in acest sens…” Vasile – as vrea sa te informez ca in Moldova sunt foarte multe „politici” in acest sens. Si cel mai important ca multe sunt complet aiurea. Ca de exemplu ca un coleg de al meu francez sa vina sa lucreze in Chisinau are nevoie de zeci de acte … pentru a putea veni si lucra legal aici.
  Mai mult, am avut un caz cu totul iesit din comun cind un coleg de origine marocana cind a vrut sa plece din Moldova a fost intors de la aeroport din cauza ca… ATENTIE!!! nu avea VIZA DE IESIRE…

 4. Artur Says:

  Asa o chestie stranie, nu imi plac doar arabii care vin in Chisinau… cei care stau la ei acasa ii admir si ii respect pentru traditia si cultura lor dar am impresia ca in Moldova vin toate deseurile societatii arabe…

  In club, unul ii spunea unei fete chiar linga mine, direct si fara nici-o rusine: let`s go to my place, i`ll show you what a moldovan guy can not… uuuuujas…

 5. Turist Says:

  Artur nu ar trebui sa generalizam si sa facem concluzii despre toti arabii veniti in Moldova dupa un singur caz. Dar as fi in mare parte de acord cu tine, pentru ca in Md nu ajunge elita arabilor, dar in mare parte niste…
  Iar la spusele arabului trebuia sa reactionez cu ce „moldovan guy can…” 😉


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: