Serbia spre euroasiatism sau europeism?

news_b_1169541679_36.jpgnews_b_1169541679_36.jpgIeri, Serbia a nominalizat doi candidaţi pentru turul doi al alegerilor prezidenţiale. La 3 februarie, electoratul sârb va trebui să aleagă din două canditaturi, cea a lui Tomislav Nicolici (circa 39%) şi a lui Boris Tadici (35%). Sârbii vor trebui să ia decizia privitor la viitorul acesteia, adică alături de UE şi dedicarea procesului de integrare europeană sau izolarea acesteia şi revenirea la situaţia din perioada lui Miloşevici. De asemenea, Serbia se va decide asupra orientării sale externe, în favoarea Rusiei sau în defavoarea UE. În termeni geopolitici, populaţia acesteia ţări se va pronunţa pentru euroasiatism (reprezentat de Rusia) sau pentru europeism (sub conducerea UE).

  • Integrarea europeană, UE şi europeism sunt valorile sprijinite de Boris Tadici, liderul Partidului Democrat din Serbia. Acest partid a câştigat de facto la alegerile parlamentare din 2004, în faţa Partidului Radical al Serbiei, în al doilea tur. În acest context, unii experţi se aşteaptă la repetarea acestei victorii şi în cazul alegerilor curente. UE şi membrii acesteia contează pe candidatura lui Tadici, căci acesta este pentru soluţionarea conflictului Kosovo în baza integrării în UE. De asemenea, acesta doreşte semnarea Acordului de Asociere şi Stabilizare pentru Serbia, ce ar putea întradevăr să ajute economiei sârbe. Dar acest Acord a fost promis de UE în schimbul unei conlucrări pe marginea recunoaşterii independenţei Kosovo. În această situaţie, Tadici a denunţat orice încercare a Bruxellului de a lega cazul Kosovo de perspectiva europeană pentru Serbia. De asemenea, Tadici a avertizat că Serbia ar putea rupe relaţiile economice cu statele UE care vor recunoaşte Kosova drept stat indepedent. Bruxellul mizează pe abilitatea diplomatică şi potenţialul politic al Sloveniei, care recent a preluat preşidenţia UE, privitor la negocierea cu partea sârbă referitor la Kosovo şi integrarea europeană (Slovenia este unica ţară din fosta Iugoslavie care nu a avut conflict armat cu forţele sârbe). Totodată, pentru a nu genera polemici aprinse pe marginea Kosovo, UE a amânat procedura de recunoştere a acesteia, continuînd să propună sârbilor semnarea Acordului de Asociere. La rândul său, Tadici este interesat de victoria partidului său la aceste alegeri şi la obţinerea dividentelor economice din parte UE. Totodată, Tadici nu renunţă la relaţiile cu Rusia şi SUA, deoarece aceşti actori sunt extrem de importanţi pentru relansarea economică a Serbiei, precum şi pentru garantarea securităţii şi integrităţii teritoriale a acesteia. În acest sens, Boris Tadici îşi demonstrează interesul faţă de europeism şi indiferenţa moderată faţă de orientarea euroasiatică.
  • Rusia şi euroasiatism. Tomas Nicolici, liderul Partidului Radical al Serbiei, a avut o victorie relativă în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 20 februarie. În cadrul alegerilor acesta a pus accentul pe relaţiile cu Rusia şi Pekin, care sunt împotriva independenţei Kosovo. Mesajele negative lansate de Nicolici sunt orientate împotriva UE şi SUA, care sunt criticate de faptul că acţionează în direcţia dezintegrării Serbiei. Nicolici nu vede niciun pericol în posibila izolare politică, economică etc. a Serbiei de UE, subliniind existenţa unui potenţial neexploatat în relaţiile cu Rusia. În acest sens, proiectele energetice lansate recent de Gazprom ar putea să fie folosite în calitate de mostre pentru electoratul sârb. Iar, în cazul în care Partidul Radical are un electorat destul de disciplinat comparativ cu cel al democraţilor, există un risc mare ca victoria să fie de partea lui Nicolici. Dar, situaţie similară s-a mai repetat în trecut, când oricum au câştigat forţele liberale din Serbia. În primul rând, pentru că electoratul celorlalte partide democratice ar putea să-l susţină de Tadici în defavoarea lui Nicolici. În afară de aceasta, aproximativ 1/3 din cetăţenii sârbi cu drept de vot sunt reprezentanţi ai minorităţilor naţionale care cu certitudine vor  vota împotriva ultranaţionaliştilor. Totuşi, Nicolici continuă să pedaleze pe tematica Kosovo şi pe implicaţia europenilor în fărâmiţarea teritorială a Serbiei. Pentru a atrage de partea sa electoratul, Partidul Radical  promovează dimensiunea euroasiatică a eventualei politici externe a Serbiei, mobilizând atenţia acestuia spre Rusia şi alţi actori euroasiatici (China).

Euroasiatism sau europeism? 

Din punct de vedere geopolitic, europeismul este mai atractiv şi mai apropiat pentru sârbi, chiar dacă aceştia sunt apropiaţi din punct de vedere etnic, cultural, relegios şi istoric de Rusia. Integrarea europeană reprezintă un trend pentru întregul continent european şi se referă la perspective de dezvoltare economică etc. Prin urmare, Balcanii pauperizaţi sunt tentaţi să se apropie de Europa prosperă pentru a obţine cât mai multe dividente economice. Totodată, Rusia (promotorul euroasiatismului) este cointeresată în menţinerea unor relaţii economice cât mai favorabile cu UE şi niciodată nu s-a pronunţat pentru blocarea procesului de integrare europeană pe continetul european. Din contra, Rusia doreşte să infiltreze cât mai mulţi „spioni” în componenţa UE, pentru a o putea controla pe aceasta mai uşor pe viitor. La moment, cei mai eficienţi aliaţi ai Rusiei sunt Grecia, Bulgaria, Cipru , prin intermediul cărora Moscova poate influenţa în orice moment politica internă a UE în privinţa unor probleme specifice (problema Kosovo, hidrocarburi etc.). În acest context, Rusia ar fi interesată de promovarea Serbiei şi altor ţări balcanice în procesul de integrare europeană. Pentru Rusia euroasiatică este importantă distanţarea Europei de cursul euroatlantic şi ancorarea acesteia la euroasiatism, căci conform geopoliticii Rusia este un aliat natural al Europei.

Această ipoteză îşi confirmă valabilitatea datorită faptului că Rusia sprijină candidatura pro-europeanului Tadici şi nu face referinţă la Nicolici. În pofida faptului că ultimul se poziţionează contra europeneilor şi americanilor, activitatea electorală a Partidului Radical este administrată de o companie americană (conform Radio France International). Prin urmare, putem presupune că americanii sunt interesaţi în izolarea Serbiei şi declanşarea unei crize profunde în Balcani, deoarece latent sprijină Partidul Radical în frunte cu Nicolici. Americanii nu doresc consolidarea poziţiilor Rusiei în Balcani şi buna cooperare a acesteia cu UE, de aceea este posibil că doresc să destabilizeze intenţionat situaţia, prin Kosovo şi respectiv marginalizarea Serbiei. În realitate, Nicolici ar putea să încurce intereselor economice a Rusiei în regiune, deoarece acestea nu este cooperant (pe viitor) şi reprezintă aripa ultranaţionalistă a forţelor politice din Serbia. În afară de asta, Moscova doreşte stabilitate în Balcani pentru a putea realiza proiectele sale energetice etc. în această zonă, respectiv a influenţa şi a controla UE, de aceea îl sprijină pe Tadici. De asemenea, ultimul este împotriva independenţei Kosovo, ceea ce aranjează Kremlinul.

Totalitatea acestor argumente demonstrează o perspectivă sigură pentru europeism în Serbia, dar sub auspiciile şi cu îngăduire liderului euroasiatic (Rusia). 

În concluzie…

Conform estimărilor menţionate presupunem că electoratul Serbiei va favoriza candidatura lui Tadici, în cadrul celui de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale. Cu toate acestea, europenii nu vor obţine un preşedinte în totalitate loial din partea Serbiei. Bruxellul va trebui să ia în consideraţie poziţia Belgradului sau cel puţin să creeze iluzia că o face, mai ales în cazul Kosova, dacă va dori să integreze această ţară în UE cât mai curând. În timp ce Rusia va face tot posibilul să convingă sau să impună europenii să continue negocierilor pe marginea problemei Kosovo. Americanii ocupaţi de propriile alegeri prezidenţiale nu se fac auzite în legătură cu electoralele din Serbia, chiar dacă indirect se pare că sprijină Partidul Radical.

Mi se par destul de imprevizibile rezultatele alegerilor din 3 februarie, dar din faptele şi argumentele existente am încercat să anticipez lucrurile. SUA, Rusia şi UE sunt părţi interesate în problema Kosovo şi cea a viitorului politic al Serbiei. Totuşi, doresc să sper că în pofida influenţei acestora, poporul sârb va face alegerea corectă în scopul unui viitor prosper şi sigur pentru Serbia.       

      

Anunțuri
Explore posts in the same categories: Amestec de geo/politică

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: