Balticii arătă „colţii” Rusiei

4520.jpgRecent în Estonia a fost condamnat la un an de privaţiune de libertate condiţionată unul din liderii organizaţiei de tineret „Ночной дозор”, Andrei Rîbakov. Această sentinţă a fost luată în legătură cu protestele de masă la care a participat acesta în timpul demontării „Soldatului de Bronz”, din Talin.

 Andrei Rîbakov a fost acuzat de comiterea unei serii de infracţiuni cu caracter administrativ etc., în condiţiile în care în Talin a fost cuprins de dezordini în masă iniţiate de organizaţia reprezentată de acesta.

Lituania a arestat reprezentantul organizaţiei „Наши” pentru încălcarea regimului de frontieră şi pentru traversarea ilegală a frontierei. La moment acesta riscă să fie privat de libertate pentru 2 ani. Trebuie de menţionat că organizaţia „Наши” sprijină politica şi regimul lui Putin. Activiştii acesteia de rând cu alte organizaţii de tineret pro-putiniste participă regulat în calitate de „element de presiune prsihologică” în cazul conflictelor politico-diplomatice care au loc între Rusia şi alte state (cazul Estoniei, Marii Britanii etc.). Acest motiv a şi stat la baza deciziei de a-i declara pe reprezentanţii acestei organizaţii drept persona non grata pe spaţiul Shengen. Respectiv, „Наши” nu au permisiunea de a se deplasa în nici una din ţările UE ce face parte din Zona Shengen.

Recent în Letonia (21 ianuarie) Ambasada Rusiei la Riga a primit o notă diplomatică în care se menţiona despre expulzarea unui diplomat rus pentru necorespunderea activităţii sale cu cea a statutului său diplomatic. Un caz similar s-a produs anterior şi s-a soldat cu expulazarea reciprocă a diplomaţilor de către ambele părţi (Letonia şi Rusia).

Aceste evinimente reiterează faptul că Rusia continuă să aibă relaţii tensionate cu Ţările Baltice (foste republici sovietice). În acest sens, este interesant cum se va comporta UE cu Rusia vizând posibila semnare a unui nou Acord de parteneriat. Probabil, Bruxellul contează mult pe Varşovia şi pe relaţiile prietenoase a acesteia cu Ţările Baltice, în vederea semnării acestui acord. De fapt, după ce postul de Prim-ministru al Poloniei a fost câştigat de Donalid Tusk se proliferează din ce în ce mai mult viitoarea parafare a acestuia. Prin urmare, în condiţiile în care Varşovia este interesată de îmbunătăţirea relaţiilor cu Moscova, Ţările Baltice ar putea să facă acelaşi lucru. 

Cu toate acestea, sunt probleme care condiţionează păstrarea unor relaţii reci între Ţările Baltice şi Rusia. În primul rând, problema unui număr mare de ruşi (circa 600 mii) care nu sunt consideraţi cetăţeni în Letonia şi Estonia. Problema gazoductului „Nord Stream” contribuie de asemenea la tensionarea relaţiilor dintre Rusia şi Ţările Baltice. Demontarea sau lichidarea monumentele şi edificiilor sovietice, precum şi promovarea elementelor „fasciste” fac partea din categoria subiectelor explozive a dialogului dintre aceste părţi. Totodată, Rusia este supărată pe Ţările Baltice pentru faptul că acestea au aderat la NATO.

În concluzie…

Dat fiind faptul că Ţările Baltice au suferit din cauza regimului sovietic o perioadă istorică îndelungată, se prevede menţinerea unei atitudine de neîncredere faţă de Rusia. Aceasta se datorează faptului că Moscova continuă să se implice în afacerile interne a acestor ţări şi manifestă un comportament imperialist în raport cu acestea. Însă odată cu accederea Ţărilor Baltice la UE, acestea au obţinut un un grad înalt de încredere în propriile forţe şi doresc să pună accentele corespunzătoare în relaţiile cu Rusia. Poziţia Rusiei faţă de acestea se va modifica treptat, deoarece aceasta nu doreşte să strice relaţiile cu UE. Însă normalizarea relaţiilor ruso-baltice necesită un dialog mai pragmatic şi mai constructiv, ceea ce poate fi realizat prin intermediul UE.

Consider că relaţiile dintre Ţările Baltice şi Rusia vor fi întotdeauna complicate, deoarce există o serie de puncte nevrolgice în raporturile dintre acestea. Astfel, destiderea acestora este posibilă numai prin relansarea dialogului dintre acestea şi respectarea suveranităţii şi intereselor reciproce, dar şi implicarea activă a Bruxellului.  

Anunțuri
Explore posts in the same categories: Rusia pretutindeni

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: