Ucraina întrece Moldova în privinţa UE şi NATO ?

i9.jpgi8.jpgÎn timp ce Moldova continău să-şi facă temele pe acasă în legătură cu Planul de Acţiuni RM-UE, Ucraina încearcă să semneze un acord nou de fortificarea a relaţiilor cu UE. Aceasta ar putea să se datoreze următoarelor momente:

 •  Moldova nu a valorificat pe deplin Planul de Acţiuni RM-UE şi are de realizat încă multe prevederi pe marginea acestuia;
 • UE nu are încredere în Voronin şi în Partidul Comuniştilor din Moldova, de aceea nu doreşte să le dea aşi în campania electorală care se va desfăşura pentru Parlamentul RM;
 • UE nu vrea să negocieze cu Moldova pe marginea unui nou acord, deoarece nu ştie cine va câştiga la alegerile parlamentare din 2009;
 • V. Voronin nu reprezintă un partener credibil pentru UE, deoarece duce tratative neoficiale cu Moscova pe marginea unor subiecte care fac parte din Planul de Acţiuni RM-UE (conflcitul transnistrean etc.).

Spre deosebire de vecinul său, Ucraina în frunte cu V. Iuşcenko şi I. Timoşenko face progrese în ce priveşte apropierea de UE. Cu toate acestea, în 2007, în cancelaria europeană se discuta despre posibila prelungirea a Planurilor de Acţiune cu Moldova şi Ucraina. În pofida acestor supoziţii Ucraina prevede să stabilească un nou cadru juridic de relaţionare cu UE.

 Totodată, Kievul avansează şi în direcţia integrării în spaţiul euroatlantic. Dacă Moldova este deocamdată indecisă în ce priveşte apropierea de Alianţa Nord-Atlantică, atunci Ucraina a făcut tot posibilul din punct de vedere politic ca să aprofundeze relaţiile cu această organizaţie. Conducerea ucraineană „de culoare oranj” a confirmat dorinţa Ucrainei (a oranjiştilor) de a deveni parte a NATO şi încearcă să promovează această idee în societatea ucraineană ( se preconizează cheltuirea a circa  6 mln. de dolari). De asemenea, a fost expediată de MAE-ul ucrainean o scrisoare către Secretarul general al NATO, Iaap de Hoop Scheffer, în care se solicită semnarea cu aceasta a Planului de acţiuni privind obţinerea calităţii de membru a acestei organizaţii. Poziţia ucrainenilor vizavi de NATO este coerentă şi fermă în pofida ameninţărilor voalate pe care le emite Moscova. Cuvântul decisiv asupra posibilului Plan de acţiuni privind aderarea Ucrainei la NATO va fi exprimat la Summitul de la Bucureşti, din aprilie curent.

În concluzie…

Ucraina s-a dovedit a fi mai coerentă şi credibilă în ochii europenilor,  ceea ce o va avantaja în procesul de integrare europeană. Pe când oficialii moldoveni şi-au demonstrat incapacitatea de a realiza calitativ PAUERM-ul şi s-au apropiat foarte mult de Rusia, astfel condiţionând o atitudine şi un comportament mai reluctant din partea UE.

Totodată, Ucraina datorită forţelor oranj a obţinut toate şansele de a deveni în viitor parte componentă a NATO. În timp ce Moldova se distanţează tot mai mult de această perspectivă, mai ales în lumina actualei vizite a lui V. Voronin la Moscova. Or, alegerile parlamentare din Moldova (2009) ar putea să fie decisive în ce priveşte perspectivele europene şi euroatlantice ale ţării noastre.

 După mine alegerile parlamentare trebuie cu orice scop să genereze schimbări semnificative şi cruciale în politica externă a RM în ce priveşte integrarea europeană a Moldovei şi apropierea de NATO. În caz contrar, Moldova ar putea să obţină statutul de stat pierdant în raport cu UE şi NATO, confruntându-se cu ingerinţa tot mai activă, complexă şi profundă a Moscovei în afacerile interne şi externe ale Chişinăului.   

Anunțuri
Explore posts in the same categories: moldova

6 comentarii pe “Ucraina întrece Moldova în privinţa UE şi NATO ?”

 1. Nadejda Says:

  Sunt total de acord cu parerea ta. La ultima masa rotunda in cadrul CID NATO a fost spusa o fraza – Moldova semenaza toate acordurile dar niciodata nu respecta conditiile. Dar semenaza in speranta ca vin bani, „gestionati” intr-un mod anume.
  Sper mult ca alegerile parlamentare va schimba situatia in prezent.

 2. nicktod Says:

  Denis, poate este si mai bine asa. Pina guvernantii, parlamentarii si grupurile de interese se dumeresc pe ce planeta sunt si care sunt reperele integrarii europene, UE va veni din ce in ce mai aproape de noi. Eu consider ca tinerii, cei care aspira spre functii de conducere si management public, trebuie sa plece cel putin pentru doi ani din Republica Moldova in statele vecine si occidentale – cu scop de studii si de stagiere. Altfel, totul incepe de la capat – tinerii fierb in marasmul autohtonist, imbacsit cu credinte super idealiste si optimiste. Tare imi este teama ca tocmai tinerii guvernati si manageri publci pot fi mai de hai decat actuala generatie gerontocrata. In concluzie, avem de invatat de la ucraineni, chiar si de la rusi.

 3. socolenco Says:

  Este corect ca Moldova nu reuseste sa respecte toate angajamentele, dar asta se intimpla cu siguranta din cauza incertitudinii politicii adoptate de Chisinau. O cauza ar mai fi ca probabil Chisinaul isi propune sa faca mai multe decit poate si ramine restanta la toate. Si apoi sa fim seriosi ca relatiile dintre Moldova si NATO vor fi mai interesante din cauza conflictului din Transnistria asa cum a si declarat in Romania un oficial NATO. Este posibil ca Ucraina sa prezinte si mai mare interes pentru NATO decit Moldova pentru ca astfel capata control major la Marea Neagra.

 4. socolenco Says:

  Rusia cam isi pierde influienta in Ucraina, insa mentinindu-si trupele in Transnistria ea capata punctul strategic de care are nevoie pentru a-si mentine influienta in zona. Ea asteapta sa vada cum urmeaza sa evoluieze lucrurile si mai apoi va da verdictul in ceea ce priveste definirea acestei zone de conflict. Moldova posibil sa fie implicata si ea in ”reglamentarea” conflictului, dar va fi folosita mai mult. Speram ca in 2009 sa putem alege calea Europeana asa cum isi doresc multi pentru a ne rupa de influienta rusa.

 5. deniscenusa Says:

  Mi se pare ca Rusia doreste sa opreasca Ucraina in drumul ei spre NATO, caci problema scutului antiracheta in Europa revine pe agenda de lucru in statale UE. Respectiv, Rusia intelege imboldul pe care le vor avea aceste miscari tactice si strategice din partea NATO, dar si a UE, de aceea va folosi tot instrumentariul sau pentru a retine cat mai mult Alianta Nord/Atlantica cat mai departe de frontierile ruse.

 6. socolenco Says:

  Desigur ca Rusia nu-si doreste ca NATO sa-i fie in coaste, dar chestia asta ca Moldova sau Ucraina sa adere la asa organizatii nici nu trebuie sa o sperie atita, de fapt. Ei prea s-au depins si si-au insusit situatia asta post-sovietica care pare sa fi lasat cam toate tarile din fosta uniune sovietica intr-o stare inerta si fara pondere. Deci, ea nu ca ar dori sa isi impuna influienta in Ucraina, pentru ca ea se multumeste si cu starea asta inerta de care am vorbit si o sperie orice fel de tentative de a activiza aceste zone. Deci frica il face sa fuga si pe urs.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: