G8 ar putea să devină G13?

is.jpgŞtirea despre mărirea numărului statelor membre a G8 este destul de simptomatică pentru sistemul de relaţii internaţionale. Posibilul G13 ar urma să mai includă China, India, Mexicul, Republica Africa de Sud şi Brazilia.

Această remaniere este susţinută de reprezentanţii unor organizaţii internaţionale, precum şi de unele state ale lumii, printre care şi Franţa. Tendinţa dată se putea prevedea încă anul trecut când China a ajuns pe locul patru după PIB în rândul statelor lumii, iar anul curent a surplasat-o şi pe Germania. În acest context internaţional al economiei se mai manifestă o dinamică a rapidă a Braziliei, Indiei, Mexicului şi Republicii Africa de Sud (mai puţin). Or, ţările date în viitorul apropiat ar putea să întrece chiar şi economiile ţărilor europene după ritmul şi volumul de creştere. În acest sens, includerea lor în lista G8 este pe cât de iminentă, pe atât de importantă. Această extindere a Grupului ţărilor dezvoltate se datorează următorilor factori:

 • atingerea unui grand ridicat al interdependenţelor economice dintre statele lumii, drept efect direct al procesului de globalizare;
 • amplificarea problemelor ce necesită o intervenţie la nivel global a statelor lumii (terorismul internaţional, conflictele armate, încălzirea globală, probleme ecologice, criza demografică, pandemiile, precum şi probleme legate de domeniul economic etc.);
 • diversificarea polilor de influenţă în sistemul de relaţii internaţionale, modelarea sau impunerea unui model multilateral al realităţii internaţionale;
 • creşterea ponderii statelor nominalizate pentru G8 din punct de vedere economic, demografic, politic şi geopolitic;
 •  proliferea ambiţiilor statelor cu economii tinere, dar robuste, apariţia unor noi mari puteri ale lumii (India, Mexicul, Republica Africa de Sud).

Totodată, s-au lansat şi alte propuneri de acest gen numai că referitoare la Consiliul de Securitate a ONU. Unele state solicită lărgirea numărului statelor care alcătuiesc acest organ al ONU. Printre statele care sunt prevăzute pentru noua componenţă se numără aceiaşi Indie, Mexic, precum şi Germania.

De asemenea, putem spune că acest trend este condiţionat de statele puternic dezvoltate (Germania, Franţa, Marea Britanie, SUA), care nu doresc să rezolve în mod unilateral probleme globale (de exemplu, încălzirea globală), deoarece le defavorizează. În afară de asta, aceste ţări sunt interesate de intensificarea relaţiilor economice că ţările propuse pentru G8. De exemplu, Franţa şi Marea Britanie, dar şi SUA, îşi intensifică raporturile economice şi de altă natură cu India şi China. Drept urmare, posibilul G13 ar putea să le ofere noi oportunităţi în dezvoltarea relaţiilor economice cu acestea.

Cu toate acestea, multe din ţările propuse pentru G8 nu corespund criteriilor democratice pe care le îndeplinesc şi le promovează fondatorii acestui forum. De exemplu, o serie de organizaţii internaţionale atestă faptul că în China se încalcă sistematic drepturile omului, iar nivelul democraţiei este destul de îngrijorător. În afară de aceasta, Pekinul demonstrează o toleranţă deosebită faţă de regimurile antidemocratice şi/sau complice a terorismului din diverse ţări, contribuind la spijinirea şi menţinerea acestora (Coreea de Nord, Nigeria, Iran etc.)

O altă problemă cu care se confruntă unele din ţările propuse este sărăcia, mai bine spus discrepanţele dintre săraci şi bogaţi.

Totuşi, Rusia care face parte din G8 la fel poate fi incriminată în sprijinirea regimurilor nedemocratice sau încălcarea gravă a drepturilor omului. Respectiv, China, dar mai ales India, Brazilia, Mexicul, Republica Africa de Sud nu pot să fie împiedicate să se alăture G8 din asemenea motive.

Totodată, statele puternic dezvoltate şi cu democraţii stabile trebuie să ia în calcul pericolul deteriorării echilibrului lumii civilizate eventuale formării G13.

În concluzie…

Statele dezvoltate sunt puse în situaţia de accepta aceste ţări în clubul său (G8). Această cerinţă este dictată de ponderea multiaspectuală a acestor state în sistemul de relaţii internaţionale (din punct de vedere economic, politic, demografic etc.). Or, crearea G13 este iminentă şi cerută de contextul internaţional, dat fiind faptul că numărul şi gravitatea problemelor globale au tendinţă să crească. Prin urmare, statele G7 (mai puţin Rusia) trebuie să amplifice acţiunile de democratizare şi civilizare a viitorilor membri ai acestui club. În caz contrar, va fi cazul conturării unei degringolade globale în ceea ce priveşte stabilitatea sistemului de relaţii internaţionale şi cea a civilizaţiei democratice contemporane.

 Pentru mine componenţa acestui club este oglinda stării de fapt a sistemului de relaţii internaţionale. În acest sens, prezenţa Chinei antidemocratice în lista G13 reprezintă pentru mine o dovadă de degradare a tendinţei generale de democratizare a relaţiilor internaţionale.  

Explore posts in the same categories: Relaţii Internaţionale

5 comentarii pe “G8 ar putea să devină G13?”

 1. cezars Says:

  Pentru mine G8, sau cit o fi el pe viitor, mai putin ma deranjeaza, pentru ca rolul lui s-a diminuat foarte mult. cauza este aparitia a noi forumuri de discutii care poarta un caracter mult mai accentuat in ceea ce priveste relatiile internationale. G8 la etapa actuala, nu reprezinta decit porta-voce a grupului Bilderberg. Altermedia are un material foarte bine structurat in acest sens. G8 si-a pierdut mult din importanta, mai ales ca acest for este tot mai deschis pentru presa. Poti sati dai seama ca exista foruri mai importante doar dupa faptul ca la G8 participa presedintii a celor mai industrializate si dezvoltate state, insa nu si cei care le dau parale ca sa castige alegerile, sau care finanteaza razboaiele. De aceia G8, risca sa devina chiar G20, in viitoarea realitate a relatiilor internationale.

 2. cezars Says:

  Da, daca ai nevoie de informatie pentru o cercetare in G8, as putea sa te ajut, desi crede-ma ca nu face sati pierzi timpul.
  Doamne ajuta !
  cu respect Cezar

 3. socolenco Says:

  „Prin urmare, statele G7 (mai puţin Rusia) trebuie să amplifice acţiunile de democratizare şi civilizare a viitorilor membri ai acestui club.”

  Pentru mine democratizarea asta la nivel international imi pare de multe ori mai degraba un instrument in miinile puterilor economice mari cu care manipuleaza si prin asta asigurindu-si sau si pastrindu-si locurile in topul international.
  Iara initiativele astea de a accepta si alte tari in acest grup mai degraba le-as interpreta astfel: intrucit prezentele tari membre ale acestui grup sunt constiente ca ele prea si-au insusit pozitia de top in lume, atunci o eventuala extindere de grup ar fi o miscare care le-ar asigura propriul echilibru si nimic mai mult, iar asta chiar si in caz ca unele tari pretendente nu au democratii ca in tarile acelui grup.


 4. Eu sunt sceptic ca proiectul maririi numarului statelor va fi un succes. Pur si simplu si-ar pierde din focus, ar fi prea multe directii de urmate.

 5. olga Says:

  vreau sa ma adresez lui cezars daca poate sa ma ajute cu cateva informatii despre G8?Daca ceva imi trimiti un email pe(olly_nice_87@yahoo.com)multumesc


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: