PLDM vrea să câştige?

Pe 25 ianuarie a fost înregistrat PLDM-ul, care se poziţionează pe centru dreapta şi este văzut de unii experţi drept favorit în cursa electorală pentru Parlamentul RM. 

Avantajul acestui partid rezultă din componenţa acestuia printre care se numără personalităţi remarcabile din diverse domenii (mediul de afaceri, societatea civilă etc.). În afară de aceasta partidul încearcă să folosească câteva modalităţi eficiente de atragere a electoratului:

 • luarea unei poziţii pozitive faţă de Rusia, bazate pe interesul şi pragmatismul economic;
 • prioritizarea relaţiilor cu vecinii şi desfăşurarea unei politici de bună vecinătate în vederea stabilirii unor parteneriate strategice cu România şi Ucraina;
 • declararea necesităţii adoptării unei legi restrictive faţă de agenţii publici care au funcţionat pe perioada regimului comunist.

De asemenea, Partidul dat se pronunţă pentru realizarea unor reforme robuste privitor la sistemul de justiţie etc. Toate acestea ar putea să aducă succese partidului, dar există riscuri legate de ofertele electorale ale acestuia:

 • Opoziţia aparatului administrativ. Funcţionarii publici ar putea să se opună şi să antreneze în acest proces şi alte grupuri de electorat împotriva PLDM-ului. Aceasta se va datora faptului că agenţii publici angajaţi pe timpul lui Voronin nu vor dori să-şi piardă locurile de muncă. În vederea eliminării acestui pericol aceştia se vor alătura comuniştilor sau altui partid pentru a-şi salva posturile anterioare.
 • Politică externă ambiguă. Alegerea unei poziţii neutre vizavi de eventuala orientare externă a RM ar putea iarăşi să influenţeze electoratul în detrimentul PLDM-ului. Deobicei, populaţia RM se caracterizează prin luare unei poziţii categorice vizavi de orice problemă de pe agendă publică. Prin urmare, proiectarea unei politici externe de facto nebuloase ar putea să direcţioneze simpatiile eletoratului spre partidele radicale din acest punct de vedere (PCRM, PL, PPCD etc.).

Aceste momente rerezintă de fapt riscurile şi provocările  PLDM-ului, pe care acesta ar urma să le abordeze cu abilitate şi precauţie pentru a nu eşua. Dacă aceasta va reuşi, atunci PLDM-ul va atrage de partea sa pe cei supăraţi şi nemulţumiţi faţă de politica dusă de comunişti, precum şi adepţii unei politici externe inteligente (adică inteligenţimea şi businessul). Succesul acestui partid ar putea fi reflectarea experienţei „oranjiştilor” din Ucraina şi a „Alianţei DA” din România care au pus accentul pe pedepsirea reprezentanţilor guvernărilor anterioare şi pe stabilirea unor relaţii pragmatice cu Rusia.  

Anunțuri
Explore posts in the same categories: moldova

3 comentarii pe “PLDM vrea să câştige?”

 1. ihtys Says:

  da gusteru stie ?

 2. socolenco Says:

  Sa nu uitam ca lupta politica din Moldova are in culise lupta grupurilor omenilor de afaceri care este divizat intre cei cu preferinte de business cu Rusia si alta cu preferinte orientate spre UE. Deci lupta asta determina mult sau cel putin are o influienta considerabila la realizarea actului politic in Moldova. Oferta care este din partea UE pare din ce in ce mult mai tentanta pentru businesmani, de asta orice schimbare de curs politic in Moldova va rezulta in urma schimbarii preferintelor acestor grupuri de oameni influienti. Inevitabil, cu timpul vectorul orientat spre UE va creste fiind favorizat de oferta mai variata de pe piata Europeana. De asta orientarea Moldovei spre UE este la fe inevitabila! Astfel PLDM, care pledeaza pentru relatii mai pragmatice cu Rusia asta si ne spune ca majoritatea oamenilor de afaceri se indreapta spre UE, deci si PLDM are sanse mari de izbinda.

 3. Feghea Says:


  luarea unei poziţii pozitive faţă de Rusia, bazate pe interesul şi pragmatismul economic;
  »
  prioritizarea relaţiilor cu vecinii şi desfăşurarea unei politici de bună vecinătate în vederea stabilirii unor parteneriate strategice cu România şi Ucraina;

  ce aberatii !!!


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: