„НАШИ” au fost abandonaţi de Kremlin

Organizaţia de tineret „НАШИ”, creată pentru a preveni înfăptuirea unor potenţiale „revoluţii colorate”, va fi desfiinţată sau fărâmiţată în proiecte şi programe naţionale sau regionale orientate spre rezolvarea problemelor tineretului din Rusia.

Unii experţi ruşi leagă decizia de a suspenda activitatea acestei organizaţii puternice de dezinteresul politic al guvernării ruse faţă de serviciile acesteia. Alţii consideră că această organizaţie necesita resurse financiare enorme care nu mai puteau fi tolerate de autorităţile ruse. Cu toate acestea, pot fi identificate o serie de cauze care au putut duce la adoptarea unei asemenea decizii:

1. Plecarea liderilor acestei organizaţii în structurile statale de guvernarea şi deficitul de lideri autoritari în rândul tinerilor rămaşi capabili să conducă cu activitatea acestei maşinării complexe.

2. Lipsa de interes faţă de asemenea organizaţii din Rusia se poate explica prin aceea că Kremlinul şi actorii politici loiali acestuia nu mai au nevoie de sprijinul acestora. După victoria la alegerile parlamentare din decembrie 2007, „Edinoia Rosia” şi chiar însăşi V. Putin nu mai văd nicio logică în funcţionarea acestei organizaţii. Or, dividentele politice şi creditul de încredere obţinute la electoralele anteriore îi asigură lui Putin şi subalternilor lui rezolvarea oricăror ecuaţii politice fără a mai miza pe tinerii de la „НАШИ”.

3. Kremlinul nu mai are încredere în asemenea organizaţii din cauza ultimelor scandaluri legate de plecarea tinerilor din rândurile acestora şi critica adusă de aceştia în adresa puterii centrale şi a „partidului de buzunar” al preşedintelui rus, V. Putin. Prin lichidarea organizaţiilor date puterea va încerca să se distanţeze de imaginea compromisă şi destul de negativă a acestora.

4. Totodată, Kremlinul se vede forţat să stopeze sau să micşoreze capacitatea de lucru a organizaţiilor de tineret similare lui „НАШИ” pentru a reduce din animozităţile relaţiilor cu Occidentul. Comportamentul agresiv şi delincvent al tinerilor acestor organizaţii au fost accentuate şi criticate de oficialii europeni în mai multe cazuri (Soldatul de Bronz din Talin, Consiliul Britanic din Rusia etc.) Prin urmare, Putin intentează să se desolidarizeze de aceştia pentru a nu deteriora în continuare imaginea Rusiei peste hotare şi pentru a crea condiţii benefice noului eventualului Preşedinte al Rusiei, D. Medvedev, care se declară a fi adeptul unor relaţii amicale cu statele occidentale.

5. De asemenea, puterea actuală este conştientă de faptul că organizaţia dată are un potenţial destul de mare care tinde să crească în continuu şi să devină din ce în ce mai greu de controlat. În acest sens, Kremlinul a decis să se asigure de asemenea riscuri şi să reorganizeze/fărâmiţeze această organizaţie. În cel mai bun caz, această organzaţie riscă să fie „conservată” pentru timpuri mai dificile pentru Rusia şi pentru puterea actuală.

În realitate, „НАШИ” şi alte organizaţii de acest gen au reprezentat pilonii de bază ale acţiunilor de promovare şi sprijinire a regimului lui Putin la nivelul comunitar şi chiar în ce priveşte relaţiile externe ale Rusiei. Cu toate acestea, chiar dacă meritul acestor organizaţii este incontestabil, locul şi rolul lor în politica actuală a Kremlinului a decăzut simţitor. Regimul lui Putin nu mai doreşte să rişte din cauza acestora şi va încerca să substituie rolul şi efectul acestora prin mijloace mai sigure (maximizarea influenţei mass-mediei guvernamentale, crearea unui cadru normativ-legal restrictiv şi efectiv în vederea protejării continuităţii şi dezvoltării/funcţionării regimului lui Putin  etc.).

În concluzie…

Decizia autorităţilor ruse de a sista această organizaţie demonstrează o temere şi respectiv o precauţie maximă a acesteia faţă de viitorul său. Totodată, acţiunea dată este un răspuns împotriva rolului pe care tineretul a început să-l joace în politica rusă. Datorită acestor organizaţii influenţa tineretului a început să fie din ce în ce mai vizibilă în spaţiul public şi cel politic al Rusie. Prin urmare, Kremlinul a hotărât să-i deposedeze pe aceştia de acest potenţial în vederea obţinerii unor garanţii solide şi durabile privitor la funcţionalitatea şi vitalitatea regimului construit de Putin.

Mi se pare logică, dar nu şi corectă,  această acţiune a „putiniştilor”, care nu doresc să împărţească puterea cu tinerii şi de fapt se tem de potenţialul enorm al acestora. Este interesant să urmărim ulterioarele acţiuni ale Kremlinului îndreptate întru supravegherea şi supravieţuirea mecanismului politic proiectat şi ghidat de către Putin.       

Anunțuri
Explore posts in the same categories: Rusia pretutindeni

2 comentarii pe “„НАШИ” au fost abandonaţi de Kremlin”

  1. socolenco Says:

    Poate ca ei vor sa puna bazele unor noi organizatii de tineret, care sa fie predestinate pentru alte scopuri. Acesta organizatie posibil si-a facut misiunea.

  2. deniscenusa Says:

    Poate da, dar nu cred ca asta a fost unicul motiv.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: