Gaz de France priveşte spre South Stream

În cadrul recentei vizite a lui N. Sarkozy la Bucureşti s-a declarat că compania franceză, Gaz de France, va adera la consorţiumul european privind construcţia gazoductului NABUCCO. Însă în cele din urmă, compania franceză a declarat că va examina alte proiecte energetice din zona europeană, referindu-se la gazoductul South Stream.

Reorientarea atât de spontană a companiei franceze este cauzată de poziţia ostilă a companiei turce (Botaş), ce face parte din consorţiumul „NABUCCO”. Cauza acestui gest este recunoaşterea de către Parlamentul francez a genocidului împotriva populaţiei armene comis de Imperiul Otoman. În afară de aceasta, se mai invocă şi alt motiv ce ţine de împotrivirea Franţei de a accepta perspectiva de aderare a Turciei la UE. Consecinţele acestei retrageri a Franţei de la participarea la NABUCCO sunt următoarele:

  • pierderea unui actor important şi influent favorabil realizării plenare şi în timp optim a gazoductului NABUCCO;
  • amplificarea rolului şi ponderei gazoductului rus South Stream alternativ celui european prin afilierea companiei franceze Gaz de France;
  • complicarea relaţiilor turco-franceze şi tergiversarea procesului de aderare la UE pentru Turcia, mai ales în contextul preluării începând cu iulie curent a preşidenţiei UE de către Franţa.

În fine, din cauza acestei interferenţe a politicului asupra economicului NABUCCO nu numai că a pierdut surse financiare şi greutate politică adăugătoare, dar şi ar putea să contribuie la fortificarea proiectului rus South Stream. Prin urmare, politicienii europeni trebuie să anticipeze asemenea lucruri ulterior şi să asigure depăşirea disensiunilor de natură politică fără a contamina într-un fel sau altul afacerile economice. În contextul în care, NABUCCO are la temelie motive pur politice caracterizate prin încercarea UE de a micşora dependenţa de agenţii energetici ruseşti. Adică, decizia companiei turceşti care a fost influenţată de voinţa politică a guvernanţilor turci va cauza pierderi politice nu numai pentru Ankara, dar şi pentru Bruxelles.

În concluzie… 

Acţiunea Turciei cu privire la înlăturarea Gaz de France de la proiectul gazoductului NABUCCO ar putea să aibă consecinţe pe termen lung nu numai pentru securitatea energetică a UE, dar şi pentru avansarea acesteia în procesul de integrare europeană şi eventuala aderare la UE. În acest sens, Bruxellul ar putea să facă presiuni asupra Turciei în vederea revizuirii poziţiei privind participarea Gaz de France la construcţia gazoductului european. Aceasta ar putea să fie dictată nu atât de demersurile posibile ale Franţei, cât de interesul sporit al UE vizavi de funcţionarea eficace şi neîntârziată a viitorului gazoduct NABUCCO. Totodată, UE conştientizează pericolul reprezentat de South Stream, de aceea doreşte să asigure toate condiţiile necesare pentru a pune în funcţiune NABUCCO. Altfel, aceasta riscă să rămână sub dependenţa energetică a Rusiei, ceea ce ar putea afecta pe viitor potenţialul său politic subminând autoritatea Bruxellului pe spaţiul european şi în proximitatea acesteia.

Explore posts in the same categories: Realitatea europeană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: