Arena politică moldovenească în plină campanie pre-electorală…

Chiar dacă campania electorală încă nu a început, deja se observă primele trăsături ale acesteia. Partidul comuniştilor în persoana spicherului parlamentului, Marian Lupu, circulă pe la capitalele europene şi caută sprijinul acestora în ceea ce priveşte integrarea europeană a Republicii Moldova.

La aceste solicitări a răspuns recent Franţa şi Marea Britanie, ce s-au declarat pentru promovorea şi susţinerea perspectivei europene pentru Republica Moldova. Între timp, se lansează Strategia de comunicare în domeniul integrării europene de către Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene. Totodată, spicherul Parlamentului RM, M. Lupu, a declarat că pentru primavara curent se preconizează reglementarea legislativă a subiectelor ce ţin de Planul de Acţiuni RM-UE şi conflictul transnistrean.

Activismul comuniştilor se observă pe toate planurile atât în politica externă, cât şi cea externă. Miza principală se pune pe integrarea europeană şi pe valorificarea la maxim a potenţialului electoral al acesteia. De asemenea, comuniştii se axasează şi pe rezolvarea problemei transnistrene prin colaborarea tot mai intensă cu Rusia. În cele din urmă, guvernarea nu riscă să ridice nicio problemă ce ţine de raporturile cu Moscova. În acest sens, decizia de a deschide secţii de votare pentru alegerea Preşedintelui Federaţiei Ruse în raioanele de Est a RM nu a fost comentate deocamdată nicicum. Probabil, conducerea comunistă renunţă la suveranitatea RM în favoarea unor relaţii speciale cu Rusia. Mai ales că se presupune că acestea în clandestin negociază un posibil plan de reglemantare a conflictului transnistrean, care tocmai ar putea să ridice şansele comuniştilor la alegerile parlamentare din 2008.

Guvernarea comunistă a trecut în ofensivă şi la capitolul „combaterea” opoziţiei. În acest sens, recent V. Voronin a conferit verbal Serviciului de Informaţii şi Securitate competenţe de supraveghere a finanţărilor formaţiunilor politice fără ca acestea să fi fost specificate în legislaţia naţională. Acţiunea dată nu denotă doar atenţia deosebită a PCRM-ului pentru sursele financiare a partidelor politice. Dar se referă şi la gradul de neîncredere a actorilor externi faţă de politica dusă de comunişti şi eventuala încercare a acestora de a influenţa alegerile parlamentare din 2009. Indiferent de această motivaţie, partidele care mizează pe ajutorul din exterior ar putea suferi mult în urma acestei măsuri din partea SIS-ului ghidat de guvernarea comunistă.

Dacă comuniştii realizează acţiuni relativ constructive pentru imaginea sa electorală, atunci partidele de opoziţie manifestă apatie faţă de viaţa politică moldovenească sau se lansează în critici reciproce distructive. PPCD-ul şi AMN-ul nu prea se fac auzite decât numai în cazul Consiliului Municipal din Chişinău. PSD şi PDS sunt la fel destul de invizibile în spaţiul public moldovenesc concentrându-şi probabil atenţia spre alegerile electorale din 2009. Pentru declaraţii în favoarea aderării RM la NATO Mişcarea Acţiunea Europeană poate fi eventual sancţionată de electoratul moldovenesc în majoritatea lui reticent faţă de această organizaţie occidentală. PSL şi PLDM sunt într-un conflict neoficial. Motivul acestei divergenţe este fluxul de membri de partid dintre acestea în defavoarea PSL-ului. Totodată, acesta se află în plin proces de fuzionare cu PDM, ceea ce iarăşi prezintă un subiect iritant între PSL şi PLDM. Dacă PSL şi PD, sunt axate pe procesul de convergenţă, atunci PLDM-ul acţionează în vederea atragerii electorului de centru-dreapta. În acest sens, a fost lansată acţiunea „Moldova fără Vonin, Moldova fără Comunişti”, ideea organizării unui referendum pentru introducerea circumscripţiilor uninominale la alegerile parlamentare etc. Practic, din toate partidele existente, cu excepţia comuniştilor, cel mai vizibil pare a fi PLDM-ul. Din motive financiare, umane, politice etc. acest partid exercită un input major asupra vieţii politice şi publice din RM. 

Celelalte partide sunt supuse unor restructurări interne sau încă nu s-au determinat cu programele şi comportamentul electoral. Unele ar putea să aibă probleme cu resursele finaciare, umane, tehnice etc. Totodată, acestă pasivitate poate fi cauza „hibernării” pre-electorale de care suferă deobicei arena politică moldovenească. Spre deosebire de acestea, PLDM-ul trebuie să se manifeste pentru că a apărut recent şi are nevoie de publicitate şi atenţie publică pentru a se înrădăcina în conştiinţa electoratului moldovenesc şi în panorama pluripartidistă a arenei politice moldoveneşti.  

Cu toate acestea, ne aşteptăm la revigorarea activităţii tututor partidelor în timpul ce urmează. Altfel, comuniştii ar putea să obţină din nou sprijinul electoratului datorită eficienţei manipulării mediatice realizate de sursele media pro-guvernamentale, precum şi din cauza lipsei de oferte electorale atractive alternative.

În concluzie…

Comuniştii continuă să-şi consolideze electoratul, în timp ce opoziţia dormitează în aşteptarea deschiderii oficiale a perioadei electorale. La moment numai PLDM-ul se face auzit cu propuneri politice şi de alt gen. Alte partide se afirmă mai mult la nivel local sau în certuri cu alte partide. În asemenea condiţii, comuniştii au tot mai multe şanse în ce priveşte obţinerea victoriei la alegerile din 2009. Atenţia acesteia se focusează pe atragerea unui număr tot mai mare a electori pentru a avea majoritate mandatelor în viitorul Parlament a RM. Pentru a se impune în faţă comuniştilor partidele de opoziţie trebuie să manifeste deschidere spre cooperare, conciliere şi inteligenţă politică în ce priveşte relaţionarea reciprocă. Divergenţele trebuie să fie eliminate în dialogul dintre acestea în vederea pregătirii productive şi constructive pentru alegerile parlamenatare din 2009.

Explore posts in the same categories: moldova

2 comentarii pe “Arena politică moldovenească în plină campanie pre-electorală…”

  1. adrian Says:

    e prematur sa vb despre un eventual rezultat positiv la alegerile din 2009 atata timp cat partidele din opozitie nu’si vor uni fortele …

  2. Ion Bargan Says:

    După campania electorală partidele politice au de depăşit un handicap financiar, ceea ce nu se poate de vorbit de PLDM, care nu a participat în alegeri.

    Susţin ideea de a se lucra mai intens pentru realizarea schimbrăii la nivel central în 2009!


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: