Republica Moldova – edenul securităţii

Participarea lui V. Voronin la Conferinţa de la Munchen a trasat noi orizonturi în politica de securitate a Republicii Moldova. Conform acestuia securitatea moldovenească este comparabilă cu cea europeană, iar conflictul transnistrean este deja practic rezolvat.

Republica Moldova sau reflectarea Europei?

După V. Voronin realitatea moldovenească este similară celei europene din punctul de vedere al valorilor democratice şi al componenţei etnice foarte variate. Acest avantaj este unul definitiv în ce priveşte asigurarea securităţii şi stabilităţii a UE, dar nu şi a RM. Dacă trăsăturile Europei s-ar fi reprodus asupra realităţii moldoveneşti nivelul migraţiei ar fi fost mult mai mai redus în Moldova. Căci altfel moldovenii ar fi renunţat să muncească peste hotare, în statele UE sau Rusia etc. De asemenea,  liderul comunist uită de faptul că situaţia în domeniul drepturilor omului este deplorabilă şi continuă să se agraveze din cauza imperfecţiunii şi depedenţei sistemului juridic moldovenesc, precum şi a incompetenţei

judecătorilor. Tergiversarea reformării sistemului juridic cauzează pierderea continuă a dosarelor la CEDO şi generarea unor pierderi financiare enorme din bugetul de stat. Libertatea exprimării şi nivelul general al democraţiei sunt de asemenea destul de defectate. Nici factorul etnic nu o face pe RM similară Europei, deoarece există o serie de divergenţe pe marginea realţionării dintre acestea. În fine, Moldova este incomparabilă cu Europa, iar orice afinitatea cu aceasta se poate obţine numai în cadrul unui proces intens, amplu şi complex de integrare europeană. În cazul îndeplinirii responsabile a prevederilor Planului de Acţiuni RM-UE ar fi posibilă apropierea de Europa. Or, realizarea integrării europene reprezintă nu numai o modalitate de apropiere de standardele europene, dar şi un mijloc sigur de garantare a propriei securităţi.

Conflictul transnistrean-conflict rezolvat?

 În viziunea lui V. Voronin, conflictul transnistrean este în proces de soluţionare în baza procesului de euromodernizare. Preşedintele moldovean afirmă că această problemă se rezolvă în baza metodelor de euroterapie care deja au dus la atragerea economiei transnistrene în „albia” celei comune moldoveneşti. În acest context, pare ilogică critica recentă a unui europarlamentar membru al delegaţiei Comisiei de cooperare UE-RM privitor la faptul că conflictul transnistrean ţine RM într-un con de umbră la Bruxelles. Acelaşi europarlamentar menţionează că în condiţiile actuale din RM este imposibilă reglementarea în timp util a acestui conflict. Prin urmare cine are dreptate? Europarlamentarul sau Preşedintele RM. Evident, UE se aşteaptă la măsuri mai hotărîte şi mai eficiente vizavi de această problemă în situaţia în care aceasta este inclusă în Planul de Acţiuni RM-UE. Din păcate, guvernarea comunistă încearcă să opacizeze procesul de soluţionare a acestui conflict declarându-l rezolvat. Această acţiune poate fi legată de negocierile semi-ascunse cu partea rusă vizavi de conflictul transnistrean. Un indiciu privind fezabilitatea acestei supoziţii a reprezentat insistenţa cu care a cerut Voronin eternizarea statutului de neutralitate pentru RM la Munchen. Condiţia dată este una de bază întru acordarea de către Rusia a ajutorului său privind facilitarea reglementării acestui conflict. În cele din urmă, este posibil ca problema transnistreană să dispară în curând de pe agenda politică moldovenească, dar asta nu va însemna că aceasta va fi soluţionată sustenabil şi cu implicaţia UE şi SUA. Prin urmare, asta va duce nu numai la imposibilitatea de adera la NATO, dar şi la stoparea procesului de integrare europeană şi/sau la apatia structurilor europene faţă de posibilele perspective europene a viitorului stat artificial creat cu mâna şi la idicaţiile Rusiei pe baza Republicii Moldova actuale.

În concluzie… 

Aceste prognoze sunt la prima vedere irealizabile, dar cu toate acestea poderea şi interesele Rusiei sunt în stare să le traducă în viaţă. Este posibil ca guvernarea comunistă să ducă negocieri neoficiale cu Rusia pe marginea conflictului transnistrean din motive politice/electorale. Însă anume asta poate să-i defavorizeze în faţa opoziţiei, astfel ca aceştia să obţină rezultate electorale mult sub nivelul aşteptărilor actuale. 

Explore posts in the same categories: moldova

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: