Islamul cucereşte lumea?!

v1.jpgv1.jpgMişcarea islamică este una din cele mai puternice şi complexe în istoria contemporană. Islamismul a devenit sursă de venit, dar şi de pericol pentru securitatea şi stabilitatea internaţională. Asocierile principale făcute vizavi de islam este radicalism, extremism, tradiţionalism şi conservatism. Indiferent de caracteristică folosită pentru această religie şi pentru adepţii acesteia, subiecţii daţi rămân a fi din diferite cauze motive a discordiei, a conflictului dintre civilizaţii etc.

Marea Britanie şi relaţia cu Islamul?

În Marea Britanie, una din ţările considerate model veritabil al democraţiei occidentale, la moment se încearcă introducerea unor norme a şiriatului în practica normativ-juridică britanică.

La început implicaţia islamului a constat în intenţia autorităţilor britanice de facilita creşterea demografică prin promovarea familiilor poligamice, care de fapt sunt caracteristice anume reprezentanţilor comunităţii musulmane din Marea Britanie. Introducerea unor măsuri sociale şi financiare stimulatorii pentru asemenea familii, nu numai că sunt în contradicţie cu legislaţia naţională, dar şi creează precedente semnificative în favoare islamului. În afară de aceasta, guvernul britanic deja a interzis oficialilor utilizarea afirmaţiilor legate de terorism, care ar putea să frustreze musulmanii britanici (de exemplu: extremism islamic, fundamentalism islamic, djihad etc.).  Recent, Primul-ministru britanic, Gordon Brown,  a declarat că legile britanice trebuie să se bazeze pe valorile acesteia, facând referinţă la obiceiurile islamiste. În acelaşi sens, s-a exprimat şi reprezentantul Bisericii Anglicane, arhiepiscopul Rowny Williams, care a declarat că introducerea normelor şiriatului în legislaţia britanică este ceva inevitabil, căci unii locuitori ai Marii Britanii de altă origine nu doresc să se supună acestor legi. Reprezentantul bisericii anglicane a menţionat că aceasta va duce la menţinerea unităţii comunităţii britanice şi va contribui la integrarea mai eficientă a musulmanilor. Ideea principală a acestuia s-a rezumat la aceea că musulamanii nu trebuie să fie puşi în condiţia să aleagă între fidelitatea faţă de cultura naţională şi devotamentul faţă de ţără.

Toate aceste tendinţe observate în comunitatea britanică poate avea urmări negative atât pentru Marea Britanie, cât şi pentru alte ţări care vor proceda în acelaşi fel:

 • Islamizarea comunităţii britanice şi a celei europene sau internaţionale.
 • Limitarea sau reducerea democraţiei în cadrul comunităţilor europene şi a celei internaţionale.
 • Legalizarea încălcărilor dreptului omului şi reducerea drastică a celor din urmă.
 • Secularizarea indirectă a societăţilor europene.
 • Promovarea descreştinizării societăţilor europene.
 • Vulnerabilizarea comunităţilor occidentale şi avansarea pericolului extremismului şi fundamentalismului islamic (precum şi cea a terorismului).

Multe din aceste temeri pot fi regăsite şi în evenimentele care au avut loc cu Danemarca (2005) şi Suedia (2007) după publicarea caricaturilor critice la adresa lui Mahomed şi a lui Alah. Recent, în Danemarca au fost arestate persoane (de origine musulmană)  învinuite de încercarea de a asasina autorul caricaturilor referitoare la Alah. În sprijinul acestui caricaturist au fost republicate unele caricaturi. Publicaţiile care au decis să facă acest lucru au încercat să demonstreze solidaritatea faţă de autorul caricaturilor şi faţă de principiile culturii democratice.

În cocluzie… 

În cele din urmă, democraţia (drepturile omului, libertatea expresiei) nu poate să fie limitată în niciun caz în favoarea islamismului sau ale altor religii. Religia nu trebuie să influenţeze regimul politic al unui stat, mai ales o religie străină. Astfel, statul poate deveni victima nu atât a terorismului, cât a fundamentalismului acestei religii, în cazul dat a islamismului. Drepturile omului şi libertatea expresiei trebuie să existe indiferent de religie, sex, rasă etc., iar islamismul încearcă să atenteze la status-quoul acestora. Aceasta nu trebuie să fie acceptată de societăţile democratice. În acest sens, comunitatea internaţională trebuie să se preocupe mai mult de informarea şi promovarea drepturilor omului în rândul musulmanilor. În acest context putem menţiona Carta Islamului în Europa.

Cu toatea acestea problema islamismului este foarte complexă, iar pentru reglementarea acesteia este nevoie de participarea atât a statelor arabe dezvoltate şi lideri ai lumii musulmane, cât şi a statelor occidentale. Ar fi cazul ca această problemă să fie discutată în cadrul structurilor ONU şi eventual să fie fixată în documente internaţionale obligatorii sau cu caracter de recomandare.

Apropierea ciocnirii civilizaţiilor se observă tot mai mult, dar din păcate comunitatea internaţională întârzie să conştientizeze şi să acţioneze în vederea anticipării acesteia.   

         

Reclame
Explore posts in the same categories: Poltică internaţională

6 comentarii pe “Islamul cucereşte lumea?!”

 1. nicu Says:

  Denis,

  no offence, dar urmatoarele afirmatii sunt luate din pod:

  1) – În Marea Britanie se încearcă introducerea unor norme a şiriatului în practica normativ-juridică britanică.

  de catre cine? unde? sunt povesti. asa ceva nu se incearca. te asigur. si stau in marea britanie.

  2) intenţia autorităţilor britanice de facilita creşterea demografică prin promovarea familiilor poligamice

  asta de unde ai luat-o? este o poveste gogonata.

  3) În afară de aceasta, guvernul britanic deja a interzis oficialilor utilizarea afirmaţiilor legate de terorism, care ar putea să frustreze musulmanii britanici (de exemplu: extremism islamic, fundamentalism islamic, djihad etc.).

  e vorba de political correctness. intr-o societate multiculturala e normal sa evite utilizarea acestor cuvinte impreuna cu religii/comunitati, pentrui ca nu intregi comunitati, ci anumiti indivizi sunt extremisti, teroristi etc. nu toti musulmanii sunt teroristi, si nu toti teroristii sunt musulmani.

  4) Recent, Primul-ministru britanic, Gordon Brown, a declarat că legile britanice trebuie să se bazeze pe valorile acesteia, facând referinţă la obiceiurile islamiste.

  nu a fost asa ceva.

  5) despre Rowny Williams mai bine citeste
  http://www.economist.com/opinion/displaystory.cfm?story_id=10689643&CFID=6545504&CFTOKEN=5c293961c6ea056b-28542031-B27C-BB00-0143E6368AB67ADB

  6) si mai citeste Olivier Roy
  http://www.amazon.co.uk/Globalised-Islam-Search-New-Ummah/dp/1850655987
  inainte de a pune mana pe carte ceva google te ajuta sa mai dai de articole de roy. sursele tale actuale de informare despre islam sunt diletante si nu merita citite.

  bafta:)

 2. nicu Says:

  Denis, no offence.

  afirmatiile si interpretarile de jos sunt luate din pod:

  1) „În Marea Britanie, se încearcă introducerea unor norme a şiriatului în practica normativ-juridică britanică.”

  2) „intenţia autorităţilor britanice de facilita creşterea demografică prin promovarea familiilor poligamice, care de fapt sunt caracteristice anume reprezentanţilor comunităţii musulmane din Marea Britanie. Introducerea unor măsuri sociale şi financiare stimulatorii pentru asemenea familii, nu numai că sunt în contradicţie cu legislaţia naţională,”

  3) „Primul-ministru britanic, Gordon Brown, a declarat că legile britanice trebuie să se bazeze pe valorile acesteia, facând referinţă la obiceiurile islamiste. ”

  4) „Rowny Williams, care a declarat că introducerea normelor şiriatului în legislaţia britanică este ceva inevitabil, căci unii locuitori ai Marii Britanii de altă origine nu doresc să se supună acestor legi. ”

  williams avea de fapt cu totul altceva in vedere. si oricum practic si-a retras declaratiile, care oricum nu au fost acceptate de nimeni ca fiind serioase. cu atat mai putin in guvern.
  http://www.economist.com/world/britain/displaystory.cfm?story_id=10696152

  nici una din afirmatiile tale legate de islam si locul acestuia in occident nu este confirmat de realitati. si prin urmare concluziile nu au nici un suport.

  doua sfaturi:
  1) schimba sursele tale de informare despre islam. ceea ce citesti tu despre islam sunt aberatii si interpretari de doi bani.

  2) citeste olivier roy, globalized islam, si alte carti. eventual bernard lewis. si amel boubekeur e ok, si are mai multe articole pe internet.

 3. DEnis CEnuşa Says:

  Nicu, aceste argumente sunt bazate pe stirile preluate de pe rbk.ru, precum si alte stiri…Concluziile rezulta din afirmatii, de accea nu pot fi luate din pod… Nu este necesar sa citesti carti despre islam, este mai important sa urmaresti evenimentele care se desfasoara pe marginea islamului in Europa. In rest, opiniile noastre nu numaidecat trebuie sa coincida, dar totusi cred ca UE cam franeaza cu abordarea problemei date.

  Sper sa ma intelegi corect!!!

 4. nicu Says:

  te inteleg corect 🙂

  1) am definit corect problema – sursele de inofrmare:) RBC este unul dintre cele mai incompetente ziare rusesti. iubeste sa prezinte informatii trase de urechi, sa exagereze importanta lor, sa scandalizeze non-fapte etc. insumeaza calitatile unui jurnalism de proasta calitate

  2) un jurnalist bun incearca sa inteleaga subiectul si sa redea esenta apeland la experti. un jurnalist RBC (cu care am avut de a face de cateva ori, si care au fost cei mai ostili si neonesti jurnalisti cu care am comunicat vreodata) are anumite idei luate din pod, pe care apoi incearca sa le suporte prin citate din experti. problema cu ideile lor e ca sunt analize care nu sunt bazate de realitati.

  3) carti: nu te poti da cu parerea pe marginea unor subiecte atat de importante citind doar presa, in plus presa incompetenta si de scandal. reproducerea prostiilor de la RBC nu este serioasa. sigur te poti da cu pararea, dar vezi 4)

  4) lumea RE-vine pe un blog sa citeasca pareri informate, argumentate si de dorit noi. ele pot fi paradoxale, dar informate trebuie sa fie. reproducerea incompetentelor din ziare (rbc sau nu) nu este reteta pentru un blog pe care ar reveni lumea. deci cu multa prietenie reiterez sfaturile mele 🙂

  si succes la scris 🙂

 5. socolenco Says:

  Daca Anglia pare a fi mai permisiva in privinta islamului nu cred ca asta trebuie sa ne streseze, pentru ca chiar si daca au sa fie acceptate careva norme pe care le-ai numit mai sus astea doar in urma unor analize mult mai complexe si previzibile pentru viitor. Sa nu uitam ca Anglia inca pe vremea lui Voltaire era o tara de model chiar si pentru Franta, iar capacitatea si dorinta asta a Angliei de a fi cu un pas inainte cred ca s-a mai pastrat si acum. Decit sa incercam sa interpretam mai bine ar fi daca am incerca sa intelegem mai bine de ce ar face anumite schimbari de atitudine sau chiar si de legislatie in privinta islamului.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: