Ameninţarea islamismului şi fondurile europene

 Un argument în plus vizavi de pericolul islamic este încercarea europenilor de a crea fonduri speciale pentru oamenii are sunt supuşi ameninţărilor din partea extremiştilor islamişti.

Ayaan Hrsi Ali, ex-parlamentară olandeză, este una din persoanele ameninţate cu viaţa din cauza criticii în adresa Islamului. La moment se discută posibilitatea înfiinţării unui fond special pentru asemenea cazuri, dar din păcate această idee nu este susţinută de toţi reprezentanţii Parlamentului European. Circa 50 mlrd. se prevăd pentru bugetul iniţial al acestui fond, dar la moment continuă discuţiile pe marginea acestui „proiect pilot”, sprijinit deocamdată printr-o petiţie formală semnată de câţiva parlamentari europeni. 

Paradoxal, dar oficialii europeni cugetă pe marginea corectitudinii din punct de vedere politic şi legal al unui asemenea fond. Oponenţii acestei idei consideră că protecţia persoanelor care sunt supuse pericolului pentru viaţă trebuie să rămână sub jurisdicţia autorităţilor naţionale. În acest fel, are loc un fel de desolidarizare faţă de persoane care folosesc unul din derpturile fundamentale ale omului, la exprimare, pe care se bazează de fapt democraţia europeană. Totodată, nesusţinerea fostului membru a parlametului olandez, Ayaan Hrsi Ali, va semnifica nu numai abandonarea unui apărător al drepturilor omului, dar şi a unei musulmance care a riscat cu viaţa pentru a dezvălui realitatea femeilor în lumea islamică, precum şi a altor europeni care se exprimă pe marginea islamului (din Danemarca, Suedia etc.)

În cele din urmă, europenii trebuie să ia atitudine faţă de tendinţele tot mai accentuate şi mai periculoase a fundamentalismului islamic. De asemenea, nu este necesar numai crearea unor fonduri pentru apărarea persoanelor care critică islamismul sau orice altă religie. Dar şi crearea condiţiilor foavorabile pentru existenţa şi aplicabilitatea libertăţii exprimării şi ale altor principii ale culturii democratice.

Problema este mult mai profundă şi necesită rezolvare urgentă şi exhaustivă. Orice măsură care se va limita la constituire de fonduri de acest gen, fără a pune în discuţie cauzele reale ale apariţiei necesităţii acestor fonduri va conduce la degenerarea democraţiei. Cel mai oribil lucru este că această degradare a democraţiei, drepturilor omului, libertăţii exprimării nu are loc nemijlocit în lumea islamică, dar în sânul civilizaţiei occidentale. Dacă nu vor fi elaborate acţiuni adecvate şi eficiente riscăm să ajungem islamizaţi sau „de-democratizaţi”. 

Cu toate acestea, acţiunile date nu trebuie să aibă caracter represiv şi duşmănos faţă de musulmani şi Islam în genere, ci unul construtiv şi prietenos în vederea constituirii şi menţinerii unei comunicări şi conveţuiri paşnice a civilizaţiilor. 

Explore posts in the same categories: Poltică internaţională

2 comentarii pe “Ameninţarea islamismului şi fondurile europene”


 1. Autorităţilor naţionale cică 🙂

  Mai ales daca autorit. nationale nu le pasă..
  Eu sunt PENTRU ajutarea respectivilor cu fonduri, pentru ca ma gandeam: de ce nu?

  Pe de alta parte, acesti bani se pot folosi de exemplu pentru orfelinatele (amintim Leova 😀 ) din interiorul UE sau alte sfere mai vulnerabile.

  Vedem la ce concluzie ajung europenii.


 2. bitbucket.org

  Ameninţarea islamismului şi fondurile europene | Moldova In Europa


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: