Noua viziune asupra securităţii moldoveneşti

În cadrul recentei Conferinţe pe politica de securitate de la Munchen, V. Voronin a enunţat un discurs privitor la realităţile securităţii moldoveneşti. Principalele accente au fost puse pe modul de reglementare a conflictului transnistrean şi pe importanţa consolidării statutului de neutralitate pentru Republica Moldova. Totodată, V. Voronin s-a referit la existenţa unor capacităţi interne şi externe relevante pentru asigurarea securităţii şi stabilităţii moldoveneşti.

„Euromodernizarea”- remediu pentru conflictul transnsitrean

Modelul de succes propus de V. Voronin, pentru reglementarea transnistreană este euromodernizarea. În acest context, s-a făcut referinţă la politica de „euroterapie” realizată de UE. Spre exemplu, cazul Misiunii europene de Monitorizare a frontierii moldo-ucrainene, ce a condiţionat revenirea agenţilor economici transnsitreni sub controlul instituţiilor de stat a RM. În interpretarea Preşedintelui moldovean conceptul de euromodernizare este echivalent cu procesul de integrare europeană. Conform acestuia concurenţa, compromisul şi dialogul reprezintă principiile de bază pentru soluţionarea viabilă a conflictului transnsitrean.

În realitate, V. Voronin se contrazice, deoarece negocierile pe marginea conflictului transnsitrean sunt paralizate anume din cauza lipsei de deschidere şi cooperare între Chişinău şi Tiraspol. Această situaţia în mare parte se datorează anume metodelor de euroterapie elogiate de şeful statului la Munchen. Or, anume sub auspiciile şi cu suportul Misunii europene de Monitorizare, Chişinăul a reuşit să revizuiască regimul de trecere a producţiei transnitrene pe teritoriul Ucrainei. După care a urmat deteriorarea relaţiilor dintre guvernanţii moldoveni şi autorităţile transnistrene, blocîndu-se în cele din urmă şi negocierile în formatul “5+2”.

Prin urmare, conchidem că V. Voronin încearcă să inducă percepţia unei apropropieri imaginare între Chişinău şi Tiraspol. Scopul acestei acţiuni ar putea fi temperarea tensiunilor existente dintre aceste părţi şi acomodarea comunităţii internaţionale cu idea privind eventuala reglementare a conflictului transnistrean programată pentru anul curent.

Neutralitate pe viaţă

Dacă necesitatea aprofundării procesului de integrare europeană a fost promovată pe larg de către V. Voronin, atunci orientarea euroatlantică a fost relativ neglijată. Preşedintele moldovean a constatat în discursul său că stabilitatea şi securitatea unui stat nu vizează în mod obligatoriu aderarea la organizaţii militare. În acest sens, se propune aplicarea experienţei statelor europene neutre ca Austria, Cipru, Finlanda, Irlanda, Suedia şi Malta. Totodată, chiar dacă acest statut este apărat de Constituţia RM, V. Voronin intenţionează să-l consolideze şi mai mult prin obţinerea recunoaşterii internaţionale, precum şi prin garantarea respectării acestuia de către Federaţia Rusă, SUA şi UE.Neutralitatea vizată de V. Voronin prevede generarea stabilităţii regionale pe termen lung, garantînd astfel reglementarea paşnică a conflictului transnistrean. În cotext, se preconizează dezarmarea părţilor în conflict şi crearea unor forţe militare comune pentru acţiuni de natură pacifistă. Totodată, alături de neutralitate s-a confirmat necesitatea interzicerii desfăşurării sau deplasării a forţelor şi/sau a obiectivelor militare străine.

V. Voronin a reiterat premeditat statutul de neutralitate al RM, în condiţiile în care consolidarea acestuia reprezintă eventual premisa principală pentru ca Rusia să urgenteze reglementarea transnistreană. Garantarea acestui statut ar însemna de fapt imposibilitatea RM de a adera la NATO. Această perspectivă este pe potriva intereselor ruse care se opun categoric încercărilor de extindere a Alianţei Nord-Atlantice. Totuşi, neutralitatea moldovenească nu poate fi reglementată în baza unor acorduri dintre actorii internaţionali, deoarece deciziile în materie de politică externă, Constituţie şi legislaţie naţională pot şi trebuie să fie influenţabile in/direct de voinţa poporului materializată în referundumuri, voturi, proteste şi alte măsuri constituţionale de manifestare a opiniei. Altfel, toate realizările euromodernizării moldoveneşti se pot transforma în vagi imitaţii ale realităţii democraţiei europene.

În final, concluzionăm că V. Voronin încearcă să traducă în viaţă prevederile presupului plan de reglementare a conflictului transnistrean discutat şi convenit cu Kremlin-ul încă la începutul anului curent. Drept rezultat, Voronin garantează neutralitatea permanentă” a RM şi respectiv neaderarea în perspectivă la NATO, în schimbul unei ulterioare reunificări a ţării. Cu toate acestea, guvernarea comunistă s-ar putea confrunta cu rezistenţa din partea opoziţiei, în condiţia în care va asigura transparentizare maximă a procesui de reglementare a conflictului transnistrean.

Mitul despre forţele interne şi externe ale RM

Preşedintele moldovean nu a ezitat să se refere la armonia etnică care persistă în Republica Moldova. În viziunea lui V. Voronin, Moldova este modelul unei Europe în miniatură, create în baza valorilor democratice, toleranţei şi deschiderii. Pe lîngă potenţialul” etnic, s-a trecut în revistă organizaţii semnificative pentru asigurarea stabilităţii la care este parte Moldova (CSI, GUAM). De asemenea, a fost evidenţiată poziţia geopolitică diversă a Moldovei (stat ce aparţine Europei de Est, Europei de Sud-Est, Balcanilor, stat din regiunea Bazinului Mării Negre), făcundu-se o analogie directă cu caracterul complex şi practic perfect al Europei. Realităţile moldoveneşti infirmă în mod tranşant descriile idealiste ale Preşedintelui RM. Principiile de toleranţă elogiate la Munchen nu coincid nicidecum cu acţiunile îndreptate împotriva Mitropoliei Basarabiei şi lucrătorilor acesteia etc. Totodată, caractere negative sunt imprimate pe relaţiile interetnice din cauza disensiunilor politice între autorităţile centrale şi cele ale Unităţii Teritoriale Autonome Găgăuzia. Anume absenţa deschiderii şi toleranţei reprezintă riscuri majore la securitatea şi stabilitatea Moldovei şi respectiv dificultăţi pentru eventuala reunificare eficace a ţării. În plus, datorită unei poziţionări geopolitice neclare şi complexe a Chişinăului pot apărea provocări periculoase privind stabilitatea şi securitatea naţională. În rezultatul acestei viziuni eronate asupra stării de fapt în ce priveşte potenţialul intern (echilibrul etnic) şi cel extern (plasarea geopolitică), Republica Moldova riscă să realizeze o politică falimentară. Favorizarea unei asmenea platforme va putea duce eventual la compromiterea procesului de europenizare. Aceasta ar putea vulenerabiliza unitatea teritorială a Moldovei în contextul în care anume euromodernizarea stimulează şi alimentează securitatea moldovenească.

În concluzii…

La prima vedere Republica Moldova deţine o serie de mijloace utile pentru asigurarea şi menţinerea securităţii şi stabilităţii sale. Însă, în realitate aceste instrumente sunt destul de viciate şi comportă diverse puncte slabe. De fapt, ceea ce se prezintă drept avantaje par a fi în realitate dezavantaje. Dacă atuurile interne şi externe a Moldovei pot fi supuse unor corectări şi îmbunătăţiri, atunci statutul de neutralitate reprezintă o sursă semnificativă de securitate şi stabilitate. Negocierea neutralităţii în schimbul reunificării ţării ar putea să deposedeze RM de oportunităţi majore în privinţa conservării şi consolidării securităţii sale. Aderarea la NATO trebuie să fie examinată în mod serios de Moldova prin prisma unor perspective pe termen lung, ci nu în baza unor decizii pripite şi neangajate legate de conjunctura politică internă şi de influenţa factorilor externi. Numai în aceste condiţii este posibilă menţinerea şi avansarea securităţii moldoveneşti.

Explore posts in the same categories: moldova

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: