Graţie federaţiilor Rusia ar putea să domine spaţiul ex-sovietic

i.jpgFederalismul capătă un nou contur politic, fiind tot mai activ promovat de actualii lii.jpgderi ruşi. Acest fenomen se datorează dinamicii cu care fostele republici sovietice se orientează spre Vest, deseori în detrimentul intereselor ruseşti. În ce constă federalismul susţinut de clasa politică rusească:

  • încercarea de a crea state loiale Kremlinului, ce ar putea fi uşor manipulabile şi previzibile în relaţiile cu Rusia;
  • crearea unei dependenţe inedite de agenda politică rusească printre fostele state sovietice, prin infiltrarea în cadrul posibilelor federaţii a unor forţe politice rebele şi revizioniste faţă de puterea centrală, ce ar putea fi folosite în orice moment pentru a destabiliza ordinea internă şi a permite ingerinţele Rusiei în politica acestora;
  • controlarea proceselor interne a statelor CSI în ce priveşte europenizarea şi euroatlantizarea lor, în scopul tergiversării sau blocării oricăror iniţiative care vin în contradicţie cu interesele naţionale a Rusiei.

 La moment, în mediul public se vehiculează activ ideea federalizării Moldovei prin intermediul planului secret de reglementare a conflictului transnistrean propus de Moscova. Chiar dacă modelul federativ al Moldovei reprezintă un adevărat pericol pentru statalitatea acesteia, oricum guvernarea moldovenească în lipsă de transparenţă şi pragmatism intenţionează să-l traducă în viaţă. Dacă acest eveniment se va produce, atunci va creşte riscul ca Moldova să se confrunte în viitor cu probleme şi mai serioase de secesionism (nu numai Transnitria, dar şi Găgăuzia etc. ). Tototodată, ar putea să falimenteze oportunităţile moldoveneşti privind integrarea europeană, nemaivorbind de apropierea de NATO. Or, Moldova se va transforma într-o entitate statală cu voinţă politică flexibilă conectată la priorităţile şi acţiunile politice şi de altă natură a Rusiei.

În afară de Moldova, ideea federalismului se propune şi Ucrainei. Recent, reprezentantul partidului „Edinaia Rossia”, în cadrul unui for organizat de Partidul Regiunilor, a dat de înţeles că modelul respectiv ar putea fi aplicat în cazul Ucrainei, pentru a tempera animozităţile diverse între Estul pro-rus şi Vestul pro-occidental, la care se mai adaugă şi tendinţele separatiste din Crimeea.

Inocularea acestei viziuni devine parazitară pentru spaţiul ex-sovietic, în care Rusia pentru a-şi păstra influenţa intenţionează să constituie cât mai multe state federative lipsite de forţă statală. Conform celor analizate reiese că Moldova şi Ucraina sunt primele în această listă. Dupa care vine Georgia ce ar putea fi tentată să accepte crearea unei federaţii pentru a-şi contura integritatea teritorială, în condiţiile în care se confruntă cu secesionismul Abhaziei şi Osetiei de Sud.

Probabilitatea realizării unor potenţiale federaţii depinde foarte mult de gradul disensiunilor interne din ţările vizate, caracterul relaţiilor cu Rusia, gradul de apropiere de Occident (mai ales la nivel politic), implicaţia geopolitică şi geostrategică a intereselor ruseşti, precum şi pasivitatea sau incapacitatea politică a NATO şi UE în calitate de puncte de atracţie pentru noile democraţii din Europa de Est.

Paradoxal, dar liderii ruşi care popagă federalismul uită de problemele cu care se confruntă însăşi Rusia din cauza formei sale federative. Or, Moscova va trebui să fie deosebit de precaută în ce priveşte reglementarea propriilor defecte şi dezavantaje federative. Astfel, în cadrul Rusiei sunt mai multe regiuni ce sunt capabile să părăsească federaţia dacă va fi cazul. Mai ales că, SUA în repetate ori a ameninţat partea rusă cu acestă perspectivă. (afirmaţii de acest gen s-au făcut cu regularitate în contextul problemei Kosovo)    

În final…

Factorul rusesc este încă destul de simţitor în fostele state sovietice. Pentru a se asigura cu menţinerea continuă a acestuia Rusia nu va rata şansa de a pune în joc carta „federalismului”. Cu toate acestea, uzul exagerat al acesteia sau necorelarea acţiunilor în acest sens cu statele occidentale, ar putea să genereze probleme personale Moscovei. Dat fiind faptul că structura sa federativă nu este destul de solidă şi eficientă. În pofida faptului că Putin a reuşit să centralizeze puterea în Rusia, oricum focarele separatiste din Cucazul de Nord riscă să explodeze în orice moment. Prin urmare, pentru a fortifica integritatea sa şi a-şi garanta staus-quol său teritorial Kremlinul urmează să abandoneze ideea de federalizarea a statelor din apropiata sa vecinătate (Moldova, eventual Ucraina şi Georgia). Altfel, vom putea asista la apariţia unui numai mare de state noi constituite pe fundamentele actualei Federaţii Ruse.

După mine, în lupta pentru dominaţie geo/politică Rusia nu trebuie să aplice în niciun caz instrumente de efectul cărora aceasta însăşi suferă (federalism). Moscova trebuie să facă rost de mijloace mai eficiente şi mai puţin periculoase pentru propria siguranţă şi securitate.  

Explore posts in the same categories: Rusia pretutindeni

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: