Rusia încearcă să-şi schimbe tonalitatea politicii externe

D. Medvedev, noul Preşedinte al Federaţiei Ruse, în cadrul vizitei sale de la Berlin (5 iunie curent), a lansat p serie de declaraţii privitor la necesitatea reconsiderării  poziţiilor pe cele mai stringente probleme internaţionale de către Rusia, UE şi SUA. De asemenea, acesta a propus semnarea unui Tratat trilateral de securitate între Moscova, Bruxelles şi Washington menit să asigure stabilitatea în Europa. Cu toate acestea, în ajunul acestei vizite (4 iunie curent)Duma de Stat a Federaţiei Ruse a adoptat o Rezoluţie prin care cheamă executivul rus să revizuiască relaţiile bilaterale cu Ucraina pe motive euroatlantice. Iar şi mai recent, spicherul Consiliului Federaţiei Ruse şi-a manifestat nedumeririle privind constituirea „Parteneriatului Estic”. Toate aceste lucruri denotă anumite metamorfoze de fond a Politicii Externe a „noii” conduceri ruseşti, dar nicidecum realizarea unor transformări de conţinut a comportamentul pe plan extern a Moscovei.

Medvedev şi noua Politică Externă

Modificarea retoricii politicii externe a Moscovei are puţine legături cu transformările calitative de conţinut a acesteia. Acest lucru este demonstrat de iniţiativele lui Medvedev privitor la constituirea unei alianţe ruso-americano-europene [1] în domeniul securităţii europene, propuse împreună cu ideea încetării avansării SUA şi UE în problemele extinderii NATO, independenţa Kosovo, instalarea scutului antirachetă în statele Europei Centrale [2]. De fapt, nivelul de compatibilitate dintre aceste propuneri este foarte redus şi complex. În primul rând, Rusia cere din partea celorlalţi doi actori internaţionali reţinere în acţiunile ce vizează atingerea priorităţilor lor de politică externă (extinderea euroatlantică sau securizarea în continuarea a Europei, instalarea elementelor scutului american antirachetă în Europa, stabilizarea Balcanilor prin sprijinirea independenţei kosovare etc.). Secundo, Tratatul pe securitate semnat între Rusia, UE şi SUA va acoperi controlul armelor, fenomenul migraţiei şi sărăcia, chestiuni care sunt semnificative pentru Bruxelles şi Washington, dar care nu pot înlocui în niciun caz dosarele internaţionale vitale pentru securitatea europeană şi cea americană.
În acest sens, încercările lui Medvedev de a da un impuls nou politicii externe ruseşti sunt iluzorii, deoarece nu conţin noi abordări vizavi de obiectivele de securitate europene şi americane. Concentrarea atenţiei asupra subiectelor referitoare la migraţie, sărăcie etc. are un caracter premeditat, având rolul de a distrage atenţia şi eforturile de la soluţionarea problemelor stringente reale pentru agenda de securitate a UE. În acelaşi timp, prin invocarea necesităţii semnării Tratatului dat, Rusia tinde să distanţeze UE de SUA prin abordarea sărăciei, migraţiei, controlului armelor etc., care sunt apropiate de asemenea securităţii europene. În rezultat, Moscova intenţionează să forţeze abandonarea dosarelor internaţionale de pe ordinea de zi a Bruxellului, ceea ce indirect ar putea să avantajeze interesele geo/politice ruseşti în Europa.  

NATO în vizorul Rusiei

Chiar dacă Medvedev a cerut luarea unui repaus pe marginea extinderii NATO, oricum Moscova nu renunţă la exploatarea acestui subiect pentru a ostiliza electoratul ucrainean pro-rus împotriva autorităţilor “oranjiste” care au aspiraţii evidente pro-europene şi euroatlantice. Astfel, Duma de Stat a Federaţiei Ruse a lansat o Rezoluţie prin care propune executivului rus să elaboreze acţiuni în vederea atragerii mai active a Ucrainei în proiectul creării Zonei Economice Unice, alături de Rusia, Kazahstan şi Belarus [3]. De asemenea, prin acest apel Moscova este chemată să revizuiască Tratatul de prietenie şi colaborare cu Ucraina, bazându-se pe motivul aprofundării relaţiilor bilaterale cu NATO, precum şi a obţinerii în eventualitate a Planului privind pregătirea pentru aderare la NATO (MAP).
Acest gest demonstrează dezinteresul şi/sau incapacitatea Rusiei de a-şi modifica atitudinea sa faţă de UE şi SUA. Astfel, datorită menţinerii continuităţii Politicii Externe ruseşti, Medvedev nu este capabil sau/şi nu este interesat să renunţe la regulile de joc în raport cu Occidentul, mai ales în condiţiile în care V. Putin exercită în continuare influenţa asupra procesului decizional din Rusia.

„Parteneriatul Estic” o sursă nouă de animozitate       

S. Mironov, spicherul Consiliului Federaţiei Ruse, a remarcat faptul că Uniunea Europeană nu trebuie să creeze un parteneriat estic aparte, atunci când deja are relaţii bilaterale cu statele terţe. În acest fel Rusia trădează atitudinea sa faţă de extinderea europeană. Chiar dacă Moscova susţine în linii generale integrarea europeană a statelor din Balcani şi Europa de Est, pentru a-şi consolida influenţa geopolitică în cadrul UE, oricum proiectul dat susţinut de Polonia şi Suedia este văzut drept unul periculos pentru interesele ruseşti în Europa. Aceasta se datorează faptului că această iniţiativă ar putea concura cu procesele integraţioniste relansate în cadrul CSI. Totodată, o premisă a susţinerii reduse din partea Moscovei se datorează neatragerii Rusiei la activitatea Parteneriatului Estic. De asemenea, o cauză în plus ar putea fi includerea statelor Caucazului de Sud (Georgia, Azerbaijan, Armenia) în procesele de democratizare şi europenizare ale Parteneriatului dat.
Poziţia negativă manifestată de Rusia vizavi de acest parteneriat demonstrează de asemenea faptul că politica externă rusă continuă să fie inamicală nu numai faţă de SUA, dar şi faţă de UE, în cazul în care sunt puse în pericol interesele ruseşti.    

Referinţe:
1. Medvedev calls for EU-US-Russia peace treaty, http://euobserver.com/9/26283/?rk=1
2. Медведев предлагает взять паузу по Косово, расширению НАТО и ПРО, http://www.newsukraine.com.ua/news/112661/
3. Россия готова разорвать договор о дружбе с Украиной из-за НАТО, http://www.kommersant.ru/doc.aspx?DocsID=899836&NodesID=5
4. Миронов: Евросоюзу не нужно „восточное партнерство” с Украиной, http://www.newsukraine.com.ua/news/113578/

Reclame
Explore posts in the same categories: Rusia pretutindeni

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: