[Comentariu] Enigma convorbirii telefonice dintre Voronin şi Solana

Aici veţi găsi un comentariu pe marginea convorbirii telefonice dintre Preşedintele RM şi Reprezentantul Comisiei Europene pentru Politică Externă şi Securitate Comună.

Câteva din fragmentele comentariului au fost scrise pentru Info-Prim Neo

Convorbirea telefonică dintre Javier Solana, Reprezentantul UE pentru Politică Externă şi Securitate Comună, şi Vladimir Voronin, Preşedintele RM, este rezultatul activizării acţiunilor mai multor părţi din formatul de negocieri “5+2”. În primul rând poate fi  evidenţiată mobilitatea Reprezentantului UE în RM, Kalman Mizsei, în contextul problemei transnistrene, care recent în cadrul întâlnirii cu reprezentanţii Sovietului Suprem de la Tiraspol, a făcut afirmaţii potrivit cărora mediatorii implicaţi în reglementarea conflictului transnistrean ar putea să asigure regiunii transnistrene o autonomie puternică prin garanţii legale internaţionale. Alt actor important care şi-a revigorat participarea în cadrul negocierilor este Ucraina. Astfel, la întâlnirea de la Odessa, dintre V. Ogrîzko, Ministrul de Externe al Ucrainei şi liderul transnistrean, I. Smirnov, Kievul a propus Tiraspolului crearea Regiunii “Nistru”, finanţat din fondurile europene, în care să participe câteva regiuni ucrainene şi cea transnistreană, iar Tiraspolul a reiterat actualitatea “Planului Iuşcenko” în reglementarea conflictului transnistrean. De asemenea, un rol important este jucat de implicaţia activă a Rusiei în negocierile pe marginea problemei transnistrene. Acest lucru a fost confirmat de discuţiile duse pentru prima dată de V. Voronin cu noul Preşedinte rus, D. Medvedev, în cadrul Summitului neformal al CSIde la Sankt-Petersburg, 6-8 iunie curent. În acelaşi sens, pot fi atribuite negocierile duse de Secretarul adjunct al Consiliului Suprem de Securitate din Rusia, Iuri Zubakov, care a dus negocieri cu liderii transnistreni şi cu autorităţile moldovene pe marginea ultimelor evoluţii în problema transnistreană, precum şi despre ulterioara întâlnire dintre I. Smirnov şi D. Medvedev la Moscova, cu eventuala participare a Preşedintelui moldovean, V. Voronin. Totodată, în cadrul întâlnirii dintre primii-miniştri moldovean şi cel rus, V. Putin a afirmat în mod răspicat că Rusia este capabilă să soluţioneze diferendul transnistrean, în cazul bunei voinţe a părţilor transnistrene şi moldovene. De fapt, implicarea Rusiei este cauzată de interferenţa diplomaţiei ucrainene în procesul de negocieri, precum şi intenţia celor de urmă de a demonopoliza ponderea Moscovei în afacerile transnistrene.
Astfel, convorbirea telefonică dintre liderul european şi cel moldovean a fost realizată în scopul confirmării de către Preşedintele moldovean a adeziunii RM la acordurile şi angajamentele existente dintre Chişinău şi Bruxelles, ce vizează problema transnistreană.

Reieşind din faptul că UE nu este capabil să urmărească după procesele semi-discrete care au loc în raporturile moldo-ruse pe marginea reglementării transnistrene, observăm că după o serie de întâlniri dintre oficialii ruşi şi cei moldoveni, convorbirea telefonică dintre Voronin şi Solana are mai mult rolul de a stabili poziţia curentă a conducerii de la Chişinău privitor la negocierile în problema transnistreană.
Afirmaţiile părţii moldovene lansate în cadrul acestei convorbiri denotă interesul major al RM faţă de potenţialul Rusiei, în frunte cu Preşedintele Medvedev de a condiţiona soluţionarea eficientă a conflictului transnistrean, inclusiv prin forţarea unor concesii din partea autorităţilor transnistrene în vederea participării eficace a acestora la procesul de negocieri.
În pofida acestei încrederi mari a Chişinăului în posibilităţile de rezolvare a problemei transnistrene de către Moscova, V. Voronin solicită din partea reprezentantului european o abordare a chestiunii transnistrene în cadrul summitului UE-Rusia, de la Hanta-Mansiisk, organizat pentru a negocia noul Acord de parteneriat ruso-european. Această propunere aparţine demersului părţii lituaniene, care a tergiversat mult timp lansarea negocierile dintre Rusia şi UE pentru un nou acord de parteneriat. Prin această acţiune, Chişinăul de fapt, se contrazice, deoarece pune la îndoială rolul pozitiv şi superior al Rusiei în rezolvarea problemei transnistrene, aliniindu-se cererii Lituaniei de a solicita în mod obligatoriu din partea Moscovei o participare mai eficientă în soluţionarea conflictelor îngheţate din spaţiul post-sovietic, în schimbul neaplicării vetoului său împotriva eventualului acord de parteneriat dintre UE şi Rusia (Info-Prim Neo).

Explore posts in the same categories: UE şi RM

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: