Polonia „nevoită” să discute cu RM despre Parteneriatul Estic

pentru ONG.MD

Vizita Ministrului polonez de Externe, Radoslaw Sikorski, la Chişinău, evidenţiază o perseverenţă şi consecvenţă deosebită cu care acţionează Varşovia în vederea sprijinirii regiunii Europei de Est, în mod special pe Ucraina, în procesul de integrare europeană. Efectuarea unei vizite oficiale de către Ministrul polonez de Externe la Chişinău, pentru prima dată în istoria relaţiilor bilaterale moldo-polone, cu scopul prezentării iniţiativei polono-suedeze privitoare la Parteneriatul Estic, denotă existenţa unui interes major faţă de RM. Cu toate acestea, decizia Poloniei de a duce discuţii bilaterale cu partea moldoveană pe marginea viitorului Parteneriat Estic, se deosebeşte radical de natura reală a raporturilor existente între RM şi Polonia. Cauza unei asemenea apropieri poate fi neprezenţa RM la Summitul GUAM de la Batumi, din 1 iulie curent, unde statele GUAM au făcut declaraţii privind sprijinirea proiectului Parteneriatului Estic, angajându-se astfel în implementarea lui ulterioară. Lipsa Preşedintelui Voronin de la această întrunire, precum şi reticenţa acestuia manifestată anterior faţă de Parteneriatul Estic în cadrul discursului public, pot fi calificate drept motivele principale ale deplasării lui Sikorski  la Chişinău. Astfel, relaţionarea cu RM este obligatorie pentru Polonia, care depune eforturi enorme pentru cauza europeană a Ucrainei.
Datorită faptului că RM îşi corelează Politica sa Externă în dependenţă de interesele Rusiei în regiune, precum şi drept rezultat a lipsei de progres real în reglementarea transnistreană, pot apărea probleme la adresa perspectivelor europene (precum şi euroatlantice) ale Ucrainei. Abordarea conflictului transnistrean, precum şi confirmarea susţinerii acţiunilor întreprinse de Misiunea de Asistenţă a Uniunii Europene la Frontieră în RM şi Ucraina (EUBAM), în cadrul vizitei de la Chişinău a Ministrului de Externe polonez, denotă seriozitatea intenţiilor Varşoviei de a participa mai activ în soluţionarea problemei transnistrene întru consolidarea oportunităţilor europene ale Ucrainei.
La 10 iulie curent Parlamentul European a pus în discuţie problema extinderii europene, constatând în final că, valurile de lărgire ale UE care urmează să se producă după ce aceasta va depăşi efectele “oboselei”, vor avea loc în dependenţă de funcţionalitatea construcţiei constituţionale şi teritoriale a viitoarelor state candidate. De aceea, prezenţa unor probleme teritoriale la frontierele ucrainene din sud-vest, contravin grav intereselor Poloniei de a atrage Ucraina în UE. Or, aceasta este tentată să facă tot posibilul pentru a diminua acest handicap, inclusiv prin antrenarea sa în procesul de soluţionare a conflictului transnistrean.
De asemenea, Varşovia ar putea fi interesată de conectarea RM la proiectele europene (Parteneriatul Estic) pentru a riposta influenţei ruseşti în regiune. Dat fiind faptul că la moment UE este focusată pe Balcanii de Vest, Polonia alături de Suedia, au lansat Parteneriatul Estic pentru a pregăti platforma unui ulterior val de extindere europeană spre Est. În calitatea sa de aliat natural al SUA în Europa, Polonia îşi desfăşoară politica externă pentru a atrage Ucraina în spaţiile euroatlantic şi european, dar şi a celorlalte state est-europene (Moldova, Georgia, Azerbaijan etc.), în defavoarea intereselor geopolitice, geostrategice şi economice ale Rusiei.
Motivaţia diplomaţiei poloneze de a impulsiona dialogul cu Chişinăul constă, de asemenea, în necesitatea convingerii tuturor statelor din Europa de Est de a activa în cadrul Parteneriatului Estic. Din acest considerent, atenţia a fost îndreptată spre RM, a cărei vector extern este imprevizibil şi instabil. Pentru a micşora nivelul de volatilitate pe plan extern a Chişinăului, Varşovia a introdus în joc negocierile despre majorarea asistenţei financiare pentru RM, precum şi implementarea unor proiecte economice, dar şi realizarea unui schimb de experienţă în domeniul integrării europene. Punctul culminant în acest sens, a reprezentat promisiunea de pune bazele “Grupului de Prieteni ai Moldovei” în cadrul UE.
Totodată, chiar dacă iniţiativa polono-suedeză este tratată cu neîncredere de Moscova, guvernarea actuală a RM intenţionează să profite de această oportunitate. În primul rând, din cauza faptului că viitorul acord cu UE ar putea să întârzie să apără, pe motivul nerealizării angajamentelor vizate în cadrul Planul de Acţiuni RM-UE, precum şi a posibilei derulări frauduloase a alegerilor parlamentare din 2009. Cel de-al doilea motiv constă în faptul că pentru a mima succese pe planul integrării europene, conducerea comunistă va prezenta opiniei publice autohtone Parteneriatul Estic şi iniţiativele complementare acestuia drept realizări ale politicii externe a RM. Pe lângă aceasta, proiectul polono-suedez oferă o serie de oportunităţi ce vor putea fi realizate fără ca efortul şi demersurile iniţiale să fie propagate de Chişinău, ceea ce ar putea favoriza politica externă şi diplomaţia moldoveană defectuoasă desfăşurată de PCRM în sfera integrării europene.

Explore posts in the same categories: moldova

One Comment pe “Polonia „nevoită” să discute cu RM despre Parteneriatul Estic”

  1. Lorelai Says:

    In conditiile crizei pe care o traverseaza UE (generata atat de respingerea de catre irlandezi a Tratatului Lisabona, cat si de lipsa strategiilor viitoare) este foarte posibil ca initiative regionale de genul Parteneriatul Estic, Uniunea pentru Marea Neagra sa se concretizeze, insa rezultatele lor vor fi minime. Motivul: orice initiativa in regiune care nu ofera Rusiei un rol central are perspective minime de functionalitate .


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: