Republica Moldova nu poate ajunge în UE fără NATO

 


Nivelul redus de încredere în NATO se datorează, în primul rând, deficitului de informaţie despre această organizaţie în mediul public şi mediatic din RM, precum şi propagandei anti-NATO, desfăşurate de Rusia prin intermediul posturilor TV şi frecvenţelor radio în limba rusă, în care are încredere populaţia RM, în proporţie de 67,5% pentru TV şi respectiv 53,6% pentru Radio (conform datelor Studiului realizat de IDIS Viitorul, aprilie 2008). Sub influenţa acestor factori, doar 34% din populaţie ar da un vot favorabil pentru aderarea RM la NATO, în cadrul unui eventual referendum pe această chestiune.
Din cauza ponderii pe care o deţine mass-media rusească în topul de preferinţe şi de încredere a populaţiei autohtone, Rusia are posibilitatea să transpună asupra opiniei publice din RM poziţia sa negativă faţă de extinderea Alianţei Nord-Atlantice spre Est, precum şi vizavi de semnificaţia NATO drept organizaţie politico-militară internaţională „periculoasă”. Astfel, din cele 88% din respondenţii care posedă cunoştinţe despre NATO, doar 31,6% au încredere în această organizaţie.
Asemenea rezultate sunt riscante şi alarmante pentru aspiraţiile europene ale RM. Dat fiind faptul, că toate statele din fostul lagăr socialist (Polonia, Ungaria, Cehia şi Slovacia, România, Bulgaria) şi cele ex-sovietice au reuşit să adere la UE, în mod exclusiv, datorită obţinerii calităţii de membru al NATO. Acest lucru este conştientizat de vecinul estic al RM, Ucraina, care şi-a focusat politica sa externă pe aderarea la NATO, urmărind cu perseverenţă realizarea finalităţii de integrare europeană. În RM, doar 38% din populaţie percepe NATO drept o anti-cameră pentru UE, ceea ce ar putea îndepărta perspectivele de integrare europeană a UE.
Pe lângă maximizarea şanselor de a adera la UE, NATO este capabil să contribuie la consolidarea securităţii RM în domeniile ce vizează îmbunătăţirea capacităţii de fortificare a suveranităţii şi de asigurare a independenţei RM, garantarea integrităţii teritoriale şi soluţionarea definitivă a conflictului transnistrean, ameliorarea situaţiei în sfera respectării drepturilor omului, apărarea şi promovarea valorilor democratice, precum şi în soluţionarea problemelor privind securitatea energetică a republicii etc. Cu toate acestea, în condiţiile existenţei unei informaţii distorsionate despre NATO în sursele mass-media locale, populaţia RM este tentată să consideră statutul de neutralitate pentru RM drept soluţia cea mai bună pentru asigurarea securităţii naţionale (circa 56% din populaţie se exprimă pentru neutralitate, faţă de 20,2% care sprijină aderarea la NATO, conform Barometrului de Opinie Publică, aprilie 2008).
În afară de ingerinţa mass-mediei din Rusia în formarea percepţiei negative privind NATO în cadrul populaţiei RM, un rol substanţial îl posedă posturile TV şi Radio din Moldova cu acoperire largă, ce promovează politica de stat a actualei guvernări, ce se axează pe neaderarea la blocuri militare. Acest lucru a fost prescris în Concepţia Securităţii Naţionale, aprobată recent (la 22 mai curent) de majoritatea comunistă din Parlamentul RM, care prevede păstrarea statutului  de neutralitate. În pofida faptului că de facto RM nu poate fi stat neutru, din cauza forţelor şi armamentului rusesc staţionat în regiunea transnistreană, guvernarea comunistă intenţionează să fundamenteze inviolabilitatea acestui statut de către marii actori internaţionali. Promovarea în continuare a unor asemenea acţiuni nu numai că pune în pericol securitatea RM, dar şi diminuează în mod serios perspectivele RM de a se integra în UE, din cauza respingerii categorice a posibilităţilor de a adera la NATO.    

             

 

 

 

    

 

              

Explore posts in the same categories: moldova

4 comentarii pe “Republica Moldova nu poate ajunge în UE fără NATO”

 1. alru Says:

  Exista o astfel de conditie stipulata de EU? Nu am stiut de acest lucru. Moldova acum e prea dependenta de Rusia pentru a o provoca direct.
  De fapt Moldova ar putea utiliza aderarea la NATO ca o arma de negociere privind Transnistria:
  Scenariul 1: Rusia renunta la sustinerea Transnistriei in schimbul angajamentului Moldovei de a nu intra in NATO (posibil de a modifica Constitutia pentru aceasta)
  Scenariul 2: Rusia tergiverseaza la nesfirsit rezolvarea problemei cu Transnistria – Moldova ameninteaza ca va incepe negocierile privind aderarea la NATO, de exemplu daca in 5 ani situatia cu Transnistria nu se schimba.

 2. deniscenusa Says:

  NATO este la moment unicul instrument viabil de democratizare si stabilizare a statelor din Europa de Est. In cazul statelor din fostul lagar socialist au reusit sa se integreze in UE datorita aderararii la Organizatia Atlanticului de Nord. O schimbare in acest sens poate avea loc doar daca UE se isi va consolida componenta militara, va deveni un spatiu fezabil de integrare euro-atlantica, se va afirma in calitate de organism functional de democratizare si stabilizare etc. Pana atunci, tinerile democratii pot deveni democratii europene numai prin intermediul si cu implicarea multilaterala a NATO.

  • SNAKE Says:

   Scenariu asemanator cu Osetia de sud unde NATO a jucat un rol ascuns dar destructiv….. sau Irak care din 1990 datorita „grijei” NATO nu-si poate reveni…exemple sunt destule…

 3. Animalici37 Says:

  Sunt total de acord cu tine49


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: