Ministrul moldovean de Externe vede „pericol” în dubla cetăţenie

Recent şeful de externe al RM şi-a exprimat într-o formă  precaută şi delicată nemulţumirea faţă de oportunitatea dublei cetăţenii pentru cetăţenii moldoveni. Facilităţile acordate de Rusia pentru doritorii de a obţine paşaport rusesc nu au fost comentate de ministrul moldovean (micşorarea perioadei de şedere în Rusia necesară pentru a purcede la procesul de eliberarea a paşaportului rusesc, dar şi a altor condiţii riguroase anterior), chiar dacă conducerea moldoveană a condamnat cu vehemenţă iniţiativa de flexibilazare a procedurilor de redobândire a cetăţeniei planificată de România. De asemenea, oficialul moldovean a refuzat să facă paralele între sitiuaţia din Georgia şi cea din RM, facând abstracţie totală de criticile aduse de organismele europene (CoE, PE) care au atenţionat asupra pericolului doctrinei politicii externe ruseşti care prevede imixtiunea, inclusiv militară, în afacerile interne ale unei alte ţări în scopul protejării posesorilor de cetăţenie rusă.

În schimb, A. Stratan a lansat câteva propuneri dubioase în ce priveşte aplicarea unor măsuri care ar minimiza dorinţa sau intenţia populaţiei din RM de activa pe teritoriul unei alte ţări. Paradoxal, dar în RM care doreşte să adere la UE, în vederea beneficierii de oportunităţile fundamentale al spaţiului european, printre care se numără şi libertatea circulaţiei, persistă poziţii conform cărora trebuie „îngrădit” dreptul persoanelor la libera deplasare etc.

Dacă, reprezentantul puterii a avut în vedere acţiuni de ameliorare a situaţiei în RM pentru a o face mai atractivă, atunci declaraţia care-i aparţine urma să fie de altă manieră. În cazul de faţă, suntem martorii unor afirmaţii detaşate de principiile şi valorile europene. Acest tip de comportament ar putea să nu fie înţeles nu numai de cetăţenii moldoveni, dar şi de reprezentanţii europeni care primesc la tot pasul demersuri din partea oficialilor moldoveni privitor la necesitatea accederii RM la „clubul statelor europene”.

Reclame
Explore posts in the same categories: NO COMMENTS - MOLDOVA

One Comment pe “Ministrul moldovean de Externe vede „pericol” în dubla cetăţenie”

  1. Ion Says:

    Asa m-am saturat eu de declaratiile astea prostesti ale oficialilor nostri. Repulsie si greata si …atit 😉


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: