Republica Moldova si cursa incerta spre UE

Pentru www.azi.md ( din 13 octombrie curent)

Sedinta Comitetului de Cooperare RM-UE al Parlamentului European, din 8 octombrie curent, a culminat cu declaratiile Reprezentantului special al UE in RM, Kalman Miszei, care a facut publica intentia Bruxellului de a demara mandatul privind negocierile pe marginea stabilirii unui cadru juridic reinnoit al relatiilor blocului european cu RM. De fapt, oficialii europeni s-au aratat constienti de faptul ca acest pas ar putea favoriza guvernarea comunista in viitoarele alegeri parlamentare. Insa avantajele provenite din eventualul noul acord RM-UE pentru vecinatatea europeana par sa domine factorii de decizie de la Bruxelles.
Problema cetateniilor acordate de statele straine populatiei RM este primul subiect care a motivat decizia oficialilor europeni de a pune in discutie posibilitatea inceperii negocierilor privitor la noul Acord. Prin intermediul acestui document, care ar putea fi semnat cel mult dupa electorala din 2009, UE doreste sa dea start simplificarii regimului de vize pentru RM. Facilitarile in acest domeniu ar trebui conform planurilor europenilor sa sporeasca atractivitatea pasapoartelor moldovenesti in conditiile flexibilizarii crescande a procedurilor de oferire a cetateniei de catre Rusia. Pentru a reduce probabilitatea repetarii scenariului georgian (Rusia si-a justificat interventia militara in Georgia prin necesitatea apararii posesorilor de cetatenie rusa concentrati in regiunile separatiste din Abhazia si Osetia de Sud) europenii au decis sa purceada la operationalizarea si simplificarea regimurilor de vize cu toate tarile din Europa de Est (prevedere inclusa si in Acordul de Asociere dintre UE si Ucraina, si propusa spre realizare prin intermediul si in cadrul Parteneriatului Estic). De aceea, orice revendicare in acest sens din partea conducerii politice de la Chisinau nu poate fi nici intr-un fel tratata drept succes exclusiv al diplomatiei moldovenesti. In orice caz, actiunea data ar putea constitui un potential „teren de lupta” latent intre UE si Rusia pentru intaietate pe piata orientarii externe a fortei de munca din RM.

Conflictul transnistrean a avut, de asemenea, un impact esential asupra deciziei Bruxellului de a aborda posibilitatea urgentarii negocierii acordului RM-UE, chiar daca recentul bilant al Comitetului de Cooperare RM-UE al Parlamentului European a identificat probleme la capitolul reformelor in domeniile economiei si justitiei, dar si in ce priveste lupta cu coruptia si prevenirea traficului de fiinte umane. Anterior reprezentantele statelor europene de la Chisinau, alaturi de oficialii europeni, au semnalat neregularitati inclusiv in sfera democratiei si respectarii dreptului omului etc., conditionand intensificarea raporturilor dintre UE si RM de inregistrarea unor succese plauzibile in domeniile afectate. In aceasta situatie, imperativul tratativelor pentru noul acord ar putea face parte din strategia europeana de mentinere a RM in zona sa influenta (mai mult de natura politica), contracarand astfel incercarile Rusiei de a se impune in reglementarea transnistreana si de a le subordona cu precadere negocierilor in formatul „2+1” (in schimbul formulei „5+2”). Principiul competitivitatii inserat in politica UE cu vecinii sai a fost abandonata pentru moment cu scopul de a echilibra vectorul incoerent al politicii externe moldovenesti, care tinde in continuare sa se ataseze din nou vointei Moscovei (participarea in continuare la eficientizarea activitatii CSI; recapatarea premeditata a dependentei de piata de desfacere ruseasca prin legarea producatorilor de vin din RM de consumatorii din Rusia; purtarea unor discutii semi-oficiale pe marginea conflictului transnistrean; neglijarea deschisa a Organizatiei pentru Democratie si Dezvoltare Economica – GUAM etc.). De asemenea, atitudinea Bruxellului poate rezulta din anxietatea privind posibila re-formatare a orientarii externe a RM in contextul influentarii preferintelor electoratului de catre Rusia (prin intermediul preturilor la agenti energetici, mobilizarea electoratului vorbitor de limba rusa etc.).

Alegerile parlamentare, mai bine spus rezultatele acestui scrutin, trezesc suspiciuni printre oficialii europeni. Declinul actualului partid de guvernamant, alaturi de fortificarea opozitiei, creeaza incertitudini privind viabilitatea viitoarei guvernari (respectiv coerenta si consecventa actiunilor RM pe plan extern). Natura eterogena a formatiunilor politice de opozitie, in corelatie cu optimismul redus privind obtinerea majoritatii de voturi de catre vreunul din aceste partide, permite prognozarea unor deficiente in ce priveste crearea unei coalitii de guvernare sustenabile in cadrul noului Parlament al RM. Aceste considerente au contribuit la fel la definirea pozitiei Bruxellului referitor la noul „APC”. Pentru a nu compromite negocierile si respectiv semnarea acestui acord, in viitor, oficialii europeni au convenit sa dea „lumina verde” lansarii mandatului pentru initierea acestui proces. Cu toate acestea, reprezentantii UE au divizat inceperea tratativelor de eventuala semnare a acordului, atat din motive tehnice (negocierile ar putea sa depaseasca timpul prevazut initial), cat si din precautie fata de posibila „trisare” a Chisinaului in cazul desfasurarii corespunzatoare a alegerilor democratice, dar si respectarea garantiilor acordate de partea moldoveana in cadrul reglementarii transnistrene (aceste conditii au fost specificate si de catre Jean-Pierre Jouyet, secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Externe al Frantei, in cadrul recentei vizite de la Chisinau). continuare

Explore posts in the same categories: UE şi RM

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: