Noua „ofensivă” cu tentă electorală a autorităţilor moldoveneşti împotriva României

Nota verbală transmisă de Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene din RM, pe data de 26 noiembrie curent, către autorităţile române prin intermediul Ambasadei României de la Chişinău, conţine nişte obiecţii şi recomandări pentru înalţii oficiali români care vizează indirect alegerile pentru Parlamentul României din 30 noiembrie.

90 de ani de la Marea Unire şi alegerile parlamentare româneşti din RM

Nota diplomatică înaintată de oficialii moldoveni face referinţă la eventualele “provocări” la adresa integrităţii teritoriale, suveranităţii şi statalităţii RM, care ar putea să se declanşeze în perioada apropiată. Acest demers este făcut în contextul unor relaţii destul de incerte între RM şi România, care s-au tensionat şi mai mult recent pe fondul alegerilor parlamentare româneşti care în premieră abordează şi posesorii de cetăţenie română din străinătate, inclusiv din RM. Din conţinutul mesajului MAEIE-ului este clar faptul că autorităţile moldoveneşti încearcă să impună reguli de comportament reprezentanţilor oficiali ai României, acreditaţi sau care vizitează RM (evidenţiindu-se în mod special Ministrul de externe al României, Lazăr Comănescu), precum şi cetăţenilor moldoveni cu paşapoarte româneşti denumiţi “minoritate română”.
După poziţia oficială a Chişinăului în privinţa alegerilor parlamentare române prezentată anterior (21 noiembrie curent), autorităţile moldoveneşti obiectează împotriva statului român invocând posibilul comportament „inamical” al reprezentanţilor acestuia pe teritoriul RM. MAEIE-ul evită în mod premeditat să menţioneze contextul în care ar putea avea loc aceste provocări din partea oficialilor şi aşa zisei “minorităţi române”, deoarece este vorba de festivităţile legate de sărbătorirea a 90 de ani de la Marea Unire din 1918, care implică unii din competitorii electorali din RM în alegerile parlamentare româneşti, care se vor desfăşura înainte de data de 30 noiembrie curent. Din raţionamente politice şi de partid autorităţile moldoveneşti se eschivează de la recunoaşterea acestui eveniment istoric, care însă este aniversat de forţele politice de opoziţie pro-române din RM.
Astfel, mesajul MAEIE-ului lansat pe 26 noiembrie curent este destinat reprezentanţilor Ambasadei române de la Chişinău, dar şi celorlalţi oficiali români care vor fi prezenţi la eveniment. Totodată, Chişinăul responsabilizează Bucureştiul de acţiunile care ar putea să survină în urma festivităţilor sus-menţionate, evocând importanţa relaţiilor moldo-române, care în realitate sunt paralizate cu diverse ocazii de către RM (În prezent, semnarea Convenţiei privind micul trafic la frontieră este blocată de către partea moldoveană etc.).
De fapt, prezenţa oficialilor români la festivitatea cu privire la 90 de ani de la Marea Unire din 1918, care este organizată de unii candidaţi electorali înainte de alegerile româneşti propriu-zise, ar putea dinamiza procesul electoral (avantajând unii sau alţi candidaţi). Reieşind din faptul că în cazul colegiului Europa de Est şi Asia se va aplica alegerile uninominale (de altfel ca şi pentru celelalte circumscripţii geografice), autorităţile moldoveneşti se pare că fac tot posibilul ca în RM nici-unul din candidaţi să nu obţină 50+1 din voturi, împiedicându-se astfel accederea lor în Parlamentul României (în favoarea candidaţilor din alte colegii). Dat fiind faptul că principalii candidaţi pentru victorie sunt Eugen Tomac (promotor al ideii de simplificare a procesului de acordare/redobândire a cetăţeniei române, susţinut de PD-L şi PL şi indirect PPCD din RM) şi Nicolae Dabija (sprijinit de PNL din România şi AMN, PNL şi alte formaţiuni din RM), care vor participa la evenimentul în cauză din raţionamente electorale (Nicolae Dabija în calitate de organizator, iar Eugen Tomac posibil invitat sau participant), autorităţile moldoveneşti vor să preîntâmpine o retorică pro-unionistă din partea celor prezenţi la aniversare (pentru a minimiza posibilul impact ale acestei festivităţi asupra rezultatelor alegerilor parlamentare din 30 noiembrie, în favoare competitorilor “incomozi” din partea RM). Acestea contează în primul rând pe Lazăr Comănescu, ministrul român de externe, care în timpul ultimei vizite a fost apreciat de către conducerea moldovenească, dar şi pe faptul că acesta şi-a exprimat în repetate ori interesul pentru ameliorarea relaţiilor cu RM. Or, prin intermediul MAE-ului român autorităţile moldoveneşti încearcă să obţină adoptarea unei atitudini şi retorici reţinute în cazul participării oficialilor români la sărbătorirea a 90 de ani de la Marea Unire din 1918, mizând posibil chiar pe prezenţa nesemnificativă a acestora la evenimentul dat.
Pe lângă toate acestea, Chişinăul oficial vrea să obţină argumente în plus pentru ulterioarele negocieri cu România şi UE (dacă se vor întâmpla careva incidente cu participarea cetăţenilor moldoveni cu paşapoarte româneşti calificaţi de MAEIE drept reprezentanţi ai “minorităţii româneşti”), dar şi să distragă atenţia opiniei publice din RM de la probleme mult mai serioase (de natură socio-economică etc.). De asemenea, acţiunile repetate orientate împotriva României iniţiate de oficialii moldoveni ar putea să alimenteze tensiunile inter-etnice (recent un reprezentant al Ligii Tinerilor Ruşi din RM, în cadrul unei conferinţe de presă, a pus în discuţie problema “românizării” moldovenilor), mobilizând în cele din urmă electoratul rus dezorientat sau dezamăgit de activitatea politică a PCRM-ului (încrederea minorităţii ruse din RM în PCRM a cunoscut un declin considerabil, conform sondajului IPP, pentru octombrie 2008).

În mod paradoxal, dar anume aceste acţiuni afectează indirect procesul de negocieri pe marginea conflictului transnistrean (favorizând discursurile propagandistice ale autorităţilor transnistrene), ceea ce realmente prezintă o ameninţare evidentă la adresa securităţii naţionale, integrităţii şi suveranităţii RM. Or, conducerea moldovenească urmează să precizeze care sunt adevărate surse de instabilitate şi insecuritate pentru RM – alegerile parlamentare din România şi alte elementele inerente lor sau conflictul transnistrean şi efectele pe care le pot avea “atacurile” diplomatice controversate şi constante ale Chişinăului orientate împotriva statului român.

Explore posts in the same categories: moldova

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: