Laboratorul de stratageme al PCRM

Rezultatele sondajelor autohtone care au abundat la finalul anului curent prevăd un destin electoral trist pentru guvernarea comunistă comparativ cu scrutinele anterioare. Situaţia creată nu decepţionează însă deloc PCRM-ul, care din contra manifestă o convingere excesivă în privinţa victoriei la alegerile din 2009. În pofida numeroaselor dezavantaje ale comuniştilor, aceştia continuă să beneficieze de circumstanţe obiective şi subiective cu potenţial necesar pentru a înclina balanţa în favoarea sa în viitoarele alegeri. Interesele „corporotiste” individuale ale conducerii comuniste şi angajamentul faţă de anumiţi actori externi marchează în mod deosebit comportamentul PCRM înainte de alegeri. Stratagemele proiectate şi realizate de comunişti cu sprijinul aliaţilor lor interni şi externi sau fără de aceştia i-au în calcul următoarele considerente:

• Preşedinţia RM în cadrul CSI şi “sărbătorirea a 650 ani ai statalităţii moldoveneşti”. Pe plan extern guvernarea comunistă mizează pe preluarea conducerii de către RM în instituţiile statutare ale CSI, pentru a recăpăta încrederea electoratului rusolingv şi a emigranţilor moldoveni din Rusia şi alte state din CSI. Planurile guvernării comuniste de a celebra 650 ani ai statalităţii moldoveneşti, în special în mediul rural, ar putea fi folosită de către PCRM pentru a se lansa mai facil în campania electorală şi cu scopul de a converti frustrarea sau distanţarea alegătorilor din raioane în capital electoral pro-comunist.

• Omiterea deliberată a zilei alegerilor electorale. Fracţiunea comunistă majoritară din cadrul Parlamentului face tot posibilul pentru a amâna demararea campaniei electorale, intenţionând să se pronunţe asupra acestui subiect în luna ianuarie a anului 2009. Această situaţie defavorizează partidele de opoziţie, care sunt lipsite de posibilitatea de a se antrena efectiv în acţiuni bine planificate şi încorporate în timp. Efectul acestei acţiuni ar putea fi de o natură esenţială pentru bilanţul scrutinului din 2009, căci PCRM prin intermediul mass-mediei controlate a dat start neoficial campaniei sale electorale.

• Mesajul pro-UE şi pro-Rusia. Echilibrul resimţit în retorica PCRM-ului vizavi de integrarea europeană şi parteneriatul strategic cu Rusia este o altă stratagemă subtilă a actualei guvernări prin care se încearcă convergerea procesului de integrare europeană cu aprofundarea dialogului cu Moscova. Aceste manevre ar putea contribui la antrenarea unor anumite segmente ale electoratului moldovenesc. Or, informaţia despre posibile înţelegeri dintre Voronin şi Medvedev privitor la atenuarea efectelor crizei financiare asupra sectoarelor reale ale economiei ruse pentru emigranţii moldoveni (o parte din muncitorii moldoveni antrenaţi în activităţi de construcţie ar putea fi prevăzuţi în proiectele de construcţie dezvoltate de guvernul rus, cum ar fi pregătirile pentru Olimpiada de iarnă de la Soci, 2014 etc.). Pe lângă aceasta, PCRM-ul cu regularitate recurge la gesturi anti-româneşti, ceea ce accentuează în mod latent nivelul pozitiv al relaţiilor cu Rusia (comuniştii folosesc deseori principiul “balanţei” în raport cu Occidentul şi România, pe de o parte şi Rusia şi CSI, pe de altă parte). Adiţional, elemente particulare ale factorului rusesc sunt acţionate de PCRM împotriva opoziţiei din RM (problema gazelor naturale este cu abilitate manipulată de exponenţii guvernării comuniste sau a aliaţilor lor pentru a diminua imaginea primarului de Chişinău, Dorin Chirtoacă, vicepreşedinte PL) Mai nou, în campania electorală din 2009, PCRM-ul va combina mesajul pro-european cu cel pro-rus, pentru a-şi asigura o atitudine moderată şi permisivă din partea UE la adresa calităţii guvernării comuniste. Prin acest intermediu, comuniştii doresc să banalizeze retorica electorală pro-europeană a opoziţiei, asigurându-şi condiţii egale cu cele ale partidelor opozante în lupta pentru accederea în viitorul Parlament.

Explore posts in the same categories: moldova

One Comment pe “Laboratorul de stratageme al PCRM”

  1. socolenco Says:

    „..asigurându-şi condiţii egale cu cele ale partidelor opozante în lupta pentru accederea în viitorul Parlament.”

    Ma mira ca nu amintesti nimic despre esecurile comunistilor in negocierile privind reglementarea transnistreana. Toate aceste negocieri demonstreaza incapacitatea comunistilor de a se impune si de a solutiona eficient un conflict care este mult mai daunator Republicii Moldova decit neaderarea la UE. Noi si asa suntem la poarta Europei si intrucit suntem o tara mica am beneficia enorm, insa groapa asta economica rupe prea mult din sansa noastra de a avea un trai decent chiar si asa fara a fi membri cu drepturi depline in UE.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: