[Comentariu] NIT, „onomastica” lui Voronin şi propaganda contra opoziţiei

Cu prilejul celebrării celor 68 de ani împliniţi de actualul Preşedinte al RM, postul TV pro-comunist „NIT” a realizat o emisiune specială în care a elogiat meritele şi reuşitele în mare parte artificiale şi iluzorii ale guvernării comuniste, atinse sub conducerea lui Vladimir Voronin. Printre protagoniştii acestei emisiuni s-au numărat câteva personaje cu nume sonore şi/sau controversate: Serghei Lavrov, Ministrul rus de externe (în calitate de simbol al relaţiilor moldo-ruse) şi Iurie Roşca, lider al PPCD-ului neparlamentar (drept element al opoziţiei „constructive” şi loiale PCRM).

Accentele puse de realizatorii acestei, de altfel spus „capodopere mediatice” cu tentă propagandistică, au avut drept scop elogierea rolului major al lui Voronin în reconstruirea bisericilor moldoveneşti (pe fondul unei sărăcii emergente), refacerea relaţiilor deteriorate cu Rusia (antagonizate în urma unei politici externe defectuoase realizate de comunişti în perioada 2002-2006) şi păstrarea situaţiei şi „reţinerea puterii de la violenţă” în timpul evenimentelor din 7 aprilie (folosind însă în paralel tortura şi agresiunea faţă de tineret şi nu numai).

Acest lucru denotă locul central pe care îl ocupă actualmente figura lui Voronin în strategiile PCRM-ului, în special în contextul unor alegeri anticipate, spre care merge opoziţia şi de care se pregăteşte tabăra comuniştilor.

În situaţia unei „crize economice profunde cu faţă deocamdată occidentală”, dar şi a unei campanii antiromâneşti la care s-au dedat comuniştii, tematica europeana ar putea ocupa un loc secund în platforma electorală eventuală a PCRM-ului. Pe de altă parte, guvernarea comunistă mizează pe susţinerea Rusiei, conturată cu exagerare şi disperare de către actuala guvernare, inclusiv prin mesajele favorabile în cadrul întrevederii şfilor de guvern al statelor CSI de la Astana, felicitării transmise de Medvedev lui Voronin, precum şi prin intervenţia lui Lavrov (după mine umilitoare, dar din unghiul de vedere al ruşilor şi comuniştilor moldoveni – eficientă pentru audienţa locală) din cadrul emisiunii de la NIT (difuzată ieri, 25 mai).

Religia, alături de „mila pentru copiii (după PCRM folosiţi de opoziţie pentru scopuri murdare pe 7 aprilie)”, pe de altă parte torturaţi, dar şi retorica amicală pro-rusească în contrapunere celei antiromâneşti urmează să constituie „scheletul” posibilei campanii electorale organizate de comunişti, în cadrul alegerilor anticipate.

Articol preluat de contidianul TIMPUL

Explore posts in the same categories: NO COMMENTS - MOLDOVA, Uncategorized

7 comentarii pe “[Comentariu] NIT, „onomastica” lui Voronin şi propaganda contra opoziţiei”

 1. blog3in1 Says:

  ONOMÁSTIC – Privitor la nume proprii, în special la nume de persoane. ♢ Zi onomastică (adesea substantivat, f.) = zi în care cineva îşi serbează numele; ziua numelui.

  Asta, asa, ca sa stii. No offense.

 2. Denis Cenusa Says:

  Onomastica lui Voronin este o abordare speciala prin care am incercat sa accentuez faptul ca NIT-ul proguvernamental a elogiat anume personalitatea politica a lui Voronin (ca urmare a construirii unui cult al personalitatii), adica combinatia de nume+prenume, dar nu varsta propriu-zisa.

 3. blog3in1 Says:

  Pai, acuma parca am inteles. Sunt sigur ca nimeni nu a inteles, cand a citit titlul, ce ai avut in vedere. 🙂


 4. […] Am făcut un schimb de comentarii cu Denis pe blogul său şi am înţeles utilitatea folosirii respectivului titlu. […]

 5. Denis Cenusa Says:

  Da, inteleg perfect acest lucru. Particularitatile actiunilor de propaganda legate de personalitatea lui Voronin au fost specificate si de catre sociologul Dan Dungaciu. Profesorul roman vorbeste despre procesul de „voronizare” a RM. Respectiv, asa zisa „onomastica” defineste lateral acelasi lucru.

 6. necesar Says:

  Cu prilejul celebrării celor 68 de ani „………”

 7. Fath Says:

  Propaganda voastra romanilor nu este cu nimic mai nobila . Moarte voua cini romani .


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: