[Comentariu pentru Jurnal.md] Creditul promis de Rusia: „Un ajutor moral-electoral”

JURNAL.MD,

In articolul  „Creditul rus este un ajutor electoral pentru Voronin, cred expertii politici” din editia online a JURNAL.MD, din 23 iunie, subsemnat de Mariana Rata, am fost invitat impreuna cu alti experti politici sa comentez intentia Moscovei de a acorda RM un credit in valoare de 500 mln. dolari.

In continuare Va prezint comentariul meu: Dupa mine, creditul promis este mai degraba un ajutor moral-electoral, decât unul menit sa salveze economia nationala. Despre acest lucru ne putem da seama urmarind reportajele realizate de mass-media loiala puterii. Acolo, la astfel de credite se refera  la nivel declarativ. În rest, se aduc acuzatii la adresa opozitiei, acuzatii subtile la adresa României, care au si un iz antieuropean si declaratii despre relatii de prietenie dintre R. Moldova si Federatia Rusa. E complicat de a spune la acest moment daca acest credit oferit de Rusia va determina schimbarea politicii externe a R. Moldova. Totul va depinde de rezultatele alegerilor”.

Mai jos vedeti opinia lui Petru Bogatu pe marginea aceluiasi subiect: În primul rând este un gest propagandistic, un gest electoral. Moscova a mai facut asa ceva pentru Voronin, a promis verzi si uscate înainte de campania electorala pentru a-l ajuta sa câstige alegerile. Pe de alta parte, Moscova încearca sa corupa mai multe tari din fostul spatiu sovietic pentru a le determina pe aceasta cale sa se distanteze de Occident. Tinem minte cazul Kirghiziei care a eliminat sub presiunile Rusiei o misiune militara Occidentala, dar ramâne de vazut pentru ca pe gratis rusii nu dau nimic. Ramâne de vazut care sunt conditiile acestui împrumut.  Nu cred ca putem vorbi despre lucruri serioase. Mai curând este o replica la faptul ca Fondul Monetar International si-a amânat negocierile cu R. Moldova. Sunt semne ca occidentul dezaproba politica promovata de guvernarea comunista de la Chisinau si în aceasta situatie Moscova încearca sa încline balanta în favoarea lui Voronin.  Dar aceste gesturi sunt deocamdata de natura propagandistica si electorala. Nu vad cum Moscova ar putea salva situatia de-a dreptul catastrofala cu care se confrunta economia nationala”.

Articolul integral poate fi citit aici

Reclame
Explore posts in the same categories: moldova, Rusia pretutindeni

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: