[Comentariu] Asistarea la cursa de cai de la Moscova: imperativ politic sau mişcare electorală a lui Voronin?

Deplasarea lui Voronin la Moscova poartă ambele caractere (deşi poate fi ridiculizată de opinia publică locală pentru faptul că presupune inclusiv asistarea la cursa de cai pentru Cupa Preşedintelui Rusiei):

  • Politic – pentru că CSI-ul este într-un impas (Rusia este certată cu Belarus, Ucraina şi Turkmenistan; Uzbekistanul este în plină izolare; Kîrghîstanul şi Azerbaidjanul – evazive; Kazahstanul şi Armenia sunt mai bine poziţionate în raport cu Moscova comparativ cu celelalte state CSI.), iar vizita şefului statului care deţine preşedinţia în toate organele de bază ale CSI reprezintă „un plus” infim, dar oricum esenţial, pentru Federaţia Rusă. Disponibilitatea Chişinăului de a juca rolul unui „aliat apropiat” al Rusiei rezultă din incapacitatea guvernării comuniste de a avansa în procesul integrării europene, pe de o parte, şi din rolul imperios pe care îl are Moscova în vecinătatea apropiată (problema gazelor naturale, ajutoare financiare, medierea conflictelor îngheţate).
  • Electoral. Cu puţin timp înaintea scrutinului electoral,Voronin se vrea în audienţa liderilor Kremlinului a căror autoritate politică asupra electoratului moldovenesc poate fi transformată lejer în puncte electorale suplimentare, prin intermediul surselor ruse de informare şi a „imperiului” mediatic autohton al PCRM (or, Medvedev şi Putin sunt conform ultimelor sondaje cele mai populare figuri politice în RM). Totodată, Voronin va încerca să spulbere la Moscova, cu ajutorul liderilor ruşi, supoziţiile opoziţiei liberale cu privire la fictivitatea ajutorului financiar promis de Moscova şi între timp aprobat de Duma rusească. În altă ordine de idei, Voronin ar putea fi tentat să solicite asistenţă rusească adăugătoare, în special în sfera comerţului bilateral (pentru a încuraja votanţii moldoveni din sectoarele agricol, vinicol şi al comerţului, adică acei din regiunile rurale). În legătură cu viitoarele alegeri, comuniştii au nevoie de susţinerea politică a Moscovei, pentru a contrabalansa opoziţia ocrotită „spiritual” de Bucureşti, care în ultimul timp a intervenit regulat în promovarea ei indirectă. Nu în ultimul rând, PCRM/Voronin trebuie să alimenteze divergenţele politice din societate, divizată de guvernarea comunistă pe criterii riscante: „statalişti” versus „anti-statalişti”, „patrioţi” versus „trădători”, „pro-români” versus „pro-ruşi”, „pro-UE şi CSI” versus „pro-NATO”, „pro-sovietici” versus „pro-fascişti” etc.

Mai mult decât atât, reieşind din faptul că Kremlinul a condamnat recent Rezoluţia OSCE privitor la echivalarea regimului sovietic cu cel nazist, lansând demersul de a semna un document (cu OSCE, CoE, NATO) care să elogieze faptele eroice ale statului sovietic din timpul celui de-al doilea Război Mondial, putem presupune că Voronin va aborda acest subiect cu autorităţile ruse, dat fiind faptul că anul viitor se prevede sărbătorirea a 65 ani de la Marea Victorie. În acest fel comuniştii ar reuşi să capteze definitiv simpatiile alegătorilor încă ataşaţi puternic de trecutul sovietic (chiar dacă si frustraţi pe comunişti din alte motive).

Explore posts in the same categories: Alegeri anticipate 2009, CSI sau Comunitatea Statelor In/dependente de Rusia, moldova, NO COMMENTS - MOLDOVA, Rusia pretutindeni

One Comment pe “[Comentariu] Asistarea la cursa de cai de la Moscova: imperativ politic sau mişcare electorală a lui Voronin?”

  1. anticomunist Says:

    Pai el pleaca pentru a participa la curse in calitate de cal, nu?


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: