[Comentariu] Liberalii îi ceartă pe democraţi pentru „complicitatea” politică cu comuniştii

La „Moldova 1” a avut loc o dezbatere cu reprezentanţii partidelor politice, care conform Exit-poll-ului ar putea să acceadă în viitorul Parlament (de asemenea, la emisiune au fost prezenţi şi membri ai societăţii civile).

Reprezentantul PDM, Valeriu Lazăr, ex-ministru al economiei, a fost certat de preşedintele PL, Mihai Ghimpu, pe marginea „experienţei” comuniste a mai multor reprezentanţi ai „democraţilor”. În acest sens, susţinut indirect de liberalul-democrat Alexandru Tănase, Ghimpu a reproşat „traseismul politic” al „noilor democraţi” angajaţi anterior de guvernarea comunistă.

Deşi, opoziţia liberală nu a exclus posibilitatea colaborării cu formaţiunea ex-spicherului legislativului Marian Lupu, mai mulţi lideri ai acesteia continuă să păstreze o retorică critică la adresa „lupiştilor” (reprezentanţii PDM).

În orice caz, partidele liberale sunt puse în faţa unei dileme politice provocatorii: să negocieze cu PDM, acuzat anterior de ei pentru relaţii apropiate ale acestuia cu PCRM, sau să devină mai concilianţi acceptând perspectiva dialogului cu scopul „marginalizării” politice a comuniştilor.

În continuare, gradul de apropiere dintre cele două tabere ale partidelor non-comuniste va depinde foarte mult de rezultatele finale ale alegerilor prezentate de Comisia Electorală Centrală. Astfel, dacă cele trei partide liberale vor lua fiecare în parte mai mult decât PDM, iar în total în jur de 40%, atunci acestea vor impune condiţii principiale democraţilor (cum ar fi, posibila ieşire din CSI sau integrarea euro-atlantică), în special de natură politică (funcţii şi prerogative în noile organe formate).

Pe de altă parte, comuniştii convinşi de dominarea forului legislativ de mâine pun accentul pe PDM în viitoarele scheme şi tranzacţii politice. Despre această probabilitate a vorbit V. Voronin, în cadrul conferinţei de presă desfăşurate cu ocazia prezentării rezultatelor exit-pollului, evidenţiind specificul PDM-ului. În opinia lui, Lupu ar fi jucătorul secund al acestei formaţiuni, totodată, plasându-l pe primul loc pe fostul preşedinte Dumitru Diacov. Or, versiunea unor „jocuri de culise” dintre PCRM şi PDM (parţial sau integral) ar putea să se developeze în perioada următoare (aceste supoziţii au fost vehiculate în perioada pre-electorală, iar acum a fost confirmate şi de Voronin). Sustenabilitatea acestui format este în strânsă corelaţie cu numărul mandatelor atribuite comuniştilor şi democraţilor în final. Din aceste considerente, comuniştii îşi doresc să ia mai mult de 50%, aşteptându-se să-şi completeze „potenţialul legislativ” din contul anumitor „democraţi”.

În cel mai scurt timp vom avea posibilitatea să studiem pe viu aspectele viitoarei coaliţii parlamentare, fie ea largă şi naţională (dorită mai mult de democraţi), îngustă dar non-comunistă (operată de opoziţia liberală) sau de unitate naţională, dar condiţionată de 5 principii categorice şi de gravură „izolaţionistă” (propusă/impusă de comunişti).

Reclame
Explore posts in the same categories: Alegeri anticipate 2009, moldova

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: