[ADEVARUL] Voronin a fluturat un miliard de yuani, râvniţi şi de România

ADEVĂRUL.RO

Ciracii lui Voronin au primit un ajutor umanitar de 732.000 de dolari în yuani, dar arată moldovenilor un miliard pentru infrastructură şi agricultură cu caractere chinezeşti. Ce caută China în Moldova? De ce nu mai caută şi în România?!

Nu cu mult timp în urmă, Denis Cenuşă, unul dintre autorii din Republica Moldova ai FP România, ne semnala ştirea că Beijingul va oferi Chişinăului un ajutor financiar nerambursabil în valoare de  cinci milioane yuani – adică circa 732.000 $.
Detaliile sunt antologice: Banii vor ajunge în Moldova sub formă de rechizite de birou destinate Parlamentului şi Preşedinţiei…

China va suporta cheltuielile de livrare a mărfii, iar Moldova va suporta cheltuielile legate de vămuirea, recepţionarea şi transportarea mărfii achiziţionate din contul ajutorului oferit de China. „Premierul Zinaida Greceanîi a cerut responsabililor din Executiv să finalizeze cât mai rapid demersurile necesare, pentru ca statul să intre cât mai repede în posesia ajutorului acordat de chinezi.”

Ca analist politic cu poziţii de opoziţie, Denis Cenuşă lansa în acel moment o teorie de mare anvergură: în loc să se ralieze politicii externe europene, după cum au convenit Bruxelles-ul şi Chişinăul, ceea ce ar însemna şi ca Republica Moldova (RM) să critice, în rând cu Preşedinţia suedeză a UE, reprimarea protestelor minoritarilor uiguri din Xinjiang, guvernarea comunistă moldovenească bate palma cu guvernarea comunistă chineză…

Şi foloseşte respectivul ajutor economic drept reclamă electorală. De altfel, mai constata analistul moldav, frăţia moldo-chineză ar trebui identificată şi în represiunea protestelor post-electorale din RM. Concluzia majoră era că RM renunţă la parteneriatul strategic cu UE pentru unul cu China – după cel cu Rusia, care promisese, la rândul său, un ajutor financiar de 500 de milioane de dolari.

De la Bucureşti, unde se deplânge pierderea tradiţionalelor relaţii amicale cu Beijingul, asemenea analize pot părea exagerate. Cam multă oroare pentru un aşa mic cadou. La o adică, în iunie, China furniza RM un alt ajutor nerambursabil de trei milioane de yuani aplaudat de ministrul moldovean al Apărării – vezi şi acordul sino-moldovean pentru cooperare militară (echipamente, formare) semnat în 2005. Iar, pe atunci preşedinte al Parlamentului moldovean, Marian Lupu venea toamna trecută de la Beijing cu un ajutor nerambursabil de 20 de milioane de yuani (2 mil. euro), după ce discutase cu omologii chinezi despre o singură Chină şi o singură Moldovă şi despre promovarea exporturilor moldoveneşti pe piaţa chineză.

Miliardul de carton

Argumente mai valide la oprobiul analistului moldovean abia urmau însă. La câteva zile apărea vestea, mult mai importantă, că Beijingul acordă RM un împrumut de un miliard de dolari pentru proiecte în infrastructură (drumuri, ape, energie) şi producţie agricolă.

După cum rublele transferate în dolari au urma să acopere golurile din bugetul moldovenesc fără condiţiile de reforme structurale impuse de FMI şi respinse de Chişinău, yuanii ar veni în locul banilor Băncii Mondiale, care tocmai reziliase un acord cu RM din raţiuni de lipsă de transparenţă la selectarea companiilor care ar fi urmat să efectueze lucrările. Din nou, Denis Cenuşă analizează Memorandumul de înţelegere semnat de Guvernul RM cu China National Overseas Engeneering Corporation (COVEC) pe 23 iulie.

Potrivit observatorului moldovean şi interlocutorilor săi, un eventual credit urmează să fie negociat după alegeri, apoi ratificat de legislativele celor două state – dar Voronin s-a grăbit să fluture dolarii chinezeşti drept modalitate sigură pentru crearea de locuri de muncă inclusiv pentru moldovenii pe care criza îi alungă de pe şantierele de construcţii din Spania sau Rusia.

Mai departe, analiza ajunge tot la legătura dintre PCRM şi PC, care ar sta la baza deciziei COVEC: „Pe lângă ideologia comună împărtăşită de comuniştii moldoveni, aceştia susţin politic acţiunile Chinei, neglijând în acest sens chiar şi angajamentele faţă de UE.” De altfel, o legătură ideologică între Chişinău, Moscova şi Beijing o sugerează chiar şi Ziarul Financiar prin titlul „Republica Moldova nu renunţă la comunism nici în al 12-lea ceas” – articolul aminteşte însă şi că fiul şi nepoata preşedintelui ţării cu un PIB de numai şase miliarde USD deţin împreiună vreo trei miliarde, ceea ce nu are nimic de-a face cu comunismul, situaţie valabilă şi pentru oligarhiile rusă şi chineză.

De altfel, aducerea unui miliard din China s-ar afla şi în programul electoral al social-democraţilor moldoveni, de opoziţie, care reproşează acum puterii comuniste că le-au devansat iniţiativa…

Autor: Petre Munteanu

Continuarea poate fi accesata aici

Anunțuri
Explore posts in the same categories: Mentionat in presa, RM-China, România

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: