[Comentariu] Rusia şi-a consolidat prezenţa în Asia Centrală

Insuccesul Rusiei înregistrat în relaţie cu Belarusul şi Uzbekistanul, în dialogul pentru constituirea Forţelor operative ale Organizaţiei Tratatului Forţelor Colective, a fost parţial atenuat de semnarea Memorandumului de intenţie în sfera cooperării militare cu Kîrgîzstanul. Conştient de faptul că Lukaşenko şi Karimov (preşedinţii de stat ai Belarusului şi Uzbekistanului) vor fenta la summitul informal desfăşurat la Cioplan-Ata (Kîrgîzstan), Medvedev s-a concentrat pe comunicarea cu liderul kîrgîz (reales în funcţie în urma unor alegeri puternic fraudate criticate de observatorii occidentali, dar sprijinite fără echivoc de cei delegaţi de CSI). Acest interes al Moscovei faţă de mica republică ex-sovietică se datorează unui amalgam de nuanţe:

 • Menţinerea „nedemocratică” la putere a forţelor politice în republicile ex-sovietice (în special pe calea unor procese electorale compromise şi deci puţin legitime) le distanţează de Occident şi respectiv le apropie de Rusia. Anume pe asemenea conduceri ultima încearcă să-şi consolideze influenţa în vecinătatea sa imediată/vitală (СSI). Semnarea unui acord de acest gen cu Kîrgîzstanul, care cu circa 4 ani în urmă (2005) trecea prin transformările „revoluţiilor colorate” (care s-au arătat a fi reversibile şi deficitare), înseamnă pentru Rusia obţinerea posibilităţii de a preveni evoluţii neaşteptate şi „riscante” în această ţară, dar şi în alte ţări din zonă.
 • Atribuţiile de supraveghere şi apărare a suveranităţii şi securităţii Kîrghîzstanului de către militarii ruşi, alături de forţele kîrgîze, prevăzut de Memorandumul semnat, conferă Rusiei privilegii foarte mari [1]. În afară de aceasta, ea îşi validează dreptul ca împreună cu colegii kîrgîzi să-şi apere obiectivele sale militare. Realizarea acestui lucru în coordonare cu militarii kîrgîzi nu exclude faptul că ultimii vor fi înştiinţaţi post-factum de planurile militare elaborate de Baza militară unită a Rusiei în Kîrgîzstan (care va cuprinde baza militară aviatică de la Kant (această ţară mai găzduieşte baza militară americană „Manas”) şi una tradiţională care urmează să fie construită în Sudul statului asiatic). Totodată, conform acestui Memorandum, în cadrul viitoarei Baze militare ruseşti va funcţiona un Centru de antrenament pentru ofiţeri ruşi şi kîrgîzi, de asememea, aceasta va găzdui un contingent de militari ruşi (un batalion). Prin urmare, acest document de intenţie pune bazele unei adevărate infrastructuri militare ruseşti în regiune, ceea ce în perspectivă strategică (baza juridică-normativă a acordului privind staţionarea Bazei militare unite a Rusiei va fi stabilită petru următorii 49 ani, cu posibilitatea prelungirii peste 25 ani) va aduce dividende majore Rusiei (din punct de vede geostrategic şi militar).
 • Emergenţa Chinei în Asia Centrală, pericolul fundamentalismului şi a radicalismului islamic, vecinătatea cu focarele teroriste din Orientul Mijlociu, ridică o serie de întrebări stringente în prezent sau în următoarele decenii pe care Rusia le poate aborda inclusiv prin intermediul avansării cadrului juridic al cooperării kîrgîzo-ruse în domeniul militar (demarat odată cu semnarea Memorandumului de înţelegere).
 • Deţinerea unei Baze militare unite în Kîrgîzstan (aviatică şi tradiţională) sporeşte ponderea militară a Rusiei în regiune. Aceasta la rândul ei îi oferă noi pârghii de manipulare în vederea obţinerii de la actorii occidentali a unor cedări sau compromisuri pe alte probleme. În corespundere cu această logică, putem presupune că, în schimbul unor servicii de tranzitare, depozitare sau intermediere pe segmentul militar, Rusia va înclina NATO să adopte un ton conciliant în problema extinderii alianţei, discutării noii arhitecturi de securitate propusă de Medvedev etc.

Perspectivele rezultate de pe urma acestui document sunt cu adevărat semnificative pentru poziţionare geopolitică, geostrategică şi militară a Rusiei în Asia Centrală. Or, aceasta va deţine suficiente capabilităţi pentru a supraveghea regiunea (ţările ex-sovietice) şi proximitatea acesteia (China, Iranul, Afganistanul), totodată, utilizându-le pentru a purta „afaceri” geo/politice cu Occidentul. Totuşi, până când acest Memorandum nu va fi dezvoltat în documente cu tentă juridică serioasă nu vom putea vorbi de efecte practice vizibile.

Referinţe:

1. Визит в Киргизию. Неформальная встреча глав государств – членов ОДКБ, http://www.kremlin.ru/events/articles/2009/07/220421/220432.shtml

Reclame
Explore posts in the same categories: Amestec de geo/politică, Rusia pretutindeni

5 comentarii pe “[Comentariu] Rusia şi-a consolidat prezenţa în Asia Centrală”

 1. IM Says:

  Sunt câteva probleme:

  1. „Realizarea acestui lucru în coordonare cu militarii kîrgîzi nu exclude faptul că ultimii vor fi înştiinţaţi post-factum de planurile militare elaborate de Baza militară unită a Rusiei în Kîrgîzstan (care va cuprinde baza militară aviatică de la Manas şi una tradiţională care urmează să fie construită în Sudul statului asiatic).” De unde ai informatia ca Manas va face parte din Baza militara unita a Rusiei in Kg.? Din cate cunosct este o baza militara americana ce cuprinde aeroportul de care se folosesc americanii pentru tranzit catre Afganistan si care nu se va numi baza militara „Manas”, ci centru de tranzit pentru a pacali Rusia. 🙂

  2. Sa nu uitam ca baza ruseasca Kant se afla la cativa kilometri de baza americana Manas, Kg nu vede nicio contradictie in asta. In plus, prezenta ruseasca in Asia Centrala nu este uniforma ci mai mult in state slabe cum ar fi Kg sau Tadjikistanul. Acest lucru nu are loc in Uzb., Turkmen., și Kazah.

  3. cand spui „Emergenţa Chinei în Asia Centrală, pericolul fundamentalismului şi a radicalismului islamic, vecinătatea cu focarele teroriste din Orientul Îndepărtat, ridică o serie de întrebări stringente în prezent sau în următoarele decenii” bănuiesc că te referi la Orientul Mijlociu, nu la cel Îndepărtat (Vietnam, China, Japonia, Siberia estică, Coreea de N. si de S. etc.) China a fost mereu o prezență civilizatorie în Asia Centrală, de ex. kîrgîzii își cunosc istoria mai ales datorită cronicarilor chinezi. Deci aș spune re-emergenta.

  4. Am o pinie diferită vizavi de invitarea de către kîrgîzi a rușilor în Sud și acestea țin mai ales de probleme de politică innternă Sudul Kg. este „invadat” de uzbeci, chiar luna trecută situația la granița cu Uzbekistanul a fost tensionată, au avut loc câteva incidente. În plus exista tensiuni între guverne din cauza apei (apa este f. importantă pt. a înțelege politica din Asia Centrală). Kg și Tadj. au apă, uzbecii – nu prea, ei o primesc de la Kg. Tensiunile au crescut când Kg. a anunțat că va construi o nouă hidrocentrală. Tind să cred că trupele ruse ar trebui să aibă rolul de a apăra kg. de o invazia uzbecă. Uzbecii au cea mai puternică armată din Asia Centrală și populația cea mai numeroasă și potrivit unor calcule făcute de mine în baza datelor statistice ale Correlates of War Project Uzbekistanul este cea mai agresivă țară din Asia Centrală, așa că dincolo de asta se pare că Rusia încearcă să balanseze puterea Uzb. pentru a preveni apariția unui hegemon regional. Din cauza asta a fost ales Osh aflat întro regiune cunoscută ca fiind instabilă.

  5. Pt. mai multe amănunte vezi analizele de pe ferghana.ru, akipress.kg, 24.kg si mai era un site dar acum l-am uitat.

  Deci cred că Rusia deschide baza acolo pentru a speria Uzbekistanul și nu atât China, Iranul sau Afganistanul, pentru ele baza de la Kant era suficienta. În plus nu se știe cât plătesc rușii? Cât va costa această bază?

 2. Denis Cenusa Says:

  Ion, in principiu, Uzbekistanul este impotriva acestei Baze militare si a declarat-o in mod deschis. Este clar ca aceasta va re-echilibra balanta de forte in regiune. Sa nu uitam ca Uzbekizstanul face parte din ODKB unde exista prescriptii clare care „impiedica” orice atac impotriva si intre membrii organizatiei. De aceea, nu cred ca Baza data este construita doar pentru a „avertiza” uzbecii.
  Cu toate acestea, daca reiesim din principiile politicii externe rusesti (conturate in special dupa evenimentele din Georgia), privitor la apararea cetatenilor rusi aflati peste hotare (cu referire si la militari) cred ca stationarea contingentelor rusesti in Kirgizstan va face imposibil orice razboi frontal sau colateral impotriva Biskekului (fie din partea Uzbekistanului sau a oricaror altor actori statali sau nestatali). De aceea, mi se pare ca aceasta miscare este pentru a lovi mai multe tinte din prima (adica si balansarea fortelor, supravegherea Asiei Centrale, tranzactii cu occidentalii).

  In cele din urma mai exista un argument care combate ideea ca Baza militara unita a rusilor are menirea sa „sperie” Uzbekistanul. Ma refer la Fortele operative ale ODKB care nu pot fi constituite anume din cauza tandemului „Belarus(Europa) si Uzbekistan (Asia Centrala)”. Or,daca aceasta baza militara ar fi „o sperietoare de ciori” pentru Uzbekistan, atunci Rusia poate sa uite pe o perioada nedetermintata de fortele ODKB(deoarece dupa cum ai spus si singur, potentialul militar al acestei taari este enorm si omiterea lui este inacceptabila).

 3. IM Says:

  1. Nu am priceput argumentul tău cu Uzbekistanul. Împotrivirea Uzbekistanului întărește argumentul că Rusia încearcă să prevină apariția unui hegemon regional. ODKB este nefuncțional deocamdată la fel ca CSI. În plus ODKB este o alianță, Rusia este fratele mai mare acolo, dar baza militară ODKB nu va servi intereselor numai ai RUsiei ci si a altor state din regiune, care ar putea alte agende de politica externa.

  2. Remarcile mele se refereau la motivele pentru care baza ODKB a ajuns în Kg. Argumentul tău era Iran, Afganistan și China, iar argumentul meu ține de specificul Kg, singura cu un regim mai democratic și singura țară din Asia Centrală cu o bază militară americană (acum numită centru de tranzit). Pe de o parte rușii vor să arate americanilor cine controlează Kg, iar pe de altă parte Kg. Are nevoie de ODKB la Osh pentru a mai speria Uzb. China, Iranul și Afganistanul nu prea au treaba cu asta. Este mai mult un show off în fața SUA după întâlnirea Obama-Medvedev. După cum am zis rușii au o bază în Kg. la fel ca americanii.

  3. #Am corectat….Desi, Indonesia se confrunta cu problema islamismului 🙂 Merci…pentru obiectii

 4. deniscenusa Says:

  Argumentul cu Uzbekinstanul consta in faptul ca ODKB-ul este un element care previne crizele intre statele membre. Doar daca Uzbekistanul va iesi din componenta acestei organizatii as fi de acord ca aceasta baza este anume pentru a „speria” Taskentul (vezi Tratatul privind Securitatea colectiva http://www.odkb.gov.ru/start/index_azbengl.htm).
  Cred ca autorul proeminent al acestui articol va fi mai concludent in sustinerea argumentelor lansate de mine (Модест Колеров: Почему Узбекистан не хочет военного присутствия России на Юге Киргизии http://ca-news.org/news/195741).

  In linii generale sunt de acord cu teza ca Uzbekistanul nu este interesat in aceasta baza, dar nu cred ca Rusia face acest lucru doare pentru a-i pune „la colt” sau a le arata din deget. Dar vom vedeea ce va fi cu aceasta baza pana la urma.

 5. IM Says:

  Prietenii mei din Indonezia mi-au spun ca ei sunt din Asia de Sud-Est :))

  Well … cred ca este o problema de argumentare aici.
  Spui asa: „Argumentul cu Uzbekinstanul consta in faptul ca ODKB-ul este un element care previne crizele intre statele membre.”

  Poti numi o criza pe care a prevenit-o ODKB pana acum? :))

  In primul rand ceea ce spune KOlerov intareste de fapt argumentul meu si anume ca Kg. este interesat de prezenta ruseasca acolo numai datorita factorului uzbec. NU am spus ca Rusia se baga acolo pentru a-i pune la punct pe uzbeci (ar fi o eroare grava), ci ca Kg. este interesat ca ei sa fie acolo, iar Rusia vrea sa-si extinda prezenta militara cu orice ocazie, adica rusii isi urmaresc interesele geostrategice, iar Kg. incearca sa-i mai tempereze pe uzbeci (care mai devreme sau mai tarziu vor ataca).

  In al doilea rand, ceea ce spune Kolerov despre islamizare si trafic de droguri (Afganistan etc.) este un lucru stiut de oricine care se ocupa de regiune, dar eu nu vad cum soldatii rusi o sa contribuie la lupta cu traficul de droguri sau raspandirea fundamentalismului, pentru ca ei vor fi pe teritoriul altui stat si vor trebui sa stea cuminti la ei in baza si sa lase autoritatile sa-si faca treaba. Adica ce are baza ODKB cu drogurile? In plus este un singur batalion? In plus in 2005 ei nu s-au implicat.

  In al treilea rand Kolerov dupa cum stii este prietenul Kremlinului (fost consilier de-al lui Putin, a fondat si Prorivul initial) si ceea ce spune coincide cu ce spune Moscova (mult este propaganda, adica justificari nobile ale prezentei militare). De fapt ceea ce nu spune Msocova este ca a fost un targ pentru ca Kg. sa-i primeasca la Osh (asta din surse kirghize).

  Patru, citatul „что именно межгосударственные цели коллективных сил ОДКБ и пребывание даже символического контингента российских войск на Юге Киргизии прямо угрожает национальным интересам Узбекистана.” Este exact ce ziceam in primul comentariu la postarea ta.

  Sau asta „И если это так, то несомненно, что этот конфликт не сможет не стать межгосударственным. И в таком случае Узбекистану не нужны не только коллективные силы ОДКБ на территории Киргизии, которые будут усмирять узбекское меньшинство (на деле – региональное большинство), но даже и малое количество русских солдат-наблюдателей в столице узбекского Юга – Оше.”
  In plus exista multa propaganda in acest articol al lui Kolerov sa nu uitam ca a fost omul de incredere al lui Putin. De ex. pt mine este clar ca baza ODKB nu va contribui la scaderea tensiunilor intre uzbeci si kg, ci este si un show off fata de US. Adica „vedeti ca in Kg, unde este Univ. Americana, Academia Dipl. a OSCE, a avut loc Revolutia Lalelor tot noi controlam situatia.”

  Dupa UE, Europa de Est, Balcani, acum ma specializez pe Asia Centrala/Rusia de asta m-a interesat ce scrii despre Asia Centrala, pentru ca la noi lumea nu se prea intereseaza, de fapt nici aici.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: