[Comentariu] Comuniştii aşteaptă rezultatele negocierilor intre liberali şi democraţi pentru a lovi din nou?

Ecuaţiile de forţe în viitoarea guvernare nu sunt pe deplin clare. Crearea „coaliţiei democratice” este vitală pentru liberali mai mult chiar decât pentru „democraţi”. Pe de altă parte, nicio forţă din cele menţionate nu doreşte să repete experienţa „tristă” a PPCD-ului, care deşi a obţinut diverse avantaje/beneficii a fost sancţionat nemilos de electorat. De aceea, atât PDM (tratat în continuare cu suspiciune de o parte din societate), cât şi cele trei partide liberale vor evita să intre în contact direct cu comuniştii.

Anume aceste fobii ale liberalilor (+PDM) de a relaţiona cu PCRM ar putea constitui obiectul viitoarei propagande a „opoziţiei comuniste responsabile”. Or, se va încerca inocularea ideei că „liberalii urmăresc scopuri politice” trecând sub vedere problemele ţării.

Totodată, monopolul şi integritatea „colosului” comunist a fost fisurată de abandonul partidului de către emergentul lider politic Marian Lupu. De aceea, graţie principiilor democratice care au mai supravieţuit cei 8 ani de guvernare comunistă, adică votul secret şi liber pentru alegerea Preşedintelui ţării poate aduce noi surprize PCRM-ului „egocentric” şi „perimat”. Aspiraţiile liberale revigorate în societate datorită victoriei opoziţiei, dar în special erodării mitului invincibilităţii comuniştilor, pot constitui referinţe de bază pentru convingerea „celor 8” „neocumunişti” să voteze eficient pentru un nou Preşedinte.  Însă pentru a exclude orice intenţii de „purificare” în rândurile sale, partidul „roşu” ar putea alege calea boicotării alegerilor, înainte de toate intimidându-şi membrii mai vulnerabili.

La moment, stimularea celor „8” pare a fi obiectivul „deghizat” al democraţilor, care la nivelul discursului public apealează la conştiinţa lor invocând intenţia de a păstra neutralitatea RM şi de a menţine parteneriat strategic cu Rusia, cu condiţia păstrării statutului de membru CSI. De asemenea, ei folosesc presa rusească pentru a difuza aceste mesaje politice şi a amplifica impactul lor, inclusiv asupra potenţialilor „reformişti” ai PCRM-ului.

Chiar dacă finalitatea „campaniei” girate de democraţi este relativ clară pentru Moscova (vezi: Rusia decepţionată de rezultatele alegerilor din RM?, http://www.unimedia.md), aceasta va tatona terenul în continuare pentru a se convinge de „sinceritatea” PDM (aparent compatibil cu interesele ruseşti în regiune), mimând concomitent sprijin exhaustiv pentru PCRM.

Subtilitatea politicii ruse faţă de noua configuraţie politică din RM nu va împiedica în niciun fel propaganda mai mult sau mai puţin ascunsă a comuniştilor împotriva liberalilor asociaţi de ei cu „fascişti”. Tendinţele date vor reprezenta o perpetuare deliberată a campaniilor de discreditare a PL-ului şi edilului capitalei la nivelul Primăriei şi Consiliului Municipal ale Chişinăului, dar şi o tentativă de a transfera modelul „crizei din CMC” în forul legislativ. Intensitatea lor va fi asigurată de „dezechilibrul politic” din Parlament, dar şi de criza constituţională provocată de menţinerea în funcţia de preşedinte al RM a liderului PCRM, V. Voronin.

De asemenea, asprimea atacurilor comuniste asupra liberalilor va fi echivalentă locului pe care aceştia le vor obţine în noile structuri de guvernare. Aceasta va fi acompaniată de promovarea intensă a „faptelor istorice ale regimului sovietic din timpul celui de-al doilea Război Mondial”, ca preludiu al celebrării în CSI (sub egida Rusiei) a 65 de ani de la Marea Victorie pentru apărarea Patriei (URSS), pentru a „polariza societate” în baza poziţiei pro sau contra elogierii meritelor oricum „discutabile” ale Armatei Sovietice.

Reclame
Explore posts in the same categories: Alegeri anticipate 2009, moldova

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: