[Comentariu] Comuniştii vânează „lupii” Alianţei pentru integrare europeană

Eşuarea iniţierii negocierilor dintre liberal-democraţi şi comunişti poate fi cu adevărat considerată startul oficial al unei noi faze de criză politică în RM, ce poate cauza în final alegeri anticipate. Până atunci, ambele tabere îşi consolidează poziţiile învinuindu-se reciproc de cauzarea blocajului politic curent. Spre deosebire de Alianţa salutată de electoratul progresist şi pro-european al RM şi susţinută în nenumărate rânduri de actorii occidentali, PCRM-ul se poate deocamdată consola cu declaraţiile destul rezervate ale Moscovei (emise în cadrul recentei vizite a liderului comunist la Soci).

Cu toate aceastea, nu trebuie subestimată capacitatea comuniştilor de a interesa autorităţile ruse, prin manipulări în problemele conflictului transnistrean şi statutul de neutralitate a Moldovei.

Între timp, PCRM-ul a declarat oficial „vânătoarea politică” pentru atragerea voturilor democraţilor conduşi de Lupu. Principalele arme pe care acesta mizează sunt „şantajul” şi „coruperea politică voalată”, sau altfel spus pasivă, a Partidului Democrat. Finalitatea este clară – distrugerea Alianţei prin transferarea modelului Consiliului Municipal Chişinău în noul for legislativ, discreditând şi îngustând sprijinul lor electoral.

Încercările de „şantajare” sunt gândite în special din perspectiva contactelor pe care le întreţin forţele liberal-democrate cu exponenţii occidentali.  Prin urmare, pentru a evita organizarea unui nou scrutin, Occidentul ar fi cointeresat să convingă Alianţa (unii dintre ei) să accepte condiţiile impuse de comunişti. Afirmaţiile făcute recent de liderul PLDM, Vlad Filat, despre neimplicarea Vestului în „forţarea” benevolă a PCRM în depăşirea crizei actuale, denotă dispoziţia care persistă în rândurile lui. Or, dacă factorii occidentali nu au intervenit până acum în ajutorul Alianţei, atunci care sunt şansele că aceştia o vor face de acum înainte. Mai ales, după ce Voronin a discutat la Soci situaţia politică din RM, iar Medvedev, deşi foarte subtil, a lăsat să se înţeleagă că nu este indiferent de viaţa politică din RM. Nu întâmplător preşedintele PCRM a abordat conflictul transnistrean la întrevederea cu Medvedev. Sensibilizarea şi mobilizarea Bruxellului în facilitarea eventualei coaliţii de „centru-stânga”, cu participarea PDM, este văzută de comunişti anume prin intermediul dosarului transnistrean. Europenii atrag atenţia problemei securităţii regionale, după cazul Georgiei şi multiplelor incidente ruso-ucrainene în contextul Flotei maritime ruse din Crimeea.

Pe lângă şantaj, PCRM intenţionează să ademenească democraţii cu mandate în viitorea guvernare, dar în special, cu funcţia de preşedinte a RM (în schimbul mandatului de spicher al Parlamentului). Chiar dacă Lupu a declarat că nu va accepta nicio propunere comunistă, intensificarea crizei politice, pe fondul agravării situaţiei politice, va necesita schimbarea opticii acestui partid.

Ipotetic vorbind, dacă nu vor fi găsite modalităţi pentru aplanarea confuziei constituţionale, indentificarea „fugarilor” printre comunişti va fi în impas, atunci „fuzionarea” PDM cu PCRM va prinde contur. În acest caz, democraţii ar putea cere garanţii din partea Occidentului pentru operarea „fuziunii” (parţiale şi de scurtă durată, sub formă de compromis), dar şi medierea lui în relaţionarea cu ceilalţi membri ai Alianţei. După alegerea preşedintelui, democraţii ar putea „reveni” în Alianţă, angrenând-o în formarea Guvernului etc.

Această variantă este riscantă şi controversată, dar ea ar permite soluţionarea unei serii de probleme, creând condiţii pentru „decomunizarea” Moldovei. Însă, dacă comuniştii vor ocupa poziţii centrale în noul for legislativ, inclusiv cea de spicher, atunci vom asista la reanimarea caracterului parlamentar al RM, unde funcţia Preşedintelui ţării va fi secundară, iar Guvernul liberal-democrat va fi supus unei critici regulate din partea comuniştilor lui Voronin.

Pe de altă parte, comuniştii pot folosi acest şiretlic pentru a denigra Alianţa, generând ulterior alegeri anticipate favorabile în primul rând lor.

Scenariile sunt diverse, de aceea, liberal-democraţii trebuie să le examineze cu atenţie prevenind derularea stratagemelor inventate de comunişti pentru a descuraja avântul pro-european al electoratului moldovenesc.

Explore posts in the same categories: Alegeri anticipate 2009, Coaliţia "Alianţa pentru integrare europeană", moldova

2 comentarii pe “[Comentariu] Comuniştii vânează „lupii” Alianţei pentru integrare europeană”

  1. Artur Says:

    Nu pot sa spun ca nu am anticipat refuzul unui dialog al comunistilor cu AIE. Totusi, tactica „dezbina si domina” nu cred ca va merge de aceasta data, cel putin pina la formarea guvernului dapa care nu exclud ca vor aparea m multe neintelegeri intre partidele din alianta.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: