[Adevarul] Rezultatul anticipatelor asupra situaţiei economice din Republica Moldova

FOREIGN POLICY România

Forum FP. Subiectul Moldova din prima ediţie a Omnibusului FP România a generat explicaţii de detaliu fin. Prima chestiune: de cine depinde situaţia economică a moldovenilor

Rezultatul alegerilor anticipate poate îmbunătăţi situaţia economică a Republicii Moldova?

Denis Cenuşă: Situaţia economică post-electorală din Republica Moldova va fi în strânsă conexiune cu climatul politic instaurat de noile partide parlamentare. Atât donatorii internaţionali ca Fondul Monetar Internaţional, cât şi instituţii financiare regionale – BERD şi BEI sunt în aşteptarea ieşirii Moldovei din criza politică provocată de evenimentele din 7 aprilie pentru a preîntâmpina colapsul „micii republici” – ireversibil în cazul nereparării urgente a deficienţelor economice serioase. Amintim că FMI a putut veni în ajutorul Islandei recent „falimentate” graţie şi voinţei politice coerente a autorităţilor islandeze. Spre deosebire de acest stat insular îndepărtat, RM, denumită în trecutul recent „insulă de stabilitate” de către conducerea comunistă, riscă să rateze ajutorul FMI dacă va fi antrenată în confruntări politice de durată.

Pe de altă parte, mediul de afaceri intern (IMM-urile, dar şi agenţii economici mai solizi) şi-a comprimat la maxim cifrele de afaceri anticipând costuri cauzate de incertitudinea proceselor politice din ţară. Revenirea, sau mai bine spus menţinerea PCRM-ului la putere, ar fi insuportabilă pentru comunitatea de afaceri, care deja aspiră la îmbunătăţiri şi ajustări esenţiale a politicilor economice, puternic marcate de „verticala puterii” instituită de actualul Preşedinte în exerciţiu, V. Voronin, prin care s-a reuşit subordonarea practic integrală a mediului de afaceri moldovenesc.

Articolul integral poate fi accesat aici

Anunțuri
Explore posts in the same categories: Alegeri anticipate 2009, moldova

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: