O Moldovă politizată

Episoadele electorale repetate, acompaniate de o luptă acerbă, neloială, iar pe alocuri şi primitivă, între diversele grupări politice mai noi şi mai vechi, mediatizate pe toate căile posibile, au adâncit şi mai mult politizarea societăţii moldoveneşti.

În familie, la şcoală, pe stradă sau la cafenea, discursurile încep sau ajung în final la dezbaterea superficială şi unilaterală, deseori maniacală, dar întotdeauna subiectivă, a ambiguităţilor politice din ţară. Obsesia indivizilor faţă de politică este explicabilă. Cei supuşi unor lipsuri materiale acute, distanţaţi de viaţa publică activă, indiferenţi faţă de activismul civic, îşi exprimă nemulţumirea cumulată blamând politica moldovenească. Afaceriştii şi ceilalţi reprezentanţi ai sectorului privat dedică ore în şir discuţiilor despre evenimentele politice, deoarece bunăstarea lor este determinată de calitatea actului de guvernare. Fără a alege un anumit tip de limbaj, ambianţă sau interlocutor, aceştia se lasă uşor atraşi în discursul public, antrenat în mod premeditat la materializarea ficţiunilor „politice” elaborate de artizanii complexaţi, dar influenţi, ai politicii moldoveneşti. Important pentru politicieni este randamentul echivalat în puncte electorale şi simpatii din partea alegătorilor, iar pentru spectatorii scenelor politice – propria satisfacţie obţinută în procesul de vizionare a luptelor dintre partidele bune şi cele rele.

În loc să-şi revendice drepturile, asumându-şi obligaţiile de rigoare, în relaţiile lor cu angajatorii, autorităţile locale sau aleşii poporului, cetăţenii preferă să îşi exprime frustrările judecând asupra abstracţiilor politice. Asemenea practici sunt deja trăsături inerente culturii de comunicare interpersonală şi publică.

Moştenirea mentalităţii sovietice şi eşecul instaurării gândirii democratice în primul deceniu al independenţei au compromis procesul de maturizare a societăţii moldoveneşti. Mulţumiţi de posibilitatea de a expune sporadic critica la adresa guvernanţilor de regulă  „vinovaţi”, după aproximativ cinci decenii de tăcere totală sau parţială şi 18 ani de confuzie, adaptare şi iniţiere politică, indivizii nu au învăţat să mânuiască abil libertatea de exprimare. Evitând disciplinarea clasei politice, indivizii folosesc metode paternaliste aplicate în interiorul familiilor lor. Mustrarea verbală tipice pentru instituţia familiei este inadecvată şi total depăşită pentru schimbarea atitudinii şi comportamentului politicienilor care, spre deosebire de „copiii” aparent docili ai indivizilor, sunt independenţi şi posesivi. Obţinerea unor rezultate pozitive din partea politicienilor va fi posibilă doar în cazul schimbării paradigmei de relaţionare. Aleşii poporului nu sunt altcineva decât „parteneri” care în schimbul votului trebuie să presteze servicii calitative. Raza lor de acţiune este strict reglementată de legislaţia în vigoare, iar orice derogări urmează să conducă la reziliere „acordului” cu votanţii. Funcţionarea eficientă a regulilor de control şi contrabalansare faţă de clasă conducătoare depinde de amploarea spiritului de iniţiativă civică în rândul cetăţenilor.

Reţeta este clară, dar nici pe departe simplă. Exponenţii societăţii de unii singuri trebuie să efectueze saltul de la o stare „politizată” şi perdantă la una democratică şi eficace. Fisura primară în „găoacea” inferiorităţii cetăţenilor faţă de actorii politici rezidă în uzitarea plenară a drepturilor şi libertăţilor, în vederea supravegherii şi îmbunătăţirii permanente a exerciţiilor de guvernare.

Explore posts in the same categories: moldova

2 comentarii pe “O Moldovă politizată”

  1. Cristi Says:

    La fel cum a facut Grecia cu FYROM , si Romania ar trebui sa faca cu FRSM (Fosta Republica Sovietica a Moldovei).

    Voi sinteti partea mica a regiunii Moldova, dar v-o asumati pe toata. Iaca titlu : „O Moldovă politizată”. Folositi de acum termenul corect : „O Republica Moldova politizata”.

  2. Cristi Says:

    Daca vreti sa fiti cu noi e bine pt ca sintem frati. Daca nu, nu va mai permitem sa va asumati „Moldova”.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: