[Comentariu] De ce Joe Biden a vorbit despre RM la Bucuresti?

Sursele mediatice moldovenesti continua sa dea dovada de voluntarism in tratarea evenimentelor externe care implica R. Moldova.

Astfel, acestea au prezentat intr-o forma „trunchiata” sau selectiva opiniile vicepresedintelui american, Joe Biden, expuse in cadrul vizitei de la Bucuresti (22 octombrie), cu privire la relatiile RM cu structurile euroatlantice. [1]

Potrivit informatiei oferite de Presedintia Romaniei, in discursul sau inaltul oficial american a vorbit despre imperativul democratizarii, reformele economice si ulterioara integrare euroatlantica, referindu-se la mai multi vecini ai Romaniei, dar nicidecum nu exclusiv la  R. Moldova.

Mentionarea R. Moldova mai degraba a fost dictata de discursul tinut de presedintele roman, in care acesta a abordat  „cauza moldoveneasca”. De aceea, specificarile formulate de Biden nu pot fi considerate drept inspirate din „strategia” americana dedicata in particular RM.

De fapt, in interventia sa responsabilul de politica externa americana se adreseaza Ucrainei, notand aspectul specific anume modului de abordare a Kievului din perspectiva euroatlantica. Formulat in contextul Summitului de la Bucuresti (2008), acest model prevede ca aderarea la NATO atat a Ucrainei, cat si cea a Georgiei, sa  corespunda progresului lor in implementarea reformelor necesare (ancorate in Planuri Nationale de Actiuni).

In alta ordine de idei, vizita lui Biden la Bucuresti are si o conotatie electorala, inclusiv retorica lui din cadrul acesteia si referinta la Moldova, care reprezinta unul din elementele de baza ale campaniei electorale coordonate de Traian Basescu. Prin acest gest, el de fapt ii „multumeste” liderului roman, pentru asistenta geo/politica oferita de acesta SUA in problema noului scutului anti-racheta (SM3), eforturile in domeniul securitatii energitice, dar si pentru liderismul regional pe care, in opinia lui Biden, a capatat-o Romania in perioada lui Basescu.

Desi, in realitate, meritele descrise de Biden sunt contestabile, controversate sau/si exagerate, acestea denota intentia inaltului oficial de a sustine actualul sef roman, care in comparatie cu ceilalti este acceptabil pentru previzibilitatea si pro-americanismul lui sincer.

Referinte:

1. Declaratia de presa comuna a presedintelui Romaniei, Traian Basescu, si a vicepresedintelui Statelor Unite ale Americii, Joseph Biden, http://www.presidency.ro/?_RID=det&tb=date&id=11561&_PRID=lazi

Explore posts in the same categories: moldova, România

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: