[Comentariu] Cât de adevarat este că Rusia e interesată în stabilitatea R. Moldova?

Procesele politice interne din R. Moldova întreţin  interesul Moscovei, a reitereat recent reprezentantul Ministerului Afacerilor Externe rus, A. Nesterenko. Deşi se pare bizară poziţia actuală a Rusiei, care preferă stabilitatea în RM cu scopul indentificării unor soluţii pentru problemele complexe existente la moment [1]. 

Din aceste declaraţii transpare motivaţia Moscovei ce rezidă, la prima vedere, în atingerea unui consimţământ între formaţiunile politice parlamentare rivale.

Cu toate acestea, niciodată până acum poziţia oficială a autorităţilor ruse nu a cuprins „recomandări” categorice adresate Partidului condus de ex-preşedintele RM, V. Voronin, care să impună un comportament conciliant faţă de guvernarea nouă atât de mult apreciată de Moscova. Anume această rezervă/handicap de abordare foarte vizibil şi precauţia în relaţia cu comuniştii ridică semne de întrebare privind:

  • variabilele intenţionalităţii reale ale Moscovei în relaţie cu viitorul politic al RM (integrarea europeană vs. stagnarea post-sovietică);
  • atitudinea autentică a acesteia faţă de actorii locali, în special cei de orientare pro-Occidentala anterior ostili Federaţiei Ruse (pro sau contra Alianţa pentru Integrarea Europeană);
  • modul cum este înţeles termenul de „stabilitate” de către Rusia (evoluţie sau stagnare) şi dacă are careva trăsături identice cu cel promovat intens în campania electorală de anacronicii comunişti (cu susţinerea tacită sau expresă a Kremlinui).

Experienţa anterioară demonstrează că foarte rar conţinutul discursului Moscovei corespunde cu esenţa acţiunilor întreprinse de ea. De aceea, declaraţiile oficialului rus nu pot fi tratate cu deplină credibilitate. Mai ales, dacă le comparăm cu intervenţiile europenilor, care sunt mai insistenţi şi consecvenţi în construirea unor oportunităţi pentru consens între formaţiunile politice. De asemenea, spre deosibire de oficialii ruşi, cei europeni sunt pregătiţi să sprijine financiar şi politic de o manieră corespunzătoare ca să asigura în mod realist „stabilitatea” R. Moldova, în condiţiile combinaţiei de crize politico-economice existente.   

Referinţă:

1. О ситуации вокруг президентских выборов в Молдавии, http://www.mid.ru/brp_4.nsf/0/FE3BBA78EEF5E631C325766B0050667B

Explore posts in the same categories: moldova, Rusia pretutindeni

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: