[Comentariu] Italienii sunt multumiti de moldoveni?

Marturisirile lui Frattini facute ministrului moldovean de externe in cadrul recentei reuniuni a Initiativei Central Europene, relatate de premierul moldovean Vlad Filat in contextul vizitei sale de la Bucuresti, confirma veridicitatea steriotipurilor referitoare la emigrantii moldoveni angajati in campul muncii din Italia. Atitudinea pozitiva a oficialul italian fata de lucratorii moldoveni, apreciati pentru capacitatea lor de integrare in comunitatea italiana si non-conflictualitatea cu legislatia italiana, ar putea avea un impact favorabil asupra negocierilor privind liberalizarea regimului de vize cu UE pentru cetatenii toti moldovenii.

Recomandarile Italiei confruntate serios cu problema migratiei ilegale ar putea avea un rol ajutator in atingerea cat mai curanda a unor intelegeri moldo-comunitare pe marginea deshiderii spatiului european pentru circulatia moldovenilor [1].

Mesajul transmis de Frattini demonstreaza cateva lucruri esentiale. In primul rand, aceasta dovedeste odata in plus ca cetetenii moldoveni si cei romani sunt perceputi diferit de catre guvernantii italieni si intreaga societate. Chiar daca majoritatea moldovenilor angajati in Italia detin posapoarte romanesti, acestia manifesta ezitanta in ce priveste alaturarea comunitatilor de romani. Un motiv poate fi cristalizarea identitatii moldovesti in cadrul diasporei. Iar altul poate fi pozitia rezervata a emigrantilor moldoveni  si diferentierea lor deliberata de  angajatii romani din Italia, ca urmare a imaginii negative a vecinilor cauzata de activitatea diverselor grupuri infractionale de origine romana. Presa italiana si reprezentantii politici xenofobi din Italia aprofundeaza si mai mult aceste discrepante, in conformitate cu care moldovenii tind sa se deosebeasca de romani, desi poseda cetatenia romaneasca. De asemene, sub incidenta reducerii critice a tolerantei fata de originarii din Romania, italienii apeleaza tot mai des la diverse prejudecati pentru a stigmatiza posesorii ceteniilor romanesti, dar nu si moldovenii aflati de jure sub jurisdictia statului roman.  

Referinta:

1. Conventia de mic trafic intra in vigoare la 30 de zile de la aprobarea ei in guvernele ambelor tari,
http://www.interlic.md/2009-11-16/conventzia-de-mic-trafic-intra-in-vigoare-la-30-de-zile-de-la-aprobarea-ei-in-guvernele-ambelor-tzar-12990.html

Explore posts in the same categories: UE şi RM

2 comentarii pe “[Comentariu] Italienii sunt multumiti de moldoveni?”

  1. petru_co Says:

    Considerând că majoritatea lucrătorilor moldoveni au sosit în Italia într-un mod ilegal, mi se pare puţin hazlie afirmaţia Dvs. precum elita politică italiană ar aprecia „non-conflictualitatea cu legislatia italiana” a moldovenilor care au reşedinţă în Italia.

    Cât despre a doua parte, despre diferenţierea între cetăţenii români şi moldoveni din Italia, aceasta sună puţin straniu, şi chiar sinistru pe alocuri i.e. când invocaţi argumente moldoveniste despre „cristalizarea identităţii moldoveneşti.” Dacă românii au fost discriminaţi mai mult, sau mai bine spus dacă xenofobii italieni s-au exprimat mai negativ explicit faţă de români, aceasta se datorează la mărimea superioară a comunităţii de naţionalitate română, şi la prezenţa unor grupări criminale (multe din ele dominate de rromi) de origine română, şi nu la o diferenţă intrinsică între imigranţii din România şi Moldova. Şi referitor la identitate, din cât se poate observa (şi aici eu vorbesc chiar din surse primare), niciunde comunităţile etnice române originare din cele două state nu sunt mai aproape decât în străinătate unde sunt unite de aceleaşi circumstanţe.

  2. Denis Cenusa Says:

    Pentru inceput as vrea sa va aduc la cunostinta ca afirmatiile despre imaginea cetatenilor moldoveni in Italia apartin premierului moldovean, dupa cum a fost citat de presa (vezi sursa mentionata la referinta). In continuare va rog sa atrageti atentia asupra faptului ca nu prezint opinia personala, ci evaluez starea de fapt in legatura cu senzatia moldovenilor despre sine. Este arhi-cunoscut faptul ca unii moldoveni prefera sa nu se identifice cu comunitatea de romani pentru faptul ca cea din urma se confrunta cu criza de imagine, accidental rezultata din incidentele criminale in Italia care implica cetateni romani si din pacate au fost generalizate de presa neprofesionista. De asemenea, cred ca cunoasteti bine faptul ca mai este o buna parte din moldoveni, care indiferent de natura afectiunii fata de natiunea romana, continua sa se considere reprezentanti ai poporului moldovenesc, facand abstractie de caracterul propagandistic, „sovietic” si artificial al acestui subiect.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: