Simbolurile islamice – sursa de ingrijorare pentru elvetieni…

Interdictia construirii minaretelor in Elvetia a constituit obiectul referendumului de duminica, 29 noiembrie, din aceasta tara. Sondajul realizat dupa plebiscit a demonstrat ca peste 50 %  [1] din elvetieni au sustinut prohibitia „turnurilor islamice”. Rezultatele acestui referendum vor permite operarea unor amendamente constitutionale care vor interzice edificarea minaretelor pe intreg teritoriul Elvetiei.

 Opozantii constructiilor islamice sustin ca acestea nu reprezinta doar un simbol religios, dar si unul politic, care ar contribui la islamizarea tarii. Pe de alta parte, rivalii lor considera ca impiedicarea ridicarii minaretelor incalca drepturile musulmanilor din Elvetia in ce priveste libertatea credintelor religioase si genereaza  descriminarea in baza de apartenenta religioasa si rasiala.

Unii califica campania impotriva minaretelor initiata de cel mai numeros partid din parlamentului elvetian  (Partidul Popular din Elvetia) drept actiune pur electorala [2]. Totodata, existenta minaretelor in Zurich si Geneva demonstreaza aspectul electoral al referendumului sprijinit de nationalistii elvetieni, care vor sa adune capital politic resuscintand ca deobicei sentimente xenobe si rasiste.

Musulmanii din Elvetia care numara 350.000 de persoane au criticat dur masura intreprinsa de „popularii” elvetieni. Minaretele, la fel ca si moscheele, sunt subiecte vitale pentru comunitatea musulmana din acest stat, dar sensibile pentru cetatenii elvetieni.

Daca fata de amenajarea localurilor religioase nu se atesta critici serioase, atunci minaretele au generat discutii contradictorii. Problema minaretelor rezida in faptul ca, in viziunea oponentilor, ele au o incarcatura religioasa semnificativa, bazata pe caracterul mobilizator si coeziv al acestora, care uneste moscheea, imamii (preotii musulmani) si credinciosii musulmani. Prin intermediul modificarilor in legislatie, fortele politice de dreapta urmaresc prevenirea unei organizari si coordonari mai bune a vietii religioase a grupurilor de musulmani.

Incercarea de a proteja societatea elvetiana de posibila islamizare poate avea insa urmari grave pentru relatiile economico-comerciale cu lumea araba. Actiunile interdictive fata de minarete pot trezi nemultumiri din partea musulmanilor din toata lumea, asemanator caricaturilor daneze de acum 4 ani in urma. Pierderile economice potentiale sunt deoacamdata imprevizibile, dar cu certitudine, problema minaretelor are sanse sa coste scump statul elvetian si acele forte politice (Partidul Popular din Elvetia), care au promovat si au pus pe rol un referendum considerat profund discriminator sau xenofob.

Legitimizarea initiativei „popularilor” elvetieni ar putea fi condamnata nu doar de catre statele musulmane, dar si de catre diverse autoritati europene, care spre deosebire de caricaturile daneze violeaza flagrant drepturile si libertatile fundamentale ale musulmanilor din Elvetia.

Referinte

1.  Жители Швейцарии поддержали запрет на строительство минаретов, http://www.unian.net/rus/news/news-349388.html

2. Swiss move to ban minarets, http://news.bbc.co.uk/2/hi/6676271.stm

Explore posts in the same categories: Identitatea europeana, Islamul in Europa

One Comment pe “Simbolurile islamice – sursa de ingrijorare pentru elvetieni…”

  1. marina Says:

    Respect absolut toate religiile din lume dar, din momentul in care iti alegi sa traiesti intr-o alta tara ,inseamna ca ceva nu e in regula la tine acasa si este mai bine acolo unde ai ales sa pleci
    .Rezulta deci ca trebuie sa accepti tara respectiva cu absolut toate regulile pe care le impune: limba, religie hrana ,.Trebuie sa iti impui in primul rand alte valori culturale si morale
    .Pana la urma nu te roaga elvetia pe tine ca si imigrant sa vii si sa traiesti acolo ci, iti alegi tu unde si cum sa traiesti .Asta este marea problema a celor plecati din locurile stramosesti,nu ce mananci sau ce bei si unde stai.”Umila mea parere.”


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: