[Comentariu] Democraţii lui Lupu relaţionează cu alegătorii utilizând limba rusă

Competiţia politică semideschisă, delicată, dar principială, practicabilă în cadrul Alianţei pentru Integrare Europeană face din demarcarea indentităţilor partinice o necesitate imperativă pentru excelarea/manifestarea/supravieţuirea politică în cadrul următoarelor reprize electorale.  Spre deosebire de partidele liberale, Partidul Democrat se află la marginea procesului de luare a deciziilor. Chiar şi subtilul AMN are pârghii pentru a-şi sonoriza poziţia, beneficiind de portofoliul de vice-preşedinte al Parlamentului, dar şi alte poziţii vizibile şi sesizabile din punct de vedere politic.

Aflaţi într-un vid al crizei constituţionale şi staţionaţi pe porţiunea de centru stânga a spectrului politic, democraţii se simt izolaţi de la evenimentele majore în care se rotesc ceilalţi membri ai Alianţei interesaţi în captarea integrală a atenţiei electoratului, excluzând  fără careva remuşcări chiar şi partenerii. Condiţiile marcate creează premise care împing PDM de la centrul multilingvistic spre stânga rusolingvă. Mesajul comunicat publicului de acest partid devine exclusivist şi se desprinde clar de cel al celorlalţi membri ai Alianţei. Or, pe lângă cauzele pe care le promovează democraţii (sprijinind interesele minorităţilor naţionale), aceştia mai insistă şi pe caracterul lor multietnic caracterizat prin transmiterea unor atitudini în limba rusă.

Redefinirea democraţilor este determinată de un grup de factori interni şi externi, de expresie directă sau latentă, din care fac parte:

 • Constrângerile în cadrul Alianţei şi opoziţia comunistă fac un compus contextual problematic pentru PDM, care nu are nici capacităţile necesare pentru a se impune în dialogul cu alegătorii mituiţi mediatic şi politic de către ceilalţi parteneri de Coaliţie. Mai mult ca atât, PDM luptă cu PCRM-ul aflat în postura de opoziţie, pentru întâietate asupra electoratului cu viziuni, preferinţe sau obiceiuri de stânga, exprimate în ultimul timp preponderent în limba rusă (de la începutul anului, primele comunicate de presă emise de PDM au fost în limba rusă după care expuse în română). Această rivalitate este însă consimţită şi sprijinită de ceilalţi parteneri de Alianţă, care sunt obsesivi după „nimicirea” amprentelor comuniste din politica moldovenească.
 • Reînnoirea şi consolidarea stângii scenei politice reprezintă o altă sursă de disconfort pentru PDM, care sub presiunea dublă extra/parlamentară se face nevoit să-şi reitereze esenţa. Obiectivele majore proiectate de „Moldova Unită” proaspăt înmagazinată cu dezămăgiţii şi dezorientaţii din cadrul PCRM-ului devenit recent „victima” traseismului politic şi a dezaprobării din partea publicului autohton, inclusiv cei care votează constant pentru partidele de orientare rusă. Punctul de pornire al campaniei de fixare a unei personalităţi distincte a început cu manifestul în problema obligării titrării şi/sau dublării în limba română a filmelor derulate în cinematografele din R. Moldova, când democraţii au militat pentru măsuri moderate care să nu prejudicieze interesele minorităţilor etnice. Alt epizod elocvent este aprecierea vizitei preşedintelui român, Traian Băsescu, la Chişinău, din care transpare diferenţa care există între popoarele moldovean şi cel român, despre care vorbeşte PDM pentru a reaminti statul său ponderat şi a diminua discursul profund pro-românesc al partenerilor de alianţă. Ca şi în cazul cinematografelor, etichetarea vizitei şefului statului român în limba rusă (iniţial, după care în română) presupune din nou antrenarea publicului rusofon. Prin asemenea manipulări democraţii încearcă nu numai să se desprindă de sub tutela artificială a Alianţei, dar şi să concentreze în jurul său susţinătorii relaţiilor interetnice din RM în baza limbii ruse.
 • Interesul faţă de actorii externi şi viceverse obligă PDM-ul să se manifeste mai pregnant pentru a se instala în topul formaţiunilor moldoveneşti sprijinite de Rusia la eventualele alegeri anticipate. Or, Moscova va încerca să mizeze pe dublele sau triplele opţiuni, după modelul ucrainean, pentru a repune în joc parteneri locali-naţionali agreabili. Prin urmare, PDM înţelege că va fi pus în situaţia să concureze cu PCRM şi cu „Moldova Unită”, de aceea, a demarat măsuri de ademenirea a electoratului pro-rusesc.
Reclame
Explore posts in the same categories: Coaliţia "Alianţa pentru integrare europeană", CSI sau Comunitatea Statelor In/dependente de Rusia, moldova

2 comentarii pe “[Comentariu] Democraţii lui Lupu relaţionează cu alegătorii utilizând limba rusă”

 1. Ion Bargan Says:

  Salut Denis. Am primit si eu de pe comunicate.md prima data declaratia PDM in limba rusa, ulterior in romana. Interesanta abordare, chiar daca e clar ca nu are o sustinere unanima in cadrul partidului.

  Se asteapta nu doar o lupta pentru electoratul de stanga dintre Partidul Democrat si Moldova Unita, ci si pentru relatia cu Partidul ”Edinaia Rasia”. Proaspat revigorata, formatiunea politica ”Edinaia Moldova” poate sa reduca din simpatiile pe care le-a castigat PDM de la principalul partid din Federatia Rusa.

 2. Denis Cenusa Says:

  Ion, merci pentru comentariu. Despre legaturile „de sange” care exista intre PDM si Rodinaia Rossia am mentionat in articolele precendente, referindu-ma la vizita lui Lupu la congresul extraordinar la edinorosilor de la Sankt-Petersburg in timpul celor doua runde de alegere a presedintelui tarii in RM. Este un detaliu despre care am spus dar putini au atras atentia – PDM nu a semnat niciun document de colaborare cu Edinoia Rossia, desi Lupu declara initial ca anume cu acest scop viziteaza capitala nordica a Rusiei. Mai mult, multi alti reprezentanti de partide nationale din alte tari au parafat asemenea parteneriate, cu exceptia PDM.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: