[Comentariu] Limitele geopolitice ale confruntării Băsescu-Voronin

Animozităţile dintre actualul preşedinte român şi precedentul şef de ţară al R. Moldova, actualmente lider al opoziţiei, tanscend vertiginos cadrul afacerilor locale bilaterale, conturând „dosare” noi în jocurile geopolitice regionale. În urma călătoriei sale în R. Moldova, aliatul fidel al Occidentului, Traian Băsescu a suscitat atenţia Washingtonului asupra problemei frontierelor moldo-române. Iar „oponentul” lui – Vladimir Voronin – a apelat la ajutorul Bisericii ruse.

Involuntar sau organizat, dar în prezent, se accentuează tendinţa unei politici populiste  „marcă Băsescu” ofensive în relaţie cu R.Moldova, combinată cu o conducere moldoveană dispusă mai degrabă spre concesii, decât compromisuri, în relaţie cu Bucureştiul. Raporturile virtuoase susţinute în paralel de democrat-liberalii din România şi „tandemul” liberal-democrat din R. Moldova  precipită însă puternic agenda politicii interne, atrăgând simultan privirea forţelor exogene intersectate geopolitic în această regiune.

Legăturile „nodale” de ordin geopolitic devin tot mai strânse odată ce sunt implicate nu numai guverne, parlamante sau preşedinţii, dar şi organizaţii inter-guvernamentale sau biserici. Astfel, comuniştii în frunte cu revanşistul Voronin sunt decişi să se plângă pe acţiunile României nu numai în forurile europene sau de cele de ordin internaţional, dar şi în cele post-sovietice, cum ar fi Comunitatea Statelor Independente. Deşi, mişcările preşedintelui român nu au fost repudiate de liderii din fostele republici sovietice, nici măcar de Moscova, „falşii” comunişti moldoveni insistă asupra necesităţii stopării „ofensivei” politice girate de  „tutorele”  românilor de pretutindeni – romanticul şi „exuberantul” Traian Băsescu.

Dedicaţia cu care comuniştii inundă opinia publică autohtonă cu retorică românofobă caracterizează cât de apăsătoare este influenţa românească pentru ei şi cercurile pe care aceştia le servesc. Schimbul de patronaje în afacerile de ordin politic, iar latent şi economic, ale oricărei ţări provoacă consecinţe dureroase pentru unii actori, cu atât mai mult când există variate infiltrări din exterior, provocate cu rea intenţie. De aceea, în Moldova nu are loc doar redifinirea statutelor în cadrul clasei politice moldoveneşti, dar şi ierarhia în controlul asupra sferelor materiale de profit maxim, inclusiv politic.

În timp ce datorită lui Băsescu, problema frontierei moldo-române a intrat în vizorul secretarului de stat american, Hillary Clinton, care s-a arătat îngrijorată de vulnerabilitatea provocată de ea, Voronin i-a ripostat antipodului său „identitar” şi „doctrinar” cu o vizită la patriarhia rusă lipsite însă de careva reacţii caustice din partea liderului spiritual rus. Poziţia patriarhului de la Moscova a fost încadrată în limitele diplomaţiei religioase, iar constatările artificiale deduse de presa pro-comunistă din întrevederea lui Voronin cu Kiril nu au fost confirmate de sursele oficiale ale bisericii ruse (Vezi aici: Святейший Патриарх Кирилл встретился с бывшим президентом Республики Молдова В.Н. Ворониным ).

Posibil speculaţiile pe tema întrevederii misterioase dintre liderul comuniştilor şi apăratorul creştinismului ortodox rusesc a fost adresată nu atât preşedintelui României, cât mai degrabă Bisericii Ortodoxe Române, care în urma vizitei lui Băsescu a primit careva „garanţii” din partea conducerii moldoveneşti. Pe de altă parte, prin intermediul acestor înscenări şi distorsionări de informaţie se doreşte dezbinarea Alianţei pentru Integrarea Europeană. Iar invitaţia primită de Marian Lupu de la Biserica rusă vine să pună în mişcare acest obiectiv.

În orice caz, bătălia pentru dominaţia „propagandistică” asupra moldovenilor anesteziaţi din punct de vedere identitar sau a celor asimilaţi de „moldovenismul statalist de factură sovietică”,  purtată pe alocuri expresiv, iar uneori foarte subtil, dintre preşedintele român sau „infractorul care a vizitat locul crimei” (după cum l-a numit M. Tkaciuc) şi liderul comunist care la dezămăgit profund pe credulul de Băsescu se va radicaliza şi mai mult.

Până la alegerile anticipate sau până la sfârşitul mandatului actualului Parlament, problematica relaţiilor moldo-române va aţâţa în continuare spiritele în societatea moldoveană. Paradoxal, dar interesul faţă de menţinerea „focarelor” moldo-române va fi la fel de mare atât în tabăra comuniştilor însetaţi de putere, cât şi în cazul acelor membri ai Alianţei pentru Integrare Europeană care demonstrează incapacitate sau dezinteres de a propune alegătorilor moldoveni alte „porţii de momeală”.

Explore posts in the same categories: Coaliţia "Alianţa pentru integrare europeană", moldova, RM şi România

3 comentarii pe “[Comentariu] Limitele geopolitice ale confruntării Băsescu-Voronin”

  1. Cde Says:

    Lucrurile stau putin cam mult mai altfel dar cum sa spunem destul de altfel mai ales cand vorbim de frontiere in rasaritul europei ,sau conceptii statale,care in prezent sunt naruite aproape completodata cu naruirea irevocabila a sovietismului fara noima ,si unii magari fac apel la america sau usa;care nu prea stie pe ce lume se afla ,si nici pe unde se afla europa ,dar prin ceata parca a aflat pe unde este georgia, cecenia si mai ales ucraina , caci aici este problema cum spus si gener.vlasov si von Kleist ,marele mareshal

  2. Kiut Says:

    Pe basescu si liota pdl,sau psd,nu-l intereseaza aspectul geopolitic decat sub forma de jaf intai pentru el si apoi pentru stapanii lui usa,si anglia ,pentruca din nastere,caci unii spun ca fost si mic, s-a nascut infometat,chiar daca ma-sa ii dadea mai mult arpacas,sau ciulama de spanacsau frunze de mesteacan si la fel boc,videanu,etc de aceea vrea niste portii in moldova cu vedere daca se poata la oceanul inghetat sau la muntii himalaia, si boc ,si ilescu s-au oferit sa-l ajute impreuna cu psd,iar crin este prea ocupat ,ca sa intervina in problema,


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: