Militari moldoveni pentru coaliţiile SUA

Pentru FOREIGN POLICY ADEVĂRUL

Atât comuniştii cât şi liberal-democraţii din Republica Moldova au trimis trupe sub comanda americană, pentru a-şi afirma o politică externă multivectorială. Prin participarea la campaniile din Irak şi Afganistan, Chişinăul urmăreşte obţinerea sprijinului vestic în problema transnistreană sau beneficii economice.

După ce a avut un mic contingent în Irak, Republica Moldova participă, mai nou, şi la operaţiunile internaţionale din Afganistan. Fostul preşedinte Vladimir Voronin spune acum că SUA i-au cerut militari contra unor sume din ajutoarele destinate ţărilor sărace şi îi acuză pe noii guvernanţi moldoveni că fac acelaşi joc, cu referire la ajutorul de 262 de milioane de dolari oferit recent de Washington.

Autorităţile moldovene răspund că participarea la operaţiuni de menţinere a securităţii internaţionale face parte din obligaţiile oricărui stat integrat în sistemul mondial.

În mod tradiţional, relansarea relaţiilor Republicii Moldova cu partenerii occidentali conduce la implicarea în afaceri militare. Ca şi în cazul guvernării comuniste, când militarii moldoveni au fost încadraţi în operaţiuni umanitare şi de reconstrucţie post-conflict în Irak (2003-2008), Alianţa pentru Integrare Europeană a decis antrenarea ţării în operaţiunile de menţinere a păcii în Afganistan.

Iniţiativa guvernării comuniste se înscria în campania internaţională împotriva terorismului aflată sub egida SUA. Pentru Washington, chiar şi atragerea unor state fără greutate regională însemna multiplicarea numărului de aliaţi, ceea ce conferea campaniei legitimitatea necesară.

Atac la neutralitate

Aflată în afara pericolului real al terorismului mondial, dar ghidată de interesul unor legături mai strânse cu liderii comunităţii internaţionale, Moldova lui Voronin a acceptat provocarea de a se alătura SUA deşi conştientiza perfect poziţia ostilă a Rusiei, care s-a opus mereu campaniilor militare purtate de americani şi de aliaţii lor.

Completarea forţelor multinaţionale din Irak cu trupe ale unor state CSI ca Republica Moldova sau Ucraina irita Moscova şi pentru că acestea nu participau la Organizaţia Tratatului de Securitate Colectivă dar acceptau să se afle sub comandamentul american – mai mult, Moldova este, constituţional, ţară neutră. Balansarea între Est şi Vest a fost „cartea de vizită” a fiecărei guvernări de la Chişinău pentru că aduce avantaje, inclusiv de ordin economic.

Indiferent de fluctuaţiile politicii externe moldoveneşti, comuniştii nu au luat în considerare retragerea micului contingent moldovenesc din Irak (circa 100 de genişti de-a lungul perioadei) decât când Bagdadul a dat acest semnal tuturor. Regimul Voronin a cochetat în această manieră cu colosul american nu doar din nevoia afirmării modelului politicii externe multivectoriale, dar şi pentru a căpăta câteva dividende politice concrete – în primul rând, susţinere politică americană în rezolvarea problemei transnistrene.

Continuarea la ADEVĂRUL FOREIGN POLICY

Reclame
Explore posts in the same categories: Amestec de geo/politică, Campania Militară în Afganistan, Securitate

Etichete: ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: