[Comentariru] Motivele din care Filat a parasit Parlamentul

Preluat de JURNAL.MD, UNIMEDIA, CUVINTE NOI

Mandatul de parlamentar intr-un moment a devenit pentru Vlad Filat o sarcina dificila in paralel cu indeplinirea functiei de prim-ministru. Setul de argumente aduse de el pentru a-si justifica plecarea, iar concomitent si sederea in cadrul legislativului moldovean (dupa ce a fost ales premier), este insa fondat pe repere destul de slabe.

In primul rand, legile adoptate de Parlament (de exemplu, Legea privind bugetul etc.) cu participarea liderului liberal-democrat, fara de care Guvernul lui Filat ar fi nimerit in dificultate, puteau fi puse pe rol si fara asistarea lui nemijlocita. Mai ales, dupa ce tot Filat a accentuat ca PLDM functioneaza dupa principiile democratiei, ceea ce exclude rolul autoritar al liderului de partid si antrenarea lui intr-un proces de control asupra membrilor, pentru a evita si/sau depista careva abateri din partea lor.

Secundo, liderul PLDM inoculeaza ideea unui sacrificiu in favoarea responsabilitatilor mai complexe in Guvern, decat cele rezultate din activitatea parlamentara. Acest rationament este la fel infirmabil. Or, obiectivele atinse de Guvernul RM pana acum au fost extrem de dificile (creditul FMI, reluarea relatiilor externe, energizarea dialogului cu UE si Occidentul in general etc.), incomparabile cu initiativele legislative, care in virtutea unei majoritati confortabile de voturi au fost facile.

Prin urmare, miscarea lui Filat poarta un caracter de sorginte politica si mai putin o amprenta tehnocrata, fiind motivata de urmatoarele elemente:

 • In perioada apropriata vor expira cele 6 luni in care potrivit legislatiei un ales al poporului poate detine concomitent o functie in legislativ si executiv. Cu toate acestea, in loc sa puna accentul pe termenul prescris de lege, Filat a recurs la metode populiste pentru mentine atentia jurnalistilot axata pe persoana sa. De aceea, gestul liderului liberal-democrat are drept scop valorificarea situatiei dedublarii functiilor in cele doua puteri in stat si concentrarea pe pozitia cea mai avantajoasa.
 • Pe langa aceasta plecarea lui Filat din forul legislativ tine de imaginea Parlamentului, care este compromisa de alti reprezentanti ai Aliantei pentru integrare europen. La fel este vorba si de impactul politic, care la moment este mult mai valoros via Guvernul R.Moldova, decat in formula legislativ/executiv.
 • Filat intentioneaza sa se distanteze de ceilalti lideri ai Aliantei pentru Integrare Europeana, alegand o platforma mai propice si productiva, precum si mai particulara. Individualizarea este necesara cu atat mai  mult cu cat  alegerile anticipate ar putea avea loc in septembrie 2009.

Realitatea politica va impinge liderii formatiunilor politice partenere sa lupte pentru simpatiile electoratului educat si dependent de abordari comportomentale patriarhale. Din acest punct de vedere, Vlad Filat pare sa urmareasca o autonomizare de fatada nu doar fata de partenerii de coalitie, dar si de propriul partid, investind masiv in propria imagine. In conditiile alegerilor anticipate, rolul major il poate avea anume confruntarea liderilor decat cea a echipei sau a proiectelor de dezvoltare pentru R. Moldova.

Explore posts in the same categories: Coaliţia "Alianţa pentru integrare europeană", moldova

4 comentarii pe “[Comentariru] Motivele din care Filat a parasit Parlamentul”

 1. anonim Says:

  si daca ceea ce ai scris nu corespunde cu realitatea??? nu te-ai gindit ca toata proiectia ta ar putea fi imaginara…daca ai dat gres ce responsabilitate iti asumi??? sau scrii fara asumare….

 2. deniscenusa Says:

  @Anonim – reiesind din experienta si specializarea mea nu fac altceva decat evaluez realitatea politica si tendintele care persista in aceasta. Pluralismul de opinie prevede diversitate si complexitate de rationamente in aceeasi masura. Va rog sa va argumentati pozitie sau sa veniti cu contraargumente.

 3. Nelu Railean Says:

  Scopul real pentru care Filat a parasit parlamentul acum – il vom afla ulterior numaidecat. Eu consider ca Lupu si Filat au deja o intelegere de colaborare pentru alegerile parlamentare viitoare.(cu Filat a iesit si Buliga si cred ca din tabara acestora isi vor depune mandatul cam toti deputatii). Unul va strange voturi pe o „jumatate” de esichier politic, altul pe alta jumatate, critici reciproce putine, ministri, vice-ministri de Externe, de Economie, etc in Guvern. Asa cu sigaranta se vor putea castiga alegerile de aceste 2 partide, in jurul carora cred ca pe parcurs se vor concentra toate fortele.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: