[Comentariu] Biserica in scoala – pericol sau necesitate?

Preluat de Revista International „ACUM”, CUVINTE NOI

Patrunderea religiei in sistemul de invatamant sub egida solutionarii problemelor socio-comunitare poate avea repercusiuni, pe care actualele autoritati le trec cu vederea sau le accepta asumandu-si riscuri, deocamdata imprevizibile.

Surprinzator, dar pentru prima data cele doua Mitropolii ale Bisericilor Ortodoxe din R. Moldova au convenit asupra unui obiectiv comun, discutand cu actualul guvern asupra problemei introducerii obiectului religios in scoli. Ambele Biserici sunt pregatite sa conlucreze pentru a atinge acest scop. Desi, la prima vedere, cele doua institutii religioase sustin o pozitie unica, exista totusi diferente esentiale de abordare.

Mitropolia Basarabie este adeptul unei pozitii mai liberale, acceptand caracterul facultativ al studierii religiei. Pe cand, biserica subordonata Patriarhiei ruse insista asupra necesitatii obligatorii a religiei in scoli, ba mai mult, Inaltul Preasfintit (IPS) Vladimir a sugerat in cadrul reuniunii cu premierul moldovean, Vlad Filat, ca ar fi binevenit supunerea initiativei date unui plebescit.

Pe langa aceasta, mitropolitii celor doua biserici au afisat premise diferite care generat acest imperativ. Mitropolitul Basarabiei a explicat decizia de a include religia in programul de invatamant (incepand cu septembrie 2009) ca o modalitate de a educa populatia „bolnava” si inculta. IPS Vladimir justifica insa necesitatea acestei masuri ca rezultat al gradului crescand de criminalitate, care prin intermediul predarii scripturii sfinte poate fi combatut.

Lasand la o parte, dividendele politice obtinute de PLDM, al carui lider apare in ipostaza unui impaciuitor al Bisericilor Ortodoxe din Moldova, urmeaza sa evidentiam care sunt conditiile in care s-a impus aceasta initiativa.

  • Guvernarea doreste mobilizarea/incurajarea electoratului confruntat cu grave probleme de ordin socio-economic. Apropierea populatiei de institutia bisericii mereu a jucat rolul de tranchilizant, in prezent, avand menirea de a slabi presiunea publica asupra actualei conduceri.
  • Autoritatile nationale de varf urmaresc consolidarea dialogului religios intre cele doua metropolii ale R. Moldova. Primul semnal in acest sens este afirmatia ISP Vladimir de a solicita asistenta Patriarhiilor ruse si romane in problema studierii religiei. Or, doua institutii rivale ajung la un consens pentru a promova in comun  implicarea religiei in procesul educational. In pofida scopurilor „nobile” urmarite de acestea, obligativitatea predarii religiei este insa un prim pas pentru intensificarea influentei asupra populatiei.
  • Mitropolia Moldovei a solicitat asistenta Patriarhiei ruse in vederea elaborarii materialelor educationale pentru obiectul religios. Or, aceasta incearca sa replice la scara mai mica modelul rusesc.

Ingerinta factorului religios in sfera educationala poate cauza o serie de consecinte si riscuri legate inclusiv de securitatea nationala:

  • Studierea religiei, fie optional sau obligatoriu, incalca legislatia care prevede neimixtiunea bisericii.
  • Incercarea de a prelua modelele straine pentru predarea religiei in scolile din RM nu va reprezenta o valoare aadaugata pentru mecanismele educationale, contribuind in mod principal la raspandirea factorului religios in discursurile publice decat la abordarea si solutionarea de facto a unor probleme stringente.
  • Lipsa unui obiect de studiere a civilizatiilor, in conditiile impunerii religiei Bisericii Ortodoxe, trezeste nedumeriri serioase. In primul rand, este clara situatia cand majoritatea parintilor vor accepta acest obiect din rationamente morale. Odata ce unii copii vor studia acest obiect, iar altii altii vor evita apartinand unor familii cu parinti care fac parte din miscari religioase alternative, apare riscul aparitiei unei discriminari si a unei intolerante in randul celor scolarizati.
  • Riscul major consta insa in amplificarea prezentei religioase in viata publica (inclusiv a celei straine), care eventual va asigura mentinerea R. Moldova in sfera de influenta fie a Romaniei sau a Rusiei, radicalizand societatea.  
Explore posts in the same categories: moldova

One Comment pe “[Comentariu] Biserica in scoala – pericol sau necesitate?”


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: