[Comentariu] „Proiectul Moldovenesc” – o noua intiativa anti-liberala

Preluat de HOTNEWS.MD

Lansat la o zi dupa celebrarea a 92 ani de la unirea Basarabiei cu Romania produsa in 1918, „Proiectul Moldovenesc” vine sa contureze caracterul divergentelor dintre liberalii romanofili si comunistii moldovenisti. Pe langa lupta politica clasica intre guvernare si opozitie, care anterior se situau pe pozitii inverse, se accentueaza confuntarea „ideatica” intre statalistii declarativi, potentiali si cei autentici. In mod cert, initiativa comunistilor vizeaza nu numai oponentii lor politici, tintind concomitent mai multe obiective :

 • Aprofundarea divergentei politice interne prin consolidarea imaginii „dusmanului intern”  atribuite partidelor de la guvernare, care pe langa etichetele de forte antinationale, antistatele, obtin calificativul „antisociale”.
 • Interiorizarea unor discepante doctrinare, intre adeptii aripei de stanga si centru-stanga a esichierului cu cei orientati spre dreapta.
 • „Infiltrarea” in cadrul societatii civile, dupa mai multe tentative esuate de a infiinta un mediu asociativ alternativ in timpul primei campanii electorale (spre exemplu, Coalitiile alternative de monitorizare a alegerilor parlamentare).
 • Divizarea si/sau antagonizarea societatii civile, prin „apropierea” de actorii civili intedependeti si non-partizani, care in cele din urma devin mesageri voluntari ai PCRM, iar indirect sunt fortati sa intre in confruntare cu reprezentantii ce sunt in prezent puternic conectati sau chiar inseparabili de guvernare.

„Proiectul moldovenesc” constituie un element al resetarii PCRM din partid al puterii transferat in opozitie, cu o acoperire electorala subtiata de „distantarea de popor” care a durat 8 ani, recunoscuta cu plina sinceritate de catre liderul PCRM, V. Voronin, cu mai multe ocazii recente. Totodata, in conditiile micsorii obiective a electoratului traditional (depopulare, mortalitate etc.), comunistii tind sa inregimenteze noi categorii, mai ales in randul celor nemultumiti de actiunile nepopulare realizate de liberal-democrati, inclusiv la cerintele finantatorilor internationali. La fel, formatiunea politica „pensionarilor si minoritatilor etnice” doreste sa revina pe pozitiile „partidelor maselor”, inserand din nou grupurile sociale alcatuite din bugetari, mici antreprenori si agricultori.

Pe termen lung „proiectul moldovenesc” urmareste promovarea PCRM-ului in calitate de partid politic cu o componenta reinnoita si purificata, inclus intr-un proces de democratizare partinica prin slabirea rolului liderului. Or, se urmareste retragerea graduala a liderului politic central pe planul doi in favoarea unei echipe compuse din mai multe personaje semnificate. Totodata, initiativa comunistilor este intrarea lenta in viitoarea campanie electorala, dar si o confiscare publica a „proiectelor politice” de centru-stanga si stanga.

In perspectiva scurta, comunistii preseaza in continuare pe Alianta perturbata si momentan dezorientata pentru a obtine cat mai curand anuntarea anticipatelor. De asemenea, acestia agita intentionat spatiul politic pentru a provoca inadvertente din partea liberal-democratilor, dar si pentru a ambiguiza si mai mult discutiile pe marginea reformei constitutionale.

In fine, inoculand opiniei publice „proiecte moldovenesti”, actuala opozitie incearca sa compromita comemorarea evenimentelor din aprilie 2009. Or, prin asocierea atitudinilor binevoitoare, solidare sau loiale fata de protestele anti-comuniste de anul trecut, cu tradarea intereselor nationale sau de manifestare a antistatalismului, PCRM sporeste masa critica in cadrul societatii moldovenesti demotivate in general, dar cu un grup de categorii sociale foarte sensibile si reactive.

Stimaţi cititori, documentele cu privire la lansarea „Proiectului Moldovenesc” sunt disponibile în varianta rusă a siteului http://www.pcrm.md (28.03.2010:  Резолюция актива Партии коммунистов Республики Молдова От 28 марта 2010 года.28.03.2010:  Выступление В.Н.Воронина на открытом партийном активе ПКРМ По презентации социальной инициативы «Молдавский проект»).

Reieşind din conţinutul materialelor de mai sus, pot să vă mărturisesc că acestea reprezintă o compilare a declaraţiilor anterioare făcute în cadrul şedinţei PCRM, când Muntean a fost numit Secretar General al formaţiunii. Retuşările incluse în acestea au ţinut în exclusivitate de relaţiile pe care acest partid doreşte să le construiască cu societatea civilă din Moldova.

Explore posts in the same categories: moldova

5 comentarii pe “[Comentariu] „Proiectul Moldovenesc” – o noua intiativa anti-liberala”

 1. Patriot Says:

  D-ta nici nu ai prezentat la lansarea acestui proiec de perspectivă largă pentru Republica Moldova. Cum dară poţi să ne explici opinia sa personală faţa de acest proiect???

  • deniscenusa Says:

   Patriot, exista materiale video, reportaje TV, comunicate de presa preluate de pe http://www.pcrm.md, precum si observatii de la recentele evenimente publice organizate de PCRM, pe care ma bazez in analiza facuta. Pe langa aceasta, urmaresc cu atentia evolutia partidului respectiv si a politicii moldovenesti per ansamblu, in virtutea profesiunii si a activitatii curente.

 2. Artur Says:

  Am fost duminica la lansarea „proiectului moldovenesc” și am rămas cu impresii similare. Cîte ceva am scris și pe blog. Am remarcat că nu s-a folosit deloc secera și ciocanul 🙂

 3. Georgius Says:

  Voronin si Iurie Rosca lucreaza cu aceleasi metode.

  Adica vom vedea acum nu „7…”, ci „9 MAGNIFICI”

  Interesant, vor imbraca si acestia salopete?

 4. dacul basarab Says:

  Proectul Moldovenesc a uitat sa le promita moldovenilor lui Stefan cel Mare din Romania cetatenia Moldovei cu drept de vot. Trebuie sa-si schimbe denumirea in Proect Basarab-sovietic-comunist.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: