[Comentariu] Bruxellul cedeaza teren in fata Tiraspolului

Publica în Revista Internaţională „ACUM”, DILEMA VECHE

Declaratia intarziata a reprezentantei UE de la Chisinau a developat o pozitie destul de ambigua in problema arestarii lui Ernest Vardanean in regiunea transnistreana. La doua saptamani de la intemnitarea jurnalistului (7 aprilie) de catre institutiile de forta de la Tiraspol si dupa vizita lui Victor Osipov la Bruxelles, europenii au lansat un mesaj mai degraba indiferent, incoerent si confuz vizavi de aceasta.

In primul rand, desi recunoaste deobicei integritatea teritoriala si suveranitatea R. Moldova, prin declaratia emisa la 21 aprilie, Bruxellul confera un grad de legitimitate actului de retinere a lui Vardanean de catre administratia de la Tiraspol. Invocand acest dosar, europenii au sustinut necesitatea respectarii drepturilor persoanelor detinute, suspectand doar calitatea actului juridic din regiunea transnistreana, dar nicidecum nu si legalitatea institutiilor din stanga Nistrului.

In al doilea rand, declaratia europeana nu descrie niciun fel de sanctiune potentiala adresata oficialitatilor de la Tiraspol. Nici macar regimul de circulatie simplificat pentru liderii transnistreni, pentru o perioada de 6 luni, nu a fost mentionat. In acest sens, UE a manifestat o slabiciune periculoasa, deoarece in ciuda incalcarii flagrante a drepturilor omului de catre regimul separatist transnistrean, este deschis in continuare accesul pe spatiul european pentru autoritatile de la Tiraspol. Situatia pare si mai delicata, dupa ce in cadrul Parlamentului European a fost condamnata ilegalitatea data, cerandu-se din partea reprezentantei europene de la Chisinau intreprinderea unor actiuni concrete in vederea ajutorarii lui Vardanean. Contrar acestui demers, delegatia UE din RM incearca sa „legalizeze” procedura juridica in care este implicat Vardanean, sustinand valabilitatea unor procese juridice in regiunea transnistreana doar daca acestea au loc pe cazuri concrete si specifice.

Miscarea europenilor demonstreaza o incapacitate serioasa din partea UE de a influenta Tiraspolul. De asemenea, gestul timid al UE poate fi cauzat de atitudinea Rusiei, care s-a eschivat sa evalueze cazul lui Vardanean. Nu in ultimul rand, europenii fac aceasta cedare pentru a pastra dinamica procesului de revenire la masa de negocieri in formatul „5+2”, resuscitat dupa schimbarile politice de la Chisinau. Pentru a nu compromite tratativele si masurile de consolidare a increderii, riscand sa incurajeze si mai mult Tiraspolul volatil, Bruxellul a renuntat deliberat la invocarea principiului integritatii si suveranitatii RM, precum si la condamnarea corespunzatoare a actiunilor infractionale intreprinse de administratia de pe malul stang.

Panica verbalizata in cadrul societatii civile transnistrene a conditionat, de asemenea, mesajul europenilor, care folosesc o abordare diplomatica foarte superficiala pentru a nu pune in pericol alti activisti din sectorul asociativ, in conditiile unui regim incontrolabil tot mai represiv. Totodata, Bruxellul ia aceasta atitudine pentru a-si respecta angajamentul politic fata de R. Moldova, chiar daca o face de o maniera plata si criticabila.

Explore posts in the same categories: moldova, UE şi RM

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: