[Comentariu] Europenii vor să anticipeze o nouă „alunecare politică” în Moldova

Tăcerea în privinţa numirii zilei alegerilor anticipate, declaraţiile tot mai contradictorii şi uşor antagonice reciproc lansate de membrii actualei guvernări pro-europene, precum şi discrepanţele din cadrul Alianţei devoalate neglijent presei, surprinde Bruxellul în ipostaza în care acesta investeşte activ încredere politică, surse financiare şi instituţionale pentru a fixa Moldova pe un traseu european de dezvoltare.

La aceste perturbaţii endemice de intensitate crescândă se mai adaugă şi stratagemele nu tocmai clare ale comuniştilor, care promit iniţierea unor „valuri” de proteste stradale anti-guvernamentale, începând cu luna mai. În condiţiile unei crize economice animate, angrenarea publicului în acţiuni de protest necesită o atenţie deosebită, deoarece anume acum noua conducere se angajează în realizarea unor reforme deloc simple, la care este asistată de UE. Iar îmbinarea atmosferei electorale prelungite şi obositoare cu dispoziţia ce predomină în societate, pusă în faţa unor procese profunde de reformare în toate sferele vieţii publice, amplifică temeiul pentru îngrijori.

Atitudinea reacţionară care continuă să persiste în spaţiul public moldovenesc este luată în calcul de Bruxelles, care nu vrea repetarea evenimentelor din aprilie 2009. Pe lângă ameninţarea procesului de integrare europeană în Moldova, ca urmare a unor posibile deraieri de planul Alianţei, întitulat ”Integrarea Europeană – Libertate, Democraţie, Bunăstare” 2009-2013, europenii nu vor nici discreditarea lor personală în vecinătatea apropiată. După dezamăgirea adusă de Ucraina, unde controversatele forţe oranjiste mai sunt asociate cu UE, nimeni în cancelariile europene nu îşi doreşte replicarea scenariului dat în Moldova.

Astfel, obiectivele politicii europene de vecinătate, în special pe perimetrul Parteneriatului Estic, constau în energizarea transformărilor democratice şi modernizarea statelor din zonă, predispuse spre turbulenţe de natură socio-politică, asigurând în paralel stabilitatea şi securitatea la frontierile externe. Totodată, poate chiar în mod prioritar, oficialii europeni urmăresc consolidarea imaginii de catalizator al progresului şi democraţiei al UE, luptând cu nimicirea „etichetei” de provocator de instabilitate politică, atribuită după „revoluţiile colorate” din anii precedenţi.

Acest raţionament poate sta de asemenea la baza deciziei lui Javier Solano, Înaltul Reprezentant pentru Politică Externă şi Securitate Comună, Secretarul general al Consiliului Uniunii Europene, de a efectua o vizită „fulger” în R. Moldova. Alt motiv poate fi şi dorinţa şefilor de la Bruxelles de a întări autoritatea Misiunii UE de Consiliere în Politici Publice pentru Republica Moldova, lansată la sfârşitul acestei săptămâni în absenţa unei oficialităţi europene de rang înalt. La fel ca şi EUBAM, Misiunea de consilieri europeni este pentru prima dată iniţiată în Moldova, de aceea, trebuie să fie inspectată de către persoana, Javier Solano, care răspunde la moment de Politica Externă şi de Securitate a UE (până la intrare în funcţiune deplină a Serviciului European pentru Acţiune Externă (SEAE), coordonat de Ministrul de Externe al UE, baronesa Catherine Ashton).

Explore posts in the same categories: Alegeri anticipate 2009, Coaliţia "Alianţa pentru integrare europeană", moldova, UE şi RM

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: